Category Archives: 3-5 ani

Dezvoltarea socială a copiilor

Playing kids

Viața socială a copilului dumneavoastră începe de când vine pe lume, iar primele forme, prin care se “prezintă” sunt gângurelile, privirile și zâmbetele. În cele ce urmează vă vom expune, ceea ce trebuie să știți despre dezvoltarea la nivel social a copilului dumneavoastră, pas cu pas, trecând prin fiecare etapă și cum să îl ajutați să își construiască relații de prietenie solide.

Primii prieteni ai noului-născut sunt părinții. Bebelușii consideră că mamele sunt principala sursă de confort și protecție. Datorită faptului că vocea mamei este cunoscută încă de când bebelușul se află în uter, aceasta este familiară și le conferă încredere. Fețele reprezintă un factor important în viața socială infantilă, cercetătorii susținând că bebelușii sunt atrași în mod genetic de zona facială, fie că o întâlnesc în cărțile pentru copii, ilustrații, fotografii, sau videoclipuri. Un studiu realizat arată că nou-născuții acordă mai multă atenție unor desene în care chipurile sunt bine conturate, cu trăsături expresive, față de cele în care acestea sunt ilustrate mai estompat. Cuvintele,pe care părinții le folosesc în prezența copilului au de asemenea un rol crucial. Chiar dacă acesta nu poate înțelege de la început. Unul dintre factorii ce stau la baza dezvoltării sociale a copiilor este modul de a îl învăța sensul cuvintelor. Puteți fii siguri de faptul că de fiecare dată când vorbiți cu bebelușul acesta ascultă atent și încearcă să deslușească cuvintele.

Cum să dezvoltați abilitățile de comunicare la fiecare vârstă a perioadei copilăriei mici.

Vârsta de 1 an ține foarte mult de autocontrol. Copiii cu care interacționează și ulterior prieteni sunt selectați de către părinți. Cu toate că îi văd în mod regulat nu înseamnă că sunt dispuși să împartă jucăriile cu ei, sau că le va permite să intre în contact cu acestea. La această vârstă conceptul de a împărți obiectele nu este bine definit, iar rolul părintelui este să îi explice că nu tot ce are mână îi aparține.

Între 2 și 3 ani

Majoritatea copiiilor mici au învățat să vorbească cu ajutorul părinților care s-au folosit de cuvinte, pentru a-și exprima anumite sentimente, trăiri. Astfel îi ajută să își dezvolte și latura emoțională. O dată ce copilul se pregătește să meargă la creșă sau grădiniță, după vârsta de 3 ani acesta se poate împrieteni în mod natural cu ceilalți copii. Fie că este atras de o personalitate similară, fie de una total opusă, părintele are datoria de a încuraja cultivarea prieteniei. Unele prietenii pot dura mai mult decât un an școlar, dar nu putem vorbi totuși de rețete de prietenie.

În jurul vârstei de  4 ani, copiii încep să își formeze grupuri și se identifică drept un element dintr-un complex social. La această vârstă grupurile sunt destul de volubile, circuitul fiind deschis în permanență. Este indicat ca părinții să îl învețe formule de adresare, sau de prezentare.

La 5 ani, copiii își perfecționează anumite abilități de comunicare. La grădiniță, micuții se definesc ca ființe sociale și sunt capabili să stabilească prietenii între ei, urmând să se afilieze cu persoane, pe care le prețuiesc și să fie apreciați la rândul lor.

 

Ce faci daca nu accepta carnea?

De la 5 luni, copilul trebuie sa aiba in dieta carne de pui, de curcan si carne de vita in comb

and floxin

inatie cu legume pasate. Este primul moment in care va veti lovi de refuzul bebelusului de a primi carne.

cheap isoniazid

In acest caz, incercati sa ii introduceti cantitati mici de carne pasata alaturi de mai mult piure de legume.

Carnea este mai mult decat necesara de la aceasta varsta deoarece cantiatea de fier cu care s-a nascut copilul se epuizeaza in jurul virstei de 4 luni si jumatate.

Doar daca bebelusul varsa dupa prima masa de carne, mai asteptati o perioada de o saptamana, apoi incercati din nou sa ii introduceti din nou acest aliment in dieta.

Dupa diversificare mai exista un moment in care cel mic poate refuza meniurile care au carne – e vorba de varsta de 3-4 ani. De ce? Pediatrii cu experienta cred ca celor mici le este lene sa mestece un produs tare si, uneori, atos. In cazul unui refuz, pasati carnea si  o introduceti intr-o ciorba de legume sau intr-o tocanita.

