Category Archives: Altele

Cand este recomandata biopsia testiculara?

O biopsie testiculara presupune prelevarea unui mic fragment de tesut de la unul sau de la ambele testicule si examinarea lor la microscop pentru a evalua fertilitatea unui barbat. Testul se face de cele mai multe ori atunci cand o analiza a materialului seminal sugereaza existenta de spermatozoizi anormali sau absenta acestora.  In unele cazuri, sperma obtinuta in urma unei biopsii testiculare poate fi folosita pentru a fertiliza ovulul unei femei printr-un proces numit fertilizarea in vitro ce presupune injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor (FIV-ICSI).

Trebuie sa stiti ca biopsia testiculara nu este folosita pentru a depista cancerul testicular. Cand barbatul este suspectat de cancer, se face o procedura chirurgicala deschisa (orhiectomie) pentru a confirma sau infirma diagnosticul.

Cum va pregatiti?

Inainte de a face o biopsie testiculara, asigurati-va ca spuneti medicului dumneavoastra daca: aveti sau ati avut sangerari; sunteti alergic la unele medicamente (inclusiv anestezice); urmati un tratament medicamentos (asigurati-va ca medicul stie tipul de medicamente folosite si dozajul lor); luati medicamente anticoagulante (cum ar fi warfarina, heparina, enoxaparina), aspirina, ibuprofen sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Daca biopsia se face sub anestezie generala, medicul dumneavoastra va va spune cu cat timp inainte de operatie sa nu mai mancati si sa nu beti. Urmati instructiunile exact asa cum v-au fost spuse, altfel  interventia chirurgicala poate fi anulata. Daca medicul dumneavoastra v-a spus sa luati medicamente in ziua interventiei chirurgicale, faceti acest lucru folosind doar o inghititura de apa. In timpul pregatirii pentru biopsie se introduce o linie intravenoasa (branula) in brat si un medicament sedativ va este dat cu o ora inainte de biopsie.

Ce presupune procedura?

Biopsia este efectuata de un chirurg sau un medic care trateaza problemele de sanatate ale reproducerii masculine (urolog).  Biopsia dureaza de obicei 15 -20 de minute. Veti fi intins pe spate pe o masa de examinare, iar pielea de pe testicul va fi curatata cu o solutie antiseptica, si zona din jurul lui va fi acoperita cu panza sterila. Medicul dumneavoastra va purta manusi sterile si este foarte important sa nu atingeti aceasta zona. O mica incizie chirurgicala se face prin piele si un mic fragment de tesut testicular este prelevat. Apoi, se va face o cusatura pentru a inchide taietura in testicul, iar o alta cusatura pentru a inchide taiatura in piele. Daca este necesar, procedura se repeta pentru celalalt testicul.

Scrotul si testiculele dvs. ar putea fi discret  inflamate timp de 3 pana la 4 zile dupa biopsie, iar unele vanatai pot fi prezente. De asemenea, veti putea observa o sangerare superficiala prin bandaj, ceea ce este normal. Intrebati medicul la cat de multa sangerare sa va asteptati. Ar trebui sa evitati spalarea zonei timp de mai multe zile si veti fi probabil sfatuiti sa va abtineti de la activitati sexuale timp de 1 saptamana pana la 2 saptamani dupa biopsie.

Dupa biopsie, sunati-va imediat medicului daca aveti: dureri severe in scrot (un usor disconfort este normal), o umflare severa a scrotului, o temperatura mai mare 38C si o sangerare excesiva prin bandaj.

Rezultatele sunt de obicei disponibile in 30 minute. Un embriolog examineaza la microscop esantionul obtinut in urma biopsiei pentru a determina existenta de anomalii de productie sau de maturare a spermatozoizilor. Daca acestia sunt normali ca spermatogomii, in Rez sunt disp de obicei in 30 de min. Un embriolog examineaza la microscop

Daca acestia sunt normali, ca spermatogonii, in tubii seminiferi dar ei nu ajung maturi, ca spermatozoizii in sperma, se pot matura in vitro si se pot folosi cu succes in fertilizare; daca insa o analiza a spermei indica absenta sau prezenta redusa a lor,  atunci se suspecteaza ca exista un blocaj al tubului (deferent) de la testicule la uretra.

Continuarea la nesfarsit a tratamentelor de fertilizare

Tratamente de Fertilizare – Continuarea la nesfarsit a tratamentelor de fertilizare mai mult contra decat pro

In cazul in care te afli intr-un stadiu avansat al procesului de fertilizare, exista cateva idei ce te pot ajuta sa nu te plafonezi intr-o obsesie dezarmanta. In unele situatii, renuntarea la tratamentele de fertilizare reprezinta in sine o solutie.

Continuarea la nesfarsit a tratamentelor de fertilizareProbabilitati

In primul si in primul rand, e bine de stiut ca dupa 5 incercari esuate de fertilizare in vitro, sansele de reusita scad de la 30% la 15 %.

Mai mult decat atat, obstinatia de a persevera in tratarea infertilitatii poate deveni invaziva pentru corp. Tehnologia de reproducere asistată implică extragerea de ovule din corpul femeii, ceea ce devine riscant dupa mai mult de 5 proceduri.

Tratamente de fertilizare – Costuri prea mari

Posibilitatile financiare pot fi si ele serios periclitate, tinand cont ca fiecare ciclu de fertilizare presupune tratamente specifice, medicamentatie, teste, analize pana la a ajunge la costul suprem al fertilizarii in vitro.

Esecul poate fi si sentimental

Stabilitatea emotionala am lasat-o la urma, intrucat depinde de forta fiecarui cuplu de a suporta aceasta apasare. De regula, femeile sunt cele mai afectate, anxietatea celor doritoare de copii fiind extrema. Acest obiectiv se poate transforma in stres.

Tratamente de fertilizare – Dezavantajele reusitei

Pe langa scenariul negativ, exista si alte considerente ce trebuie luate in vedere, fie in cazuri de reusita sau nereusita. Copiii rezultati in urma tratamentelor indelungate pentru fertilizare sunt mai predispusi anumitor afectiuni, cum ar fi leucemia. De asemenea, in constrast cu nereusita totala, posibilitatea unei sarcini multiple creste in urma stimularii ovariene, deci trebuie luata in calcul si aceasta varianta.

Tocmai de aceea, pentru cuplurile ce nu au reusit desavarsirea unei sarcini pe cale artificiala, singura consolare raman dezavantajele: riscul de preeclempsie al fertilizarii in vitro, complicatii legate de lezarea vaselor de sange, sau dureri abdominale, crampe sau balonari greata si voma severa, frecventa urinara crescuta, urina inchisa la culoare, luare in greutate foarte rapid, provocate de stimularea ovariana.

Pentru o viata normala

La polul opus, trebuie luat in vedere motivul esecului: poate fi vorba de varsta inaintata a femeii, calitatea embrionului, corpuri ce nu raspund la medicamentatie etc. Asadar, o abordare mai naturala si detasata a acestei probleme este de preferat, pentru a nu afecta viata sexuala, viata de cuplu si starea emotionala a aspirantilor pentru pozitia de parinti.

Infertilitatea si bolile cronice

Conform Centrului National de Informare Biotehnologica din Statele Unite, cauzele infertilizatii pot fi multiple: bolile cronice, cancerul sau tumorile, diabetul, malformatiile care afecteaza sistemul reproducator, problemele de nutritie, alcoolul in exces, obezitatea, varsta inaintata, chisturile ovariene, fumatul, bolile tiroidiene, dereglarile hormonale si multe altele.


Ce sunt bolile cronice?

Bolile cronice pot afecta functionarea normal a sistemelor din organismul uman. Din pacate, din cauza naturii lor, acest tip de boli nu poate fi pe deplin inteles, asadar tratamentul prescris vizeaza anumite simptome ale bolilor, printre care se numara si infertilitatea.

Conform Centrului pentru Reproducerea Umana din New York, pana in prezent se cunosc peste 80 de astfel de boli cronice. Acestea se grupeaza intr-o categorie cunoscuta in medicina sub denumirea de boli autoimune.

Bolile autoimmune ca scleroza multipla, colopatiile cronice, sau artrita reumatoida depasesc bariera unei singure specialitati medicale, putand fi localizate simultan la mai multe nivele. In conditiile in care fiecare specialitate se concentreaza aproape exclusiv pe boli fara ramificatii catre alte specialitati, pana la ora actuala  s-a acordat o atentie foarte redusa bolilor autoimune.

Ce spun specialistii?

Specialistii recunosc necesitatea unor cercetari mult mai amanuntite in privinta bolilor autoimune, problema care a marcat si secolul trecut, prin incidenta acestora in randul populatiei. Acestia trag un semnal de alarma, cu atat mai mult cu cat se considera ca mediul in care traim ar avea un efect direct asupra imbolnavirii cronice.

Ce legatura exista intre bolile cronice si infertilitate?

Site-ul American Fertility and Sterility sustine ipoteza conform careia infertilitatea ar putea reprezenta prima manifestare a unei disfunctii autoimune, in cazul femeilor, care sunt de 3 ori mai predispuse imbolnavirii decat barbatii.

Dincolo de problema infertilitatii, femeilor care sufera de boli autoimmune nu li se recomanda o sarcina. O Imunitate foarte scazuta si vulnerabilitatea in fata factorilor externi (microbe, virusi, bacterii) pot afecta atat viitoarea mama cat si fatul.