Placenta praevia – ce se intampla cand placenta e inserata jos?

In cazul multor gravide, placenta se formeaza natural si fara stiinta mamei in partea de sus a uterului. Dar, la unele femei, placenta se formeaza in jumatatea de jos a uterului – este ceea ce se cheama placenta praevia. Placenta jos inserata nu ar trebui sa fie o problema si chiar daca incepeti sarcina cu placenta praevia nu inseamna ca veti avea parte de complicatii la mijlocul sau la sfarsitul sarcinii.

Placenta este un organ care se formeaza in interiorul uterului in timpul sarcinii, cu rolul de a transmite fatului toate substantele nutritive de la mama si de a elimina substantele nefolositoare inapoi, de la fat la mama. Daca de obicei, se formeaza in partea de sus a uterului, in placenta praevia, placenta se insereaza jos, acoperind orificiul intern al colului uterin si impiedicand nasterea normala.

Placenta inserata jos este adesea diagnosticata prin ecografie, in luna a patra – a cincea de sarcina, cand medicii nu sunt preocupati in mod special de pozitia placentei. Multe femei sunt diagnosticate mai devreme in sarcina, mai ales daca prezinta sangerari vaginale de un rosu aprins.  Sangerarile vaginale sunt determinate de cresterea placentei si, pentru ca placenta sta chiar pe colul uterin, straturile exterioarea se exfoliaza si provoaca sangerari.

100mg doxycycline hyclate

Sangerarile nu prezinta niciun risc pentru bebelus, dar pierderea unei cantitati mari de sange poate afecta sanatatea mamei.

almost mullen plan b deck

Iata posibilele cauze pentru aparitia placentei praevia:

– fumatul sau consumul de substante interzise
– un numar mare de sarcini in trecut
– anomalii ale endometrului
– sarcina multipla
– varsta inaintata a mamei
Chiar daca ati fost diagnosticata cu placenta praevia, exista sanse. Multe femei incep cu o placenta inserata jos dar, pe masura ce bebelusul si placenta cresc, migreaza intr-un fel de pe cervix. Poate fi un proces cu incetinitorul, dar nu fiti prea surprinse daca, la urmatoarea ecografia, placenta nu mai este joasa. Majoritatea femeilor au parte de schimbari dramatice in zona placentei, desi intre 5 si 1 % nu vor suferi nicio schimbare.

Daaca acest lucru se intampla, medicul specialist va va supraveghea cu atentie desfasurarea sarcinii. Daca aveti sangerari mari, puteti fi internata ca sa nu pierdeti prea mult sange, riscand astfel viata bebelusului si a dvs. Medicii vor putea hotari daca bebelusul trebuie sa se nasca mai devreme decat data stabilita a nasterii.

Daca ajungeti la termen cu placenta praevia, aveti nevoie sa va pregatiti pentru cezariana – este singura modalitate sigura pentru a da nastere bebelusului in conditiile in care placenta acopera colul uterin.

Rata de aparitie a placentei praevia este de aproape 1 la 200.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *