Category Archives: Nutritie

Top 10 alimente interzise in timpul sarcinii

Alimente interzise in timpul sarcinii

Alimente interzise in timpul sarcinii - Fertilia, clinica fertilitateIn timpul sarcinii, alimentatia gravidei trebuie sa fie atent monitorizata pentru ca alimentele pe care le consuma pot dauna nu doar acesteia, ci si copilului. Stilul alimentar trebuie sa fie unul bazat pe consumul de legume si fructe, alimente bogate in calciu, vitamine, proteine. Mancarea semi- preparata, prajita, uleioasa, saraca in nutritienti, anumite alimente crude sunt de evitat in perioada sarcinii.

Iata o lista punctuala de alimente interzise in timpul sarcinii:

1. Branzeturile rafinate

Lactatele si branzeturile sunt chiar recomandate de catre medicul specialist pentru ca acestea contin vitamine si substante nutritive pentru organism. Insa branzeturile rafinate (Brie, Camembert, feta, blue cheese) sunt excluse din alimentatie pentru ca pot dezvolta bacteria listeria, letala pentru copil si nociva pentru organismul gravidei. Sunt de evitat si sosurile ce au la baza aceste tipuri de branza.

2. Sushi

In cazul sushi- ului, consumul de peste si fructe de mare duce la aparitia bacteriilor si parazitilor. Sunt interzise si scoicile din acelasi motiv.

3. Pateurile si cremele- aperitiv

Consumul de orice tip de pateu si a cremelor ce se mananca pe paine sunt interzise din acelasi motiv. Acestea , odata deschis ambalajul, pot constitui mediul propice dezvoltarii bacteriei listeria, chiar daca alimentele sunt depozitate in frigider, la o temperatura foarte scazuta.

4. Cafeina si bauturile energizante

Produsele ce contin cafeina nu sunt in totalitate interzise femeilor insarcinate. Acestea pot bea maximum 200 mg de cafea pe zi. Consumul marit de cafea poate conduce la pierderea sarcinii sau la o nastere prematura a copilului. Bauturile energizante sunt interzise din start pentru ca acestea contin un concentrat ridicat de cofeina si, deci, pot dauna foarte usor organismului.

5. Alcoolul

Nu este interzis doar alcoolul in stare pura , ci orice fel de preparat ce poate contine alcool (bomboane cu lichior, visine alcoolizate etc). Un studiu a demonstrat ca indiferent de cantitatea de alcool consumata sau de asocierea acestuia cu un alt aliment care i- ar putea reduce din efect, fatul poate avea grave probleme la nastere.

6. Ouale nepreparate

Ouale usor nefacute in momentul in care le fierbem sau prajim trebuie evitate pentru ca pot produce toxinfectii alimentare.

7. Arahidele

Cercetatorii au descoperit faptul ca mamele care au consumat arahide pe perioada sarcinii au nascut copii ce , in timp, au dezvoltat alergii la anumite alimente.

8. Ficatul

Ficatul contine vitamina A, iar daca este consumat in cantitati mari sau in mod repetat poate impiedica dezvoltarea naturala a fatului. Pentru ca vitamina A este, totusi, necesara organismului, este incurajat consumul de morcovi si de broccoli.

9. Fresh- urile

Sucurile proaspete sunt consumate tocmai pentru ca sunt preparate in timp util. Dar nepasteurizate, pot produce grave toxiinfectii alimentare. De aceea, e recomandat sa se consume sucuri de fructe din comert, ce contin cat mai putini aditivi.

10. Mezelurile

Mezelurile contin grasimi si aditivi. Procesul hormonal este dereglat din cauza consumului de mezeluri, digestia e ingreunata, putand aparea si afectiuni intestinale. Fatul va fi expus unor bacterii ce ii vor pune in pericol viata.

Cofeina poate cauza infertilitate

Cafeaua, pe lângă rolul de a ne menține activi, poate cauza nervozitate și chiar infertilitate.
Oamenii de știință au arătat cum cofeina reduce activitatea musculară a trompelor uterine, ce au rolul de a transporta ovulele de la ovare în uter. Cercetătorul Sean Ward de la Universitatea din Nevada- specializarea medicină explică modul în care efectele cofeinei constau în inhibarea contracțiilor mușchilor trompelor uterine, astfel încât ovulul numai este transportat. În această situație ovulele nu ajung în uter, iar femeia fie nu rămâne însărcinată, ori este predispusă la o sarcină extrauterină, când embrionul se blochează și se dezvoltă în trompa uterină a femeii.
Specialiștii americani, din care face parte și profesorul Ward au studiat acest caz și au lansat studiul pe șoareci, deoarece trompele uterine ale femelelor sunt foarte asemănătoare cu ale omului. În această cercetare șoareci au primit o doză echivalentă cu cea a unei cești de cafea. Profesorul Sean Ward menționează însă faptul că mai este nevoie de cercetare pentru a demonstra cu adevărat efectele pe care le produce cofeina în cazul femeilor și că are certitudinea depsre cafeină că poate afecta oamenii în moduri diferite, la fel și gradul de fertilitate. Acest lucru diferă de la o persoană la alta și de asemenea evoluează în moduri diferite.

 

Cum să începeți alăptarea corect

Alăptarea este cunoscută drept una dintre cele mai bune surse de nutriție pentru nou născuți. Laptele matern oferă bebelușului un start sănătos în viață, iar alăptarea joacă un rol important în crearea unei legături între mamă și copil.
Medicii neonatologi au observat că bebelușii care au fost alăptați prezintă un risc scăzut de a fi alergici la anumite alimente și astm, fiind și mai puțin înclinați spre dezvoltarea de otite. În plus, alăptarea îmbunătățește, de asemenea sistemul nervos al copilului și mărește nivelul coeficientului de inteligență.
Tipsuri pentru a începe alăptarea: câteva trucuri despre prima alăptare.
– În măsura, în care este posibil, mămicile ar trebui să reducă utilizarea medicamentelor pe durata alăptării, deoarece acestea dăunează sugarului, îi provoacă somnolență, nemaiprezentând interes pentru laptele matern.
– Femeile ar trebui să înceapă alăptarea cât mai repede posibil după nașterea copilului, luând în calul faptul că reflexul suptului este mai pronunțat la naștere; mai mult decât atât alăptarea din timp va stimula eliberarea oxitocinei, care ajută la contracțiile uterine.
– Este indicat cât mai curând de la naștere, ca mama să împartă același salon cu copilul, pentru a se obișnui reciproc, în acest fel mama va învăța programul de somn al bebelușului, dar și pattern-ul de alimentație.
– Pe perioada alăptării, mamele ar fi bine să evite folosirea tetinelor de la suzete, sau biberoane. Aceasta ar trebui utilizate dupa vârsta de 6 săptămâni, când bebelușii sunt deja familiarizați cu suptul.
– Hrănirea bebelușilor cu suplimente alimentare, cum ar fi apa simplă sau îndulcită nu este indicată, dacă aceștia sunt alăptați corect. Altfel, copilul va prezenta dezinteres față de laptele matern.
– Un semn ce indică o alăptare incorectă este faptul că mama are dureri, în acest timp. În acest caz, poziția copilului trebuie verificată constant.
– Femeile care alăptează trebuie să se asigure de faptul că ele însele beneficiază de odihnă și somn.