Imbatranirea ovariana prematura

Structuri ale aparatului reproducator feminin, ovarele au ca rol principal eliberarea ovulelor maturizate, fenomen ce se petrece o data intr-o luna calendaristica si se numeste ovulatie. La varsta de 45-50 de ani, ovarele incep sa imbatranseasca, incetandu-si aceasta activitate. In ultimii ani insa, rata femeilor care se confrunta cu menopauza prematura a crescut ingrijorator. S-a ajuns la aparitia unor cazuri extreme, cu femei ajunse la menopauza la varste cuprinse intre 20 si 25 de ani.

Cum ajung ovarele sa imbatraneasca inainte de termen?

Diagnosticul de menopauza prematura este pus, de obicei, femeilor ale caror ovare inceteaza sa functioneze normal, inainte ca acestea sa implineasca varsta de 40 de ani. Desi s-au efectuat multe studii cu privire la acest fenomen, nu s-a ajuns nici pana in zilele noastre la o concluzie clara. Majoritatea specilistilor considera insa ca principala cauza a imbatranirii ovariene premature ar fi scaderea dramatica a hormonilor feminini estrogeni din organism. Rezultatele altor studii efectuate in SUA, Polonia si Turcia arata ca fumatul este un factor la fel de important, care declanseaza menopauza cu aproximativ cinci ani mai devreme.

Cazurile extreme, mai sus amintite, sunt cauzate de probleme genetice, in viziunea specialistilor. De asemenea, femeile supuse tratamentelor precum chimioterapia sau radioterapia, au mari sanse sa sufere de o imbatranire prematura a ovarelor, la fel ca cele care sufera inflamari ale glandei parotide.

Simptomatologia imbatranirii ovarelor

Din  pacate, de cele mai mult ori, aceasta afectiune apare brusc si nu prezinta simptome. Majoritatea femeilor descopera ca sufera de aceasta problema dupa ce aceasta apare. Crezand ca sunt insarcinate, isi efectueaza teste de sarcina in mod repetat si doar rezultatele negative le imping sa mearga la medic.

Menopauza prematura este o cauza frecventa a infertilitatii femeilor de peste 30 de ani. In cazul in care aceasta nu apare din cauze genetice, ea poate fi evitata prin renuntarea la consumul de alcool, tutun si factori stresanti pentru organism. Femeile care sufera de o astfel de afectiune pot fi vindecate, in unele cazuri, prin administrarea unor tratamente hormonale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *