Endometrioza – semne si simptome

Endometrioza afecteaza o multime de femei in perioada fertila, de multe ori fara ca acestea sa stie ce au.

4.0 9 advanced build cephalexin statistics web

Se defineste prin prezenta unui tesut asemanator endometrului (mucoasei uterine) inafara localizarii sale normale, cel mai adesea in trompele uterine, ovare sau la nivelul tesuturilor pelvine. Poatet fi intalnite si in vagin, cervix si vezica urinara. Rareori, implanturile endometriozei pot aparea in afara pelvisului, pe ficat, pe vechile cicatrice chirurgicale, uneori chiar pe plamani sau in creier. Implanturile endometriale, desi pot cauza probleme, sunt benigne.

Endometrioza afecteaza cu precadere femeile cu varste intre 25 si 40 ani si reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii (30 -40% dintre pacientele cu endometrioza sunt sterile). Cand sunt efectuate examinari laparoscopice pentru evaluarea infertilitatii, pot fi descoperite implanturi endometriale la unele dintre paciente, fara ca multe dintre ele sa aiba simptome ale endometriozei.

Care sunt simptomele endometriozei

ventolin

?

– menstruatie care dureaza mai mult de 8 zile
– menstruatie abundenta
– menstruatie dureroasa – crampele abdominale sunt mai dureroase decat in mod normal, pot fi insotite de dureri de spate, si au tendinta de a creste in intensitate
– sangerari intre menstre
– dureri la nivelul vezicii urinare
– probleme urinare
– dureri in timpul actului sexual
– dureri in timpul examenului pelvic
– diareea si constipatie
– urina in sange (cateodata)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *