Preeclampsia si eclampsia in sarcina

Hipertensiunea gestationala – adica tensiunea arteriala crescuta fara alte complicatii, care apare dupa primele 20 de saptamani de gestatie – se inregistreaza la aproape 10% din femeile gravide.

12 year old kills grandparents zoloft

Cand tensiunea arteriala crescuta in sarcina este insotita de proteinurie (proteine in urina), si edem (retentie de lichid in tesuturile organismului), se numeste preeclampsie.

Simptomele preeclampsiei includ:

– tensiune arteriala mare (140/90 sau mai mult)
– umflarea excesiva a mainilor si picioarelor
– cresterea brusca in greutate
– proteine in urina
– vedere incetosata
– dureri abdominale (de obicei in partea dreapta, sus)
– dureri de cap

Preeclampsia apare la 2-7% din femeile sanatoase care asteapta primul lor copil. Daca preeclampsia se declanseaza la sfarsitul sarcinii (in 75% din cazuri), exista un risc foarte mic pentru sarcina. Poate fi controlata prin repaus la pat, medicatie si monitorizarea fetusului. Daca preeclampsia apare mai devreme in sarcina ori in sarcinile cu risc crescut (diabet gestational, sarcina multipla etc.) creste riscul de aparitie a unor complicatii, precum nasterea prematura, greutatate scazuta la nastere sau eclampsie.
Daca sarcina a implinit 37 de saptamani, poate fi indusa nasterea sau poate fi programata o operatie de cezariana pentru evitarea altor riscuri.

In unele cazuri, simptomelor de preeclampsie se adauga convulsiile, ceea ce inseamna ca preeclampsia a evoluat in eclampsie.

08 09 diflucan for oral thrush

Ce este eclampsia?

Se pune diagnosticul de eclampsie cand convulsiile nu sunt asociate cu alte manifestari sau afectiuni ale creierului la o mama care are preeclampsie. In 91% din cazuri, aceasta afectiune rara, dar potential fatala apare in cel de-al treilea trimestru de sarcina, dar poate aparea si mai devreme in sarcina, in timpul travaliului sau in perioada postpartum. Eclampsia apare la 1 din 2000-3000 de sarcini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *