Cum depistăm si tratăm anexita?

Anexita sau Boala Inflamatorie Pelvină (BIP) apare frecvent la femei (patru din cinci femei s-au confruntat cel putin o data aceasta problema) și este una dintre cele mai comune afecțiuni ginecologice. Este o afecțiune care reprezintă o inflamație a trompei uterine și/sau a ovarului. Această reacție inflamatorie apare ca răspuns la o agresiune fizică sau infecțioasă la acest nivel (ca urmare a apariției unei formațiuni chistice sau a unei infectii).

Anexita se prezintă sub două forme: acută sau cronică, cea din urmă extinzandu-se pe o perioadă mai lungă de timp față de anexita acută.

Cauzele anexitei

Anexita este provocată de bacterii care patrund in vagin si ajung să inainteze, determinand inflamații la nivelul trompelor uterine si a ovarelor. Principalii factori care favorizează apariția anexitei sunt: menstruația, reducerea rezistenței generale a organismului (răceli, gripe), contactul sexual si intervențiile asupra uterului (introducerea de dispozitive intrauterine, intreruperea sarcinii).

În cazul menstruației are loc o ruptură a barierei antibacteriene reprezentată de mucusul cervical, ceea ce favorizează înaintarea agențiilor infecțioși. De asemenea, atunci când ești infectată cu o boala cu transmitere sexuală, aceasta avansează din vagin spre ovare și trompe uterine și determină apariția inflamației. Principalele boli care conduc la apariția afecțiunii sunt Chlamydia și Gonoreea.

Care sunt simptomele?

Anexita este o afecțiune bilaterală, care poate afecta ambele ovare, iar durerea se poate resimți mai intens în funcție de cât de inflamat este un ovar. Durerea poate fi resimțită fie uniform, în ambele părți, fie mai mult pe partea stângă sau dreaptă a zonei abdominale inferioare. Poate fi însoțită și de alte simptome ca:

–          Dureri de cap

–          Greată insotită uneori de vărsături

–          Frisoane, febră

–          Scurgeri vaginale

–          Senzație permanentă de urinare

–          Durere în timpul actului sexual

–          Dereglarea menstruatiei

Cum este diagnosticată?

Dacă manifești unele dintre simptomele de mai sus este indicat să apelezi la un medic care te va supune unui test de sânge și unui test Papanicolau. Testele de laborator sunt cele mai simple metode de a depista această afecțiune.

Cum se tratează?

Tratamentul și medicația pentru anexită vor fi stabilite doar de medicul ginecolog. Pentru tratamentul bolilor inflamatorii al organelor pelvine se recomandă tratament antibiotic administrat ambilor parteneri. Se asociază de obicei două antibiotice (ex: cefoxitina și doxiciclina) pentru a acoperi tot spectrul de agenți implicați în procesul infecțios. După tratament, specialistul va recolta secreția vaginală pentru a evalua eficacitatea tratamentului.

Unele femei suferă de recurența bolii; de aceea se recomandă un stil de viață sănătos pentru a se reduce la minim aceste consecințe. Pe scară largă sunt utilizate diverse metode alternative ca fizioterapia, medicina naturistă, masaj ginecologic, osteopatia. Pentru un efect optim, se recomandă o combinație între tratamentul medicamentos și fizioterapie.

Tratamentul poate presupune inclusiv intervenția chirurgicală. O alternativă poate fi și laparoscopia ce presupune doar câteva tăieturi de mici dimensiuni în peretele abdominal anterior prin care sunt introduse tuburi speciale.

Complicații ale anexitei

Anexita netratată corespunzător sau la timp poate provoca probleme grave la nivelul sistemului reproducător, determinand uneori si infertilitate. Cele mai frecvente complicații sunt peliviperitonita, peritonita generalizată, abcesul tuboovarian și celulita pelvină cu tromboflebita.

Dacă există mai mult de 3 episoade de anexită atunci riscul înfundării trompelor uterine crește semnificativ și împiedică concepția. De asemenea, riscul de sarcină extrauterină crește la femeile care au anexită.

Prevenire

– Evită spalaturile vaginale pentru a nu distruge flora bacteriană

– Folosește absorbante în locul tampoanelor  interne

– Poartă lenjerie intima lejera

– Tratează din timp orice infectie genitală si convinge-ți partenerul să se trateze in paralel

–  Foloseste contraceptive orale (protejează impotriva apariției anexitei prin scăderea fluxului sangvin menstrual si prin modificările de la nivelul mucoasei colului si uterului)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *