Category Archives: Aparat genital

Despre chisturi ovariene

Despre Chistul ovarian

Chistul ovarian, Endometriomul ovarian – Tipuri (forme) variate de chisturi ovariene

Chist ovarian folicular

Chistul ovarian folicular este un tip de chist simplu care se poate forma atunci cand nu se produce ovulatia sau in cazul in care un folicul involuează spontan si devine atretic. Un folicul dominant (deseori confundat cu un chist ovarian), apare, de obicei, in timpulovulatiei si poate creste pana la aproximativ 2,4 cm in diametru.

Ruptura acestei formatiuni poate crea durere ascutita severa in abdomen. Aceasta durere ascuțită (numita ” mittelschmerz” in germana “durere de mijloc”, adica doare la mijlocul ciclului) apare în ziua a 14-16 a ciclului menstrual, in timpul ovulatiei…

Endometriomul ovarian

Acest tip de chist se formează atunci când tesutul endometrial (numim tesut endometrial mucoasa interna a uterului) este prezent pe ovare. Aceast tip de chist afectează femeile în perioada reproductiva și poate provoca dureri pelviene cronice asociate cu menstruatia

Citeste tot articolul despre chist ovarian pe fertilia.ro

Afectiunile vaginale

Afectiunile vaginale

Problemele vaginale sunt unele dintre cele mai frecvente motive pentru care femeile merg la doctor.

Sănătatea vaginală este o parte importantă din starea generala de sănătate a unei femei. Problemele vaginale pot afecta fertilitatea, dorința pentru sex și capacitatea de a ajunge la orgasm.

Ele pot avea simptome precum:

  • mâncărime
  • arsuri
  • durere
  • sângerări anormale
  • scurgeri

Problemele în curs de desfășurare, ale sănătății vaginale pot afecta, de asemenea, alte segmente ale vieții dumneavostră, cauzând probleme legate de stres sau de relație și cu impact încrederii în sine. Pentru a cunoaște semnele și simptomele problemelor vaginale, dar și ce puteți face pentru a vă proteja sănătatea vaginală este indicat să vă documenteți și apoi să clarificați aceste aspecte cu medicul ginecolog.

Cea mai întâlnită afecțiune a zonei intime este vaginita, o inflamație a vaginului. Principalul simptom este eliminarea de secreții vaginale urât mirositoare. Există și excepții, când unele femei nu au simptome. Cauzele cele mai frecvente sunt infecțiile bacteriene, tricomonaza.

Tipuri comune de vaginită includ vaginoza bacteriană, care rezultă din creșterea exagerată a unuia dintre mai multe organisme in mod normal prezente in vagin; infecții, care sunt de obicei cauzate de o ciuperca naturală numit Candida albicans și trichomoniaza, care este cauzată de un parazit și este de obicei transmise prin sex.

Alte afecțiuni vaginale includ boli cu transmitere sexuală, cancerul vaginal și cancerul de vulva. Tratamentul problemelor vaginale depinde de cauză.Afectiunile vaginale

Recalibrarea/rejuvenarea (recuperarea) vaginului dupa nastere

In urma nasterilor vaginale o multime de femei  au o problema cu „relaxarea” canalului vaginal si a muschilor perineali care se intind pentru a permite trecerea capului bebelusului. Tesuturile isi pierd din eleasticitate, mai ales cu cat femeile inainteaza in varsta, si acest lucru poate duce la o scadere a sensibilitatii vaginale si a satisfactiei in timpul actului sexual.  In unele cazuri, mucoasa vaginala se poate atrofia si poate aparea un prolaps (cadere) de diferite grade al vezicii urinare, al uterului sau al vagionului, cu pierderea involuntara de urina la efort. Iar la nivelul perineului pot aparea rupturi.

Procedurile de recalibrare/rejuvenare vaginala au drept scop corectarea problemei prin repararea si redarea fermitatii muschilor deteriorati.  Asta presupune reducerea diametrului exterior al vaginului si tonifierea muschilor interni ai acestuia.

Este important sa intelegem ca scopul principal al recalibrarii vaginale este de a spori placerea sexuala pentru femeie. Rejuvenarea vaginala nu este o procedura estetica, ci o procedura functionala ce implica o intarire a muschilor interiori si exteriori ai vaginului ce duce la imbunatatirea tonusului muscular, a rezistentei si a controlului vaginal.

Factorii care influenteaza aparitia laxitatii vaginale (vagin largit) dupa sarcina:

  • volumul mare al bebelusului;
  • sarcina multipla;
  • lipsa exercitiilor Kegel in timpul sarcinii.

Pentru combaterea acestei probleme, exista mai multe metode de tratament:
1. Exercitiile Kegel

Ajuta la restrangerea zonei genitale si la redarea tonusului muschilor care inconjoara uretra, vaginul si anusul. Este recomandata efectuarea a cate 10 serii de exercitii, de minimum 3 ori pe zi. Inainte de a trece la exercitii, trebuie sa identificati muschiul pubococcigian. Acesta este usor de recunoscut, este cel folosit atunci cand va abtineti sa urinati. Simpla contractare a acestor muschi, urmata de o decontractare imediata reprezinta un exercitiu Kegel.
2. Vaginoplastia clasica

Aceasta interventie chirurgicala este una de indepartare partiala a excesului de mucoasa vaginala si a cicatricilor incomode, urmate de suturarea peretilor vaginali printr-o procedura moderna, minim-invaziva.

Daca este necesar, se practica si o ridicare a vezicii urinare, a uterului sau a rectului, urmata de o recalibrare a vaginului. Suturile se realizeaza cu fire resorbabile, iar vindecarea vaginala are loc dupa aproximativ 4-6 saptamani. Viata sexuala poate fi reluata dupa 6 saptamani de la interventie.

3. Rejuvenarea vaginala cu laser

Procedura presupune o stramtare a canalului vaginal prin intermediul remodelarii cutanate si a imbunatatirii tonusului muscular. Laserul va contribui la diminuarea diametrului intern si extern al vaginului si la tonifierea treptata a zonei perineului si a zonei de sustinere, cat si la cauterizarea inciziilor facute in timpul interventiei.