Category Archives: Ingrijire

Dezvoltarea socială a copiilor

Playing kids

Viața socială a copilului dumneavoastră începe de când vine pe lume, iar primele forme, prin care se “prezintă” sunt gângurelile, privirile și zâmbetele. În cele ce urmează vă vom expune, ceea ce trebuie să știți despre dezvoltarea la nivel social a copilului dumneavoastră, pas cu pas, trecând prin fiecare etapă și cum să îl ajutați să își construiască relații de prietenie solide.

Primii prieteni ai noului-născut sunt părinții. Bebelușii consideră că mamele sunt principala sursă de confort și protecție. Datorită faptului că vocea mamei este cunoscută încă de când bebelușul se află în uter, aceasta este familiară și le conferă încredere. Fețele reprezintă un factor important în viața socială infantilă, cercetătorii susținând că bebelușii sunt atrași în mod genetic de zona facială, fie că o întâlnesc în cărțile pentru copii, ilustrații, fotografii, sau videoclipuri. Un studiu realizat arată că nou-născuții acordă mai multă atenție unor desene în care chipurile sunt bine conturate, cu trăsături expresive, față de cele în care acestea sunt ilustrate mai estompat. Cuvintele,pe care părinții le folosesc în prezența copilului au de asemenea un rol crucial. Chiar dacă acesta nu poate înțelege de la început. Unul dintre factorii ce stau la baza dezvoltării sociale a copiilor este modul de a îl învăța sensul cuvintelor. Puteți fii siguri de faptul că de fiecare dată când vorbiți cu bebelușul acesta ascultă atent și încearcă să deslușească cuvintele.

Cum să dezvoltați abilitățile de comunicare la fiecare vârstă a perioadei copilăriei mici.

Vârsta de 1 an ține foarte mult de autocontrol. Copiii cu care interacționează și ulterior prieteni sunt selectați de către părinți. Cu toate că îi văd în mod regulat nu înseamnă că sunt dispuși să împartă jucăriile cu ei, sau că le va permite să intre în contact cu acestea. La această vârstă conceptul de a împărți obiectele nu este bine definit, iar rolul părintelui este să îi explice că nu tot ce are mână îi aparține.

Între 2 și 3 ani

Majoritatea copiiilor mici au învățat să vorbească cu ajutorul părinților care s-au folosit de cuvinte, pentru a-și exprima anumite sentimente, trăiri. Astfel îi ajută să își dezvolte și latura emoțională. O dată ce copilul se pregătește să meargă la creșă sau grădiniță, după vârsta de 3 ani acesta se poate împrieteni în mod natural cu ceilalți copii. Fie că este atras de o personalitate similară, fie de una total opusă, părintele are datoria de a încuraja cultivarea prieteniei. Unele prietenii pot dura mai mult decât un an școlar, dar nu putem vorbi totuși de rețete de prietenie.

În jurul vârstei de  4 ani, copiii încep să își formeze grupuri și se identifică drept un element dintr-un complex social. La această vârstă grupurile sunt destul de volubile, circuitul fiind deschis în permanență. Este indicat ca părinții să îl învețe formule de adresare, sau de prezentare.

La 5 ani, copiii își perfecționează anumite abilități de comunicare. La grădiniță, micuții se definesc ca ființe sociale și sunt capabili să stabilească prietenii între ei, urmând să se afilieze cu persoane, pe care le prețuiesc și să fie apreciați la rândul lor.

 

Primele cuvinte

Copiii rostesc în mod natural primele cuvinte la vârsta de 9-10 luni, dar nu este ceva neobișnuit dacă bebelușul începe să vorbească la un an sau după această vârstă. Daca aveți probleme în legatura cu modul în care copilul dumneavoastra își dezvolta limbajul, cel mai bine este sa discutați cu medicul pediatru. De multe ori, se întâmplă ca medicul să găsească lichid în urechea copilului sau poate depista alte probeme de auz. Daca și medicul pediatru are îndoieli acesta vă va ghida spre un specialist, ce ar trebui să vă ajute să rezolvați problemele medicale până ce copilul va merge la școală. Atunci când evalueaza copilul, medicul pediatru ia în considerare, pe lângă verbalizare și dacă copilul înțelege ce i se spune, daca folosește limbajul paraverbal sau care sunt sunetele, pe care le produce.

Medicii speciliști vă oferă câteva sfaturi utile pentru părinți:

–          Faceți-vă copilul să comunice cu dumneavoastră, atunci când acesta își dorește ceva. Încercați să nu le oferți micul dejun sau să îi încălțați, dacă ei nu exprimă aceste doleanțe, fie prin intermediul comunicării verbale, fie prin a puncta acesta lucruri folosindu-se de alt tip de limbaj.

–          Dacă copilul mereu indică spre ceea ce își dorește, fără să verbalizeze, puteți pretinde pentru 15-20 de secunde că nu înțelegeți. Apoi rostiți într-o propoziție cuvântul la care se referă copilul și arătați spre obiect, sau mimați activitatea. De exemplu: Tu vrei ursulețul de pluș. După puneți mână pe ursuleț.

–          Vorbiți sub formă de conversație cu copilul și faceți pauze pentru a vă răspunde.

–          Citiți frecvent bebelușului.

–          Indicați spre obiectele ilustrate în cărți și pronunțați-le numele.

–          Rostiți cuvintele clar și răspicat.

–          Încercați să îi descrieți copilului ce activităție faceți (gătesc, mănânc, croșetez, beau apă), folosind un limbaj ușor.

–          Lăudați-vă copilul pentru încercările de a vorbi. Dați afirmativ din cap și zâmbiți spre el, când începe să vorbească.

Ce trebuie să ştim despre pătuţurile pentru copii

Bebeluşii îşi petrec mare parte din primul an de viaţă dormind, iar acesta este motivul pentru care părinţii investesc mult timp, încercând să găsească pătuţul perfect pentru copilul lor.

Trebuie sa ţinem cont de mai muţi factori în vederea achiziţionării unui pătuţ pentru bebeluşi şi este de înţeles că fiecare familie are priorităţi diferite. Cu toate că designul, culoarea sau materialul patului reprezintă elemente importante, siguranţa copilului este primordială.

În ceea ce vizează elementele estetice, pătuţurile pentru bebeluşi sunt disponibile în forme şi mărimi variate, dar şi diferite modele şi culori. Majoritatea producătorilor optează pentru culori deschise, pastelate, cu tapiţerie veselă. Cercetătorii au constatat că bebeluşii îşi dezvoltă mai rapid abilităţile cognitive, în condiţiile, în care sunt înconjuraţi de mai multe culori, în nuanţe variate. Prin urmare, majoritatea produselor pentru nou-născuţi sunt viu colorate, oferind un mediu cu un aspect luminos şi vesel, fapt ce favorizează dezvoltarea proceselor de cogniţie.

Referindu-ne la materialele din care sunt fabricate pătuţurile, putem observa că majoritatea sunt realizate din lemn sau metal, şi care pot fi pliabile sau nu. În ultima vreme, în magazine găsim o varietate de modele, de la cele ce seamănă cu săniuţe, caleşti din poveşti, în forme circulare sau sub formă de balansoar, cu sau fără baldachin. Este foarte important să acordăm o atenţie sporită materialului din care este realizat pătuţul, astfel încât acesta să nu fie toxic şi să nu îi dăuneze în nici un fel copilului.