Category Archives: Fertilizare in vitro

Etapele fertilizării în vitro

Fertilizarea in Vitro

Tratamentul de fertilizare in vitro este, de departe, unul dintre cele mai frecvente  tratamente de reproducere la nivel înalt,  la care se apelează  în proporție foarte mare în comparație cu alte proceduri tehnologice de reproducere asistată. A fost utilizat din anul 1978, iar în fiecare an de atunci, în Statele Unite se nasc  aproximativ 48.000 de copii prin acest tratament.

Care  sunt etapele fertilizarii in vitro (FIV) și la ce să te aștepți?

Dacă te-ai hotărât să rămâi însărcinată cu ajutorul metodei de fertilizare in vitro este bine să cunoști anumite aspecte.

Încă de la începutul ciclului menstrual, ți se va administra un medicament special de fertilitate, care ajută la stimularea ovariană și la dezvoltarea mai multor ovule, care să fie folosite la fertilizare. În mod natural, se eliberează doar o dată pe lună un ovul. Ovulele sunt eliberate insă mai devreme printr-un hormon sintetic numit Lupron.

Vizita la medic este importantă pentru a verifica nivelul hormonal din sânge și pentru a depista dacă s-a produs maturitatea ovocitelor. Odată ce ovocitele sunt dezvoltate, medicul va extrage aceste ovule prin peretele vaginal folosind ultrasunete pentru orientare. Dupa recoltarea spermei de la partener, ovocitele se vor combina cu spermatozoizii într-un mediu steril, din laborator.

Timp de 4-5 zile se va forma o minge de celule, adică embrionii, care vor fi apoi inserați de către medic printr-un caterer subțire prin colul uterin. Se insereaza între 2 si 4 embrioni, iar dacă mai există alții suplimentari, aceștia sunt congelați, pentru a fi refolosiți, în cazul în care procedura nu se finalizează cu succes.

Dacă tratamentul dă rezultate bune, embrionul implantat în peretele uterin continuă să crească și, în felul acesta se dezvoltă copilul. În mai multe cazuri, un număr mai mare de embroni implantați în uter pot determina nașterea a doi sau mai mulți copii. La aproximativ două săptămâni de la plasarea embrionilor în uter, poți face testul de sarcină.

Durata tratamentului este de aproximativ 6 săptămâni, timp în care tu și partenerul tău veți face mai multe vizite la medic, pentru a monitoriza fertilizarea și pentru inserarea embrionilor în uter.

Consiliere gratuita pentru cuplurile infertile

Miercuri, 7 noiembrie, in Coffee Grind din Bucuresti, 15 persoane cu probleme de fertilitate au primit raspunsuri si indrumari de la Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar in obstetrica-ginecologie specializat in tratamentul infertilitatii, in cadrul unui seminar dedicat fertilizarii in vitro. Alaturi de Dr. Dumitrescu, au mai oferit informatii de specialitate Dr. Cerasella Nicolicea, medic genetician si Dr. Melihan Bechir, medic embriolog.

Desfasurat intr-un cadru prietenos si deschis, seminarul a fost o ocazie binevenita pentru participanti de a primi raspunsuri la probleme specifice cu care acestia s-au confruntat in ultima perioada. Evenimentul a fost unul foarte interactiv, fiecare dintre cei prezenti avand ocazia sa afle parerea medicilor specialisti raportata la istoricul lor medical. Majoritatea femeilor care au participat au declarat ca s-au luptat cu problema infertilitatii pentru foarte mult timp si s-au aratat interesate de a apela la fertilizarea in vitro ca ultima solutie pentru a avea un copil.

Intalnirea din 7 noiembrie reprezinta primul seminar de acest gen din cadrul unei serii de intalniri care vor avea loc bilunar si vor trata diverse subiecte de interes din domeniul infertilitatii. Participantii vor avea astfel acces la informatii legate de ginecologie, infertilitate, genetica si embriologie oferite de o echipa complexa de specialisti care va cauta sa ofere solutiile cele mai potrivite pentru fiecare cuplu infertil.

Dr. Ruxandra Dumitrescu are una dintre ratele cele mai mari de succes din tara in fertilizarea in vitro. Pana acum, a ajutat in jur de 3000 de cupluri cu probleme de fertilitate sa aiba un copil. Dr. Dumitrescu activeaza in cadrul clinicii private Fertilia, supraspecializata in tratarea infertilitatii, medicina materno-fetala si ginecologie complexa.

100 de copii au venit pe lume in ultimul an ca urmare a Subprogramului pentru Fertilizare in Vitro al Ministerului Sanatatii

In jur de 100 de copii s-au nascut in Romania din iulie 2011 pana acum, in urma Subprogramului pentru Fertilizare in Vitro al Ministerului Sanatatii. De asemenea, aproximativ 150 de femei au sarcini avansate, in trimistrele II si III; acestora li se adauga sarcinile recente, de trimestru I, care inca nu sunt centralizate, precum si cuplurile care au dosare aprobate dar inca nu au efectuat procedurile.

In cadrul unei conferinte de presa organizata luni, 29 octombrie, in Bucuresti, a fost prezentata o sinteza a rezultatelor obtinute in urma derularii Subprogramului pe parcursul primelor sale 15 luni de existenta si s-a dezbatut necesitatea continuarii acestuia.

Fondurile pentru procedurile pe 2012 s-au epuizat, iar programul risca sa ramana fara bani si pe viitor, daca nu va fi inclus in bugetul ministerului pentru anul 2013. Derularea lui in perioada urmatoare este cu atat mai importanta cu cat numarul persoanelor care nu pot avea copii este mare: 2 cupluri din 10 ajung la medic cu probleme de inferitilitate. Majoritatea acestora nu isi permit sa apeleze la fertilizarea in vitro ca urmare a sumelor semnificative pe care aceasta procedura le implica, cat si a celor consumate pentru diagnosticarea infertilitatii si pentru tratamentele preliminare.

In cadrul conferintei, s-a raspuns la intrebari despre Subprogram, despre fertilitate, infertilitate, fertilizare in vitro și despre alte aspecte generale privind reproducerea umana asistata medical in Romania.  La eveniment au participat:

  • Nicoleta Cristea – Brunel, initiatoarea si coordonatoarea Asociatei SOS Infertilitatea
  • Conf. univ. dr. Nicolae Suciu, Medic primar Obstetrica – Ginecologie, membru in Comisia Subprogramului National pentru Fertilizare in Vitro si Embriotransfer
  • Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, Medic primar Obstetrica – Ginecologie, Maternitatea Cuza Voda si Omini Clinic, Iasi
  • Dr. Marilena Baluta, Embriolog, Spitalul Clinic de Obstetrica – Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu
  • Dr. Andreea Veliscu, Medic primar Obstetrica – Ginecologie, Spitalul Clinic de Obstetrica – Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu
  • Dr. Corina Manolea, Medic specialist Obstetrica – Ginecologie, Clinica Promed System Bucuresti
  • Dr. Ruxandra Dumitrescu, Medic primar Obstetrica – Ginecologie, Clinica Fertilia
  • Biol. Mihaela Radu, Embriolog senior, Biolog principal, Clinica Genesys Bucuresti, Clinica Hit Med Craiova
  • Dr. Lucia Costoiu, Medic rezident, Spitalul Clinic de Obstetrica – Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu
  • Ec. Dr. Liliana Dorneanu, Clinica Gynatal Timisoara

Potrivit informatiilor prezentate in cadrul evenimentului, in perioada iulie 2011 – august 2012, au fost inregistrate 1.499 de aplicatii pentru fertilizare in vitro, dintre care 1.147 au fost declarate eligibile.

Pentru a fi acceptate in programul national, cuplurile trebuie sa se incadreze in anumite criterii:
– varsta femeii intre 24 si 40 de ani
– cel putin unul dintre parteneri sa fie cetatean roman si sa beneficieze de asigurare de sanatate

– rezerva ovariana a mamei in limite normale
– cuplul nu a reusit sa obtina nici o sarcina intr-o perioada de 2 ani de contact sexual neprotejat

– partenerii trebuie sa fie casatoriti de cel putin 2 ani

– partenerii nu au deja copii

Procedurile de fertilizare in vitro s-au efectuat in 22 de clinici particulare si alte doua de stat din tara, din Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Bucuresti.

“Subprogramul National pentru Fertilizare in Vitro a ajutat pana acum foarte multe cupluri sa-si tina visul in brate si sper ca acest program va continua mult timp de acum incolo. In Romania, costurile pentru fertilizarea in vitro nu sunt suportate in totalitate de catre stat si sunt oferite pentru o singura fertilizare, fata de alte tari, unde statul finanteaza un numar mai mare de proceduri. In Bulgaria, de exmplu, se acopera costul a 3 fertilizari, integral, pentru proceduri si medicatie. In Romania se finanteaza doar partial o singura procedura, iar medicatia este suportata integral de catre pacient.De multe ori insa, fertilizarea in vitro nu reuseste din prima si de aceea sper ca Ministerul Sanatatii va oferi pe viitor mai multa finantare decat ofera in prezent.”, a declarat Dr. Ruxandra Dumitrescu de la clinica Fertilia (www.fertilia.ro), medic primar in obstetrica-ginecologie specializat in tratamentul infertilitatii.