Endometrioza: Una din primele trei cauze ale infertilitatii

Acesta afectiune e dureroasa. Din acest motiv necesita tratament. In plus, daca va doriti o sarcina, endometrioza trebuie tinuta sub control. In caz contrar, bebelusul intarzie sa apara.

Cum apare endometrioza?

Mucoasa uterina, care se numeste endometru, se ingroasa in timpul ciclului. Se pregateste astfel pentru o sarcina. Daca aceasta nu se realizeaza, endometrul este eliminat in timpul sangerarii menstruale. In cazul endometriozei, un tesut care arata aproape la fel ca endometrul apare si in afara uterului – pe trompe, pe ovare sau chiar in alte regiuni ale abdomenului inferior. Cauzele sunt necunoscute.

Acest tesut nu poate fi eliminat natural si astfel apar inflamatii sau cicatrici. Uneori, acest tesut impiedica ovulele (celulele reproducatoare feminine) sa iasa din ovar sau sa se intalneasca cu spermatozoizii si astfel sa apara o sarcina.

Durerile sunt mari

De obicei, endometrioza e insotita de dureri mari in timpul menstruatiei, in timpul actului sexual, in timpul mictiunii. Pentru reducerea durerii, baile calde sau pernele electrice aplicate pe abdomenul inferior ajuta la relaxarea muschilor, iar durerile sunt mai mici ca intensitate.

Care sunt sansele

accutane and retin-a

sa aveti un copil?

In cazul in care va doriti un copil si acesta intarzie sa apara, laparoscopia este una dintre metodele eficiente de diagnostic. Laparoscopia inseamna ca, prin abdomen, se intoduce un fir optic (ca o camera video) care vizualizeaza organele presupus afectate.

Dupa diagnostic, medicatia e utila pentru ca reduce durerea, iar operatia laparoscopica, care e minim invaziva, presupune indepartarea tesutului afectat – atat cat e posibil. Interventia chirurgicala sporeste sansele sa obtineti o sarcina.

aish purim

La unele femei cu endometrioza, medicul poate recomanda inseminarea artificiala – sperma este intodusa direct in uter.

La altele, tratamentul consta in medicamentele care stimuleaza ovulatia si care se iau si inaintea unei fertilizari in vitro.

Daca suferiti de endometrioza, medicul care va trateaza trebuie sa stie daca va mai doriti vreo sarcina in viitor. Aceasta informatie este extrem de utila pentru alegerea metodei de tratament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *