Category Archives: Sarcina

Stresul pierderii unei sarcini

Un eveniment cu medici specialisti si psihologi prinvind stresul pierderii unei sarcini.

             Pierderea unei sarcini este o traumă pentru orice femeie care a trecut prin așa ceva. Felul în care gestionăm această situație determină cât de repede vom fi pregătite să încercăm din nou.

             Cauzele care pot conduce către avortul spontan sunt multiple, de obicei, acesta este determinat de o anomalie genetică/cromozomială și este un eveniment unic.

Așadar nu este o anomalie ereditară care să poată afecta și următoarea sarcină.

             Corpul nostru își revine în urma unei astfel de traume mult mai repede decât psihicul nostru. De aceea trebuie să înțelegem de ce corpul nostru se comportă într-un anumit fel, nu trebuie să ne pierdem curajul și speranța.

Cel mai important este faptul că trebuie să dezvoltăm mecanisme psihice prin care să trecem peste această traumă.

             Clinica Fertilia vă invită la o discuție liberă alături de medici specialiști și psihologi, o discuție în care femeile care au trecut printr-o pierdere de sarcină să găsească atât sprijin cât și o mai bună înțelegere a corpului lor.

             Invitată specială la acest eveniment este drd. Psiholog Camelia Chetu, o mamă a doi copii, care este specializată în parenting și motherhood.

             Evenimentul va avea loc pe data de 15 Februarie, la ora 19:00 și se desfășoară la Clinica Fertilia de pe strada Popa Nan 111.

Intrarea este liberă, fiind necesară doar înscrierea în formularul de mai jos sau telefonic la 0724.500.020.

Înscrieri aici: https://goo.gl/forms/2Rv2JcVvTzfiSPR42

Vă așteptăm!

Cu cine seamana? Cu mama sau cu tatal?


Ecografia fetala 4D

In cea de-a 35-a saptamana de sarcina, parintii acestui fat pot spune deja daca acesta seama cu mama sau cu tatal. Este frumos, cu obrajori, are 2678 de grame si abia asteapta sa isi cunoasca parintii.

Cum a putut fi posibila aceasta prima intalnire a fatului cu parintii sai? Cu ajutorul ecografiei fetale 4D.

Ecografia fetala se realizeaza pentru a urmari evolutia fatului. Aceasta utilizeaza fascicule de ultrasunete reflectate care realizeaza o poza fatului, o imagine ce poate fi vazuta pe monitor de catre doctor si de catre parinti.

Primele poze din viata copilului pot fi salvate si pastrate de catre familie.

Acest tip de ecografie este cea mai sigura metoda pentru a detecta posibile afectiuni ale fatului, dar si pentru a urmari evolutia privind marimea sau pozitia lui.

Nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiatii, astfel este noninvaziva, nu dauneaza si este sigura atat pentru copil cat si pentru mama.

Daca si tu iti doresti sa iti vezi copilul inainte sa vina pe lume, tot ce trebuie sa faci este sa vii la Clinica Fertilia. Esti doar la o programare distanta de a imortaliza momentul in care copilul doarme linistit in pantecele mamei.

Pentru mai multe detalii si programari, vizitati www.fertilia.ro

Importanta sportului in timpul sarcinii

Sportul si sarcina

Mentinerea unei rutine de exercitii regulate pe tot parcursul sarcinii va poate ajuta sa ramaneti sanatoase si sa va simtiti bine. De asemenea, miscarea este recomandata pentru ca  va imbunatateste postura si reduce disconfortul provocat de durerile de spate si starea de oboseala. Importanta sportului in timpul sarciniiConsultati-va cu medicul dumneavoastra inainte de a va decide cu privire la tipul de activitate fizica pe care vi-l doriti in timpul in care asteptati un copil. Exista numeroase de sali sport care propun clase speciale pentru clientele insarcinate, iar acestea sunt benefice pentru ca activitatile fizice se desfasoarea sub supravegherea unui instructor insa , la fel de bine, puteti alege un gen de exercitiu care sa va permita sa stati acasa.

Daca erati o femeie activa si inainte de sarcina ar trebui sa va continuati activitatea cu moderatie fara sa executati exercitiile la nivelul anterior ci sa faceti ceea ce va este confortabil in starea actuala. Specialistii interzic orele de aerobic la nivel avansat insa le recomanda pe cele usoare, pentru incepatori. Genoflexiunile cu ajutorul mingii de fitness pot fi facute atat la sala cat si acasa pentru ca nu implica un grad mare de efort.  Este foarte important ca  inima unei gravide sa nu depaseasca 140 de batai pe minunt asa ca incercati sa va mentineti la aceasta valoare.

Ce tipuri de exercitii fizice pot face gravidele?

Totusi, daca inainte de a fi insarcinata, nu obisnuiati sa aveti un program de miscare, de orice natura,  puteti incepe un program de exercitii in timpul sarcinii insa doar sub atenta supraveghere a unui instructor. Nu este recomandat sa demarati o activitate noua si obositoare ci incercati sa va plimbati. Mersul pe jos este cea mai buna forma de miscare pentru gravide. Cele mai multe dintre exercitii sunt singure pentru a fi efectuate in timpul sarcinii atata timp cat nu exagerati si le executati cu prudenta.

In afara plimbarilor lungi, puteti face inot sau daca nu va place sa iesiti din casa aveti varianta bicicletei eliptice. Aceste activitati au un grad scazut al riscului de accidentare, va pun in miscare intregul corp si pot fi efectuate pana intr-o faza avansata a nasterii. Incercati sa evitati tipul de exercitii care implica un mare echilibru sau coordonare pentru ca miscarile rapide pot afecta sarcina, sporturile de contact si  sporturile care implica anumite cazaturi precum schiatul sau patinajul chiar daca pot fi tentante pentru o femeie activa din punct de vedere fizic.

Streching-ul este, in general, util tuturor dar inseosebi gravidelor deoarece cresc flexibilitatea corpului si previn crampele musculare  atat de frecvent intalnite intr-o asemenea perioada. O alta varianta, mult mai distractiva este dansul. Muzica va ajuta  sa scapati de stres si va da o stare de bine iar miscarea ritmica va  tonfica musculatura  si va face mai flexibila.

Scopul exercitiilor este sa va ajute corpul sa se adapteze schimbarilor la care este supus si sa va impiedice sa luati prea multe kilograme dar cel mai important sa va dea o stare de bine.