Infertilitatea tubara

La ora actuala, infertilitatea este o problema medico-sociala care afecteaza, conform statisticilor, aproape 20% dintre cupluri. Rata infertilitatii este in continua crestere, din cauza expunerii la infectii si la bolile cu transmitere sexuala. Studii recente au aratat ca 40% dintre cauzele care determina infertilitatea sunt de natura tubara.

Infertilitatea tubara se poate declansa in urma unor infectii multiple, care conduc la blocarea completa a trompelor uterine sau provoaca leziuni severe la nivelul lor.  Aceasta afectiune presupune obstructia trompelor, care face ca fertilizarea sa fie imposibila si intalnirea dintre spermatozoid si ovul sa nu poata avea loc.

Trompele uterine, mai mult decat un simplu conductor


De cele mai multe ori, femeile se focuseaza pe infectiile zonei genitale care afecteaza colul uterin si vulva. Insa aparatul reproducator al femeii trebuie sa fie in intregime protejat, pentru a putea concepe si gazdui un copil.

Trompele uterine joaca un rol foarte important in reproducere. Pe langa conducerea spermatozoizilor, ele asigura migratia, depozitarea si capacitarea acestor celule reproducatoare. Blocajul lor impiedica nutritia spermatozoizilor si a embroinilor in drumul lor catre fecundare.

Cauzele infertilitatii tubare si tratament


Studiile au aratat ca principala cauza a infertilitatii tubare este boala inflamatoare pelvina (BIP).  Aceasta afectiune este deseori determinata de infectii, care afecteaza ovarele si zona pelvina. Principalele cauze ale acestei boli sunt gonoreea sau infectia cu Chlamydia, boli cu transmitere sexuala. O astfel de infectie mai grava poate migra prin colul uterin catre trompe. Capetele lor se pot bloca in urma infectiilor, la fel ca si ovarele si astfel riscul sterilitatii tubare creste. Efectele negative pot fi minimizate daca infectia este tratata la timp cu antibiotice.

O metoda eficienta in evaluarea trompelor uterine este laparoscopia. Verificarea starii trompelor uterine (permeabilitatea tubara) se realizeaza prin injectarea unei substante colorate, de regula albastru de metil, in orificiul cervical din colul uterin. Daca exista o ocluzie sau un blocaj, se va putea vedea ca trompa uterina nu va fi destinsa de catre substanta respectiva.

Cea mai populara metoda in tratamentul infertilitatii tubare este aplicarea hidrotubatiilor intrauterine. Insa, o data cu evolutia studiilor, metoda de fertilizare in vitro devine cea mai indicata pentru femeile cu dereglari severe la nivelul trompelor uterine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *