Category Archives: Investigatii

Gemeni, tripleți și sarcini multiple

gemÎn ultima perioadă sarcinile multiple sunt din ce în ce mai întâlnite. Cât mai multe femeie aleg să rămână însărcinate după vârsta e 30 de ani, majoritatea apelând la fertilizări in vitro, înseminari, etc. Aceste cazuri măresc posibilitatea de a avea o sarcină multiplă. De asemenea, moștenirea genetică are un aport deosebit, deoarece cele ce au avut în familie sarcini gemelare, pot moșteni această trăsătură.

Cu ceva ani în urma, faptul că puteai naște gemeni era privită ca o surpriză, dar în zilele noastre, datorită tehnologiei avansate, gravidele pot afla din timp, de sarcina gemelară, sau multiplă. Deobicei, femeile cu sarcină multiplă sunt încurajate să meargă mai des la medicul ginecolog, pentru monitorizarea sarcinii, decât cele cu un singur bebeluș. Această indicație are o explicație plauzibilă, luând în calcul faptul că gemenii pot fi predispuși la naștere prematură, cântărind mai puțin decât copiii născuți la termen. În acest caz se mai poate include și riscul ca bebelușii gemeni, născuți prematur să aibă anumite dizabilități. De aceea, gravidelor le este recomandat să nu facă efort și să stea cât mai mult timp în pat. În situația în care este vorba despre tripleți, sau mai mulți copii nașterea se va realiza prin operație de cezariană.

În ceea ce privește stilul de viață adoptat după naștere, în cazul sarcinilor multiple, este de luat în considerare faptul că părinții pot avea nevoie de ajutor și ar fi indicată frecventarea unor cluburi pentru părinți cu gemeni, tripleți, sau dacă este cazul părinții se pot gândi și la angajarea unei bone.

Testele prenatale

Testele prenatale vă oferă informații cu privire la starea de sănătate a copilului dinainte ca el să se nască. Însă unele teste pot verifica nivelul sănătății dumneavostră.

De-a lungul sarcinii, cadrul medical care se ocupă de monitorizare vă poate recomanda teste diverse. La debutul sarcinii se efectuează teste ce vizează problemele de sânge, predispoziții la infecții, teste ce prognozează vulnerabilitatea la rubeolă sau varicelă. Unele teste sunt sugerate tuturor femeilor gravide, precum cele de screening a diabetului gestațional, sindrom Down, sau HIV. Alte teste sunt indicate, în funcție de:

–          Vârstă

–          Istoricul medical al familiei

–          Origine etnică

–          Rezultatele testelor de rutină

Un set de teste performant este cel de screening. Cu ajutorul lui se pot depista riscuri sau  semne ale unor posibile probleme de sănătate ale tale sau ale fătului. Pe baza rezultatelor testelor de screening, medicul dumneavoastră ginecolog v-ar putea sugera teste de diagnosticare. Acestea pot confirma sau infirma problemele reale de sănătate. Nu se pot detecta însă orice fel de afecțiuni sau defecte.

Ce este un defect din naștere?

Defectul din naștere reprezintă o problemă fizică care este prezentă la naștere. Acesta se poate referi la modul în care arată corpul copilului, cum funcționează, sau ambele. Majoritatea acestor defecte sunt moderate, dar există și cazuri severe. Copiii născuți cu astfel de defecte necesită intervenții chirurgicale și tratamente medicale.

mum.dad

Metoda nașterii în apă

Așa cum și numele o spune, nașterea în apă constă în procesul prin care mama dă naștere copilului într-un bazin cu apa caldă. Întrucât în SUA nașterile acvatice sunt foarte utilizate, încep să devină o alternativă serioasă în aproape toată lumea.
Ce se întâmplă în timpul acestui tip de naștere?
Nașterile realizate în mediul acvatic se pot efectua într-o cadă, într-un bazin mic, sau într-o piscină special concepută pentru nașteri. Gravidele pot alege să nască în acest mod, fie acasă, fie la maternitate. Procedura constă în introdcuerea femei însărcinate, aflate în travaliu în bazinul de naștere. Tot procesul este monitorizat cu ajutorul unui echipament special subacvatic, iar un dispozitiv special este folosit pentru a monitoriza bătăile inimii copilului. Anestezia și medicamnetele se pot administra chiar dacă pacienta se află în apă.

Beneficiile unei nașteri în apă:
– Apa oferă un cadru liniștitor pentru travaliu și naștere. Femeile care au născut în mediul acvatic susțin că au suferit mai puțin dureri fizice și s-au simțit mai relaxate, față de femeile ce nasc pe masă de nașteri.
– Gravidele care nasc în apă pot suporta mai ușor durerea fără anestezie.
– Apa ajută mușchii și țesuturile vaginului să devină mai elastici, reducând astfel șansele unui travaliu lung și dificil.
– Nașterile în mediul acvatic sunt considerate mai puțin traumatice și pentru copil, deoarece mediul creat este similar cu cel din uter.
Riscurile nașterilor în mediul acvatic:
– Deși copii poseda un reflex primitiv care le împiedică respirație în exceptia cazului in care sunt expuse la aer, au existat cazuri rare în care copii sub apă nascuti-au înghițit de apă și aproape s-au înecat.
– Dacă un copil nu poate respira sub apă, poate duce la stare cunoscută sub numele de hiponatremie sau nivel de sodiu în sânge scăzut, care pot cauza o serie de complicații și efecte secundare.
– Igiena este întotdeauna un factor îngrijorător atunci când vine vorba de nașterile apă. În timp ce bazinele de naștere din spitale și clinici sunt mai bine întreținute și se respectă regulile stricte atunci când vine vorba de curățarea și purificarea apei, nașterile în mediul acvatic efectuate la domiciliu sau în piscine închiriate poate avea ape contaminate. În cazul în care apa din piscina nu este curată, există un risc mai mare ca bebelușul să contacteze o infecție în timpul venirii pe lume.
În unele cazuri, nașterile în apă sunt interzise, din următoarele motive:
– Mama este predispusă la sângerare excesivă.
– Ne confruntăm cu o naștere prematură.
– Este o sarcină gemelară sau multiplă.
– Copilul este așezat în zona pelviană sau tranversal.
Înainte de a lua decizia de a naște în apă, discutați cu medicul dumneavoastră ginecolog despre argumentele pro și contra ce însoțesc acest proces. Verficați cu atenție în ce spitale, clinici sau alte locuri special amenajate se efectuează astfel de nașteri, pentru a nu fi puse în postura de a naște acasă. De asemenea este important de știut în cazul în care aveți asigurare medicală, dacă polița este acoperită de către compania asiguratoare.