Riscurile vietii extrauterine pentru prematuri

Riscurile vietii extrauterine pentru prematuri

Riscurile vietii extrauterine pentru prematuri

Riscurile vietii extrauterine pentru prematuri sunt reale si pot sa apara din diverse cauze. Nou-nascutii care sunt expulzati din uterul matern inainte de implinirea celor 37 de saptamani de sarcina, sunt expusi unor riscuri mult mai mari in ceea ce priveste sanatatea organismului, consecintele negative putand afecta copilul intreaga viata.Riscurile vietii extrauterine pentru prematuri

Nasterea prematura este o problema cu care mamele se confrunta tot mai des, insa datorita tehnicii medicale dezvoltate, aceasta poate fi tinuta sub control. Printre cauzele prematuritatii se numara ingrijirea deficitara a mamei in timpul sarcinii, consumul de substante nocive-alcool, tutun sau patologia materna. Exista, insa, cazuri in care consecintele nasterii premature devin un pericol pentru copil, organismul acestuia reusind sa se refaca mai greu in urma solicitarii la care a fost expus.

Unul dintre riscurile la care sunt supusi prematurii este acela de a dezvolta sindromul hiperkinetic. Acestia isi pierd capacitatea de concentrare si atentie, pe viitor, cand personalitatea incepe sa se dezvolte, impunandu-se un comportament impulsiv ce conduce la actiuni necugetate. Psihicul prematurului este supus unor presiuni foarte mari, iar acesta reactioneaza in consecinta devenind reticent, retras, asociabil. Studiile au aratat ca aceasta afectiune este des intalnita la prematurii proveniti din familii dezorganizate, cu parinti tineri, sarcina mamei fiind neglijata, aceasta neacordand atentie alimentatiei si stilului de viata sanatos.

Sindromul detresei respiratorii este un alt risc la care prematurii sunt expusi, acesta ducand uneori chiar la deces. Detresa respiratorie dezvolta afectiuni neuro-motorii precum paralizie cerebrala, retard mental, handicap psihomotor. S-a constat chiar ca in urma acestei afectiuni, unii prematuri au fost afectati de autism.

Nasterea prematura aduce cu sine hemoragii pulmonare si cerebrale, enterocolite ulceronecrotice, displazii bronhopulmonare sau retinopatii de prematuritate, boli care scad nivelul sistemului imunitar si predispun prematurul la contactarea unui virus ce poate conduce la o infectie letala.

Cel mai intalnit risc la care sunt supusi nou-nascutii prematuri este de natura psihica, intelectuala. Majoritatea prematurilor au probleme grave de memorie. Pe viitor, mecanismul psiho motor va functiona lent, actiunea motrice fiind redata cu o mare dificultate. In ceea ce priveste, nivelul intelectual, prematurii vor avea un IQ scazut, iar performantele cognitive vor fi cu mult sub medie.

Nasterea prematura reprezinta un proces solicitant fizic si psihic atat pentru mama, cat si pentru copil. Desi medicina moderna are un aport substantial in prevenirea nasterii premature sau in tratarea efectelor acesteia, prin terapie intensiva, in unele cazuri, consecintele persista pe tot parcursul vietii prematurului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *