Category Archives: 1-3 ani

Dezvoltarea socială a copiilor

Playing kids

Viața socială a copilului dumneavoastră începe de când vine pe lume, iar primele forme, prin care se “prezintă” sunt gângurelile, privirile și zâmbetele. În cele ce urmează vă vom expune, ceea ce trebuie să știți despre dezvoltarea la nivel social a copilului dumneavoastră, pas cu pas, trecând prin fiecare etapă și cum să îl ajutați să își construiască relații de prietenie solide.

Primii prieteni ai noului-născut sunt părinții. Bebelușii consideră că mamele sunt principala sursă de confort și protecție. Datorită faptului că vocea mamei este cunoscută încă de când bebelușul se află în uter, aceasta este familiară și le conferă încredere. Fețele reprezintă un factor important în viața socială infantilă, cercetătorii susținând că bebelușii sunt atrași în mod genetic de zona facială, fie că o întâlnesc în cărțile pentru copii, ilustrații, fotografii, sau videoclipuri. Un studiu realizat arată că nou-născuții acordă mai multă atenție unor desene în care chipurile sunt bine conturate, cu trăsături expresive, față de cele în care acestea sunt ilustrate mai estompat. Cuvintele,pe care părinții le folosesc în prezența copilului au de asemenea un rol crucial. Chiar dacă acesta nu poate înțelege de la început. Unul dintre factorii ce stau la baza dezvoltării sociale a copiilor este modul de a îl învăța sensul cuvintelor. Puteți fii siguri de faptul că de fiecare dată când vorbiți cu bebelușul acesta ascultă atent și încearcă să deslușească cuvintele.

Cum să dezvoltați abilitățile de comunicare la fiecare vârstă a perioadei copilăriei mici.

Vârsta de 1 an ține foarte mult de autocontrol. Copiii cu care interacționează și ulterior prieteni sunt selectați de către părinți. Cu toate că îi văd în mod regulat nu înseamnă că sunt dispuși să împartă jucăriile cu ei, sau că le va permite să intre în contact cu acestea. La această vârstă conceptul de a împărți obiectele nu este bine definit, iar rolul părintelui este să îi explice că nu tot ce are mână îi aparține.

Între 2 și 3 ani

Majoritatea copiiilor mici au învățat să vorbească cu ajutorul părinților care s-au folosit de cuvinte, pentru a-și exprima anumite sentimente, trăiri. Astfel îi ajută să își dezvolte și latura emoțională. O dată ce copilul se pregătește să meargă la creșă sau grădiniță, după vârsta de 3 ani acesta se poate împrieteni în mod natural cu ceilalți copii. Fie că este atras de o personalitate similară, fie de una total opusă, părintele are datoria de a încuraja cultivarea prieteniei. Unele prietenii pot dura mai mult decât un an școlar, dar nu putem vorbi totuși de rețete de prietenie.

În jurul vârstei de  4 ani, copiii încep să își formeze grupuri și se identifică drept un element dintr-un complex social. La această vârstă grupurile sunt destul de volubile, circuitul fiind deschis în permanență. Este indicat ca părinții să îl învețe formule de adresare, sau de prezentare.

La 5 ani, copiii își perfecționează anumite abilități de comunicare. La grădiniță, micuții se definesc ca ființe sociale și sunt capabili să stabilească prietenii între ei, urmând să se afilieze cu persoane, pe care le prețuiesc și să fie apreciați la rândul lor.

 

Efectele negative ale biberonului asupra bebelusilor

Biberonul este obiectul-senzatie al sugarilor in primul an de viata. Desi renuntarea la el poate fi o greutate si o mare temere pentru mame, atasarea bebelusilor de biberon are efecte negative asupra sanatatii lor, mai ales cand acestia ajung la maturitate.

Medicii pediatrici recomanda mamelor sa renunte la hranirea bebelusului cu biberonul in jurul varstei de 1 an sau cel mult sa nu prelungeasca folosirea lui dupa ce copilul a implinit varsta de 1 an si jumatate.


Biberonul- cauza obezitatii

Un studiu realizat pe un esantion de 1700 de copii nascuti in 2001 a aratat ca folosirea prelungita a biberonului poate conduce la obezitate, atunci cand copilul va ajunge la maturitate. Aceste consecinte negative sunt cauzate de excesul de calorii din alimentatia bebelusului. Un biberon de 200 ml de lapte praf contine 12% din necesarul zilnic de calorii pentru un copil cu varsta de 1 an. Daca bebelusul va primi mai mult de 3 portii de lapte pe zi, in conditiile in care el este hranit si cu alimentatie solida si diversificata, necesarul zilnic va fi deposit si astfel, pe termen lung, se poate ajunge la obezitate.

Obiceiul de a adormi bebelusul cu un biberon de lapte praf este unul nociv pentru organismul sau. Un studiu recent, realizat la Universitatea Brigham Young din SUA, a aratat ca sugarii care obisnuiesc sa adoarma numai dupa ce consuma lapte din biberon sunt cu 30% mai expusi la obezitate pana la varsta de 2 ani. Doza de lapte tinde sa fie ceva mai mare in cazul alaptarii artificiale.

Biberonul – cauza unei dentitii stricate

Folosirea pe timp indelungat a biberonului conduce la probleme dentare si deficiente de vitamine, care sunt necesare copilului pentru o crestere sanatoasa.

Caria de biberon, care ii poarta si numele, este principala afectiune dentara la care sunt supusi copiii alaptati artificial. Aceasta problema a dintilor este favorizata de hranirea sugarului cu biberonul inainte de culcare si de prelungirea suptului la biberon peste varsta recomandata. Caria de biberon este o forma severa de carie precoce si se poate instala imediat dupa aparitia dintilor la copii. Ea se dezvolta in special din cauza aportului exagerat de lactoza din laptele praf, care de cele mai multe ori contine indulcitori.

Structura dintilor este si ea afectata de folosirea biberonului peste limita de varsta admisa. Cercetatorii mexicani au demonstrat ca sugarii care obisnuiesc sa bea cu biberonul au mai multe sanse sa impiedice cresterea normala si liniara a dintilor, in special a incisivilor. Desi la o prima vedere copilul se va confrunta cu o problema de estetica, formarea neregulata a dintilor poate afecta si respiratia.

Renuntarea la biberon este o etapa normala din viata fiecarui bebelus, pe care mamele trebuie sa o intampine cu calm si intelegere. Cele mai bune metode pentru a-i convinge pe cei mici sa dea uitarii biberonul mult iubit este sa li se puna la indemana alte obiecte interesante din care sa poata bea. Canile cu desene, din plastic sau silicon, sau chiar si paiele sunt idei de succes pentru a trece prin aceasta etapa.

Ce faci daca nu accepta carnea?

De la 5 luni, copilul trebuie sa aiba in dieta carne de pui, de curcan si carne de vita in comb

and floxin

inatie cu legume pasate. Este primul moment in care va veti lovi de refuzul bebelusului de a primi carne.

cheap isoniazid

In acest caz, incercati sa ii introduceti cantitati mici de carne pasata alaturi de mai mult piure de legume.

Carnea este mai mult decat necesara de la aceasta varsta deoarece cantiatea de fier cu care s-a nascut copilul se epuizeaza in jurul virstei de 4 luni si jumatate.

Doar daca bebelusul varsa dupa prima masa de carne, mai asteptati o perioada de o saptamana, apoi incercati din nou sa ii introduceti din nou acest aliment in dieta.

Dupa diversificare mai exista un moment in care cel mic poate refuza meniurile care au carne – e vorba de varsta de 3-4 ani. De ce? Pediatrii cu experienta cred ca celor mici le este lene sa mestece un produs tare si, uneori, atos. In cazul unui refuz, pasati carnea si  o introduceti intr-o ciorba de legume sau intr-o tocanita.

O alta idee este sa ii oferiti o salata bogata si in ea introduceti carnea fiarta data prin blender. Salata va avea un gust mai bogat, iar copilul va primi fara sa stie si o masa de carne.