O alta idee este sa ii oferiti o salata bogata si in ea introduceti carnea fiarta data prin blender. Salata va avea un gust mai bogat, iar copilul va primi fara sa stie si o masa de carne.

Scaunul de masina ii poate salva micutului viata!

Orice copil mai mic de 12 ani in masina trebuie sa stea intotdeauna pe bancheta din spate la mijloc sau in partea dreapta, fixat intr-un scaun de masina adaptat varstei si, mai ales, greutatii. Nu plasati scaunul de masina pe scaunul din fata chiar daca masina este dotata cu airbag, deoarece in cazul deschiderii acestuia copilul poate fi ranit grav.
Scaunul protejeaza copilul in caz de accident, scuteste soferul de supravegherea acestuia in timpul condusului si da lectii de comportament rutier corect viitorului sofer, copilul. Nu ii permite sa scoata mana pe geam sau sa deschida usa in timpul mersului.

Scaunele de masina sunt de 3 feluri:

1. Scaunul pentru bebelusi:

– este micut si are un suport de care poate fi ridicat si purtat ca un cosulet

– are curele atasate de scaun

– poate fi folosit numai pentru bebelusi, de la nastere si pana la un an

– limita maxima de greutate poate fi 9 kg  – 13 kg, in functie de model

– inaltimea: capul bebelusului nu are voie sa atinga muchia de sus a scaunului (in caz de accident sau frana brusca, bebelusul se poate lovi la cap si aceasta lovitura poate fi fatala)

– distanta dintre pieptul copilului si centuri trebuie sa fie de 2 degete latime, nici mai mult, nici mai putin

– copilul trebuie sa fie bine pozitionat in scaun si centurile scaunului sa il cuprinda corespunzator

– scaunul trebuie sa fie fixat strans de bancheta masinii, cu centurile masinii

2. Scaunul convertibil (se poate folosi si instalat cu fata sau cu spatele la sofer)

– se foloseste instalat cu spatele la sofer, de la nastere pana la un an, limita maxima de greutate 9 kg – 13 kg, in functie de model

– se foloseste instalat cu fata la sofer, de la 9 kg la 18 kg

– capul copilului nu are voie sa ajunga la muchia scaunului (in caz de accident sau frana brusca, copilul poate sa se loveasca la ceafa si urmarile pot fi fatale)

– distanta dintre pieptul copilului si centuri trebuie sa fie de 2 degete latime, nici mai mult, nici mai putin

– poate avea una din cele 3 tipuri de centuri:

curele in 5 puncte (5-point harness): 2 peste umeri, 2 peste solduri, una intre picioare

aparatoare peste cap (overhead shield): este un sistem care trece peste capul copilului

T-shield (T-sheild): are forma de T, 2 cureluse care se ataseaza doar peste umerii copilului

3. Ridicatorul (booster seat)

Dupa 20 de kilograme, scaunul de masina poate fi schimbat cu o “pernita” speciala numita si booster seat. Copilul va putea folosi centurile de siguranta ale masinii, iar perioada de folosire poate fi cat mai lunga, de cele mai multe ori pana cand copilul implineste varsta de 12 ani si poate fi fixat bine in centurile masinii.

Cele mai bune scaune sunt cele care vin cu un sistem de prindere pe bancheta separat de scaun. Odata fixata partea de jos, scaunul propriu-zis poate fi scos si folosit si pentru transport in afara masinii. ISOFIX reprezinta un nou sistem de prindere care face ca fixarea scaunului de masina sa fie rapida si sigura. Componentele ISOFIX sunt fabricate pentru o mare

parte din modelele noi de masini, astfel incat pe scaunele prevazute cu acest sistem de prindere sa poata fi montate scaunele pentru copii mai usor si sigur.

does duphaston do


Primul ajutor in cazul unui accident de masina

1. Persoana ce acorda primul ajutor trebuie sa se protejeze si sa protejeze persoana ranita. Simultan, dati telefon la 112, daca este posibil.

2. Daca este suspicionata o leziune la nivelul coloanei vertebrale, persoana ranita nu trebuie miscata decat daca pericolul este foarte mare. Daca persoana ranita este inconstienta sau neresponsiva, salvatorul trebui sa fie gata sa acorde primul ajutor.

3.Trebuie identificate si evaluate ranile. Nu intotdeuna problema cea mai evidenta este si cea mai grava. Mai intai trebuie tratate situatiile amenintatoare de viata, precum socul si sangerarea. Se verifica existenta fracturilor si a altor leziuni.