Category Archives: Uncategorized

Ce este rezerva ovariană?

Despre rezerva ovariană și potențialul de fertiliate.

Infertilitatea și cum putem planifica un bebeluș? 

O problemă cu care se confruntă tot mai mult femeile în ultima perioada este cea a infertilității.
De cele mai multe ori se întâmplă ca femeile să traverseze cele mai multe etape ale vieții fără să își cunoască potențialul reproductiv. De aceea se întâmplă să cunoaștem în cercurile noastre doamne care sunt fertile și au un bebeluș la 42 de ani, în timp ce alte femei intră la menopauză precoce la vârste de sub 30 de ani.

Rezerva ovariană și potențialul fertil

În unele cazuri, atunci când un cuplu decide că există o dorință de concepție, rezerva ovariană este scăzută și apare infertilitatea.
Această epuizarea a rezervei ovariene nu este un fapt specific persoanelor cu o vârstă mai înaintată, ci poate să apară și la vârste tinere, asimptomatic. Este o degradare ovariană “silențioasă”, fără semne sau simptome vizibile. 
Doar cu un simplu test, femeia își poate măsura rezerva ovariană și potențialul de fertilitate. Chiar dacă nu există o dorință de concepție imediată această măsurare este foarte importantă la femeile de peste 27 de ani. 

Cu ce ne ajută acest test?

 
Valoarea acestui test constă în predicția funcției ovariene și poate preciza momentul în care femeia va deveni infertilă. Un astfel de test este de ajutor și poate preveni situațiile în care cuplul se poate confrunta cu problema infertilității.
Cuplurile sunt sfătuite să planifice o sarcină pe perioada de viață fertilă a femeii, care este diferită de vârsta cronologică.
Planificarea unui bebeluș nu presupune venirea imediată a acestuia pe lume, dar cu un simplu test de măsurare a rezervei ovariene, cuplul poate fi scutit ulterior de  proceduri pentru tratarea infertilității.

Unde puteți să faceți un astfel de test?

Dacă doriți să aflați în ce stadiu se află rezerva dumneavoastră ovarină, puteți apela la medicul ginecolog pentru un astfel de test. Recomandarea noastră este Clinica Fertilia, un centru medical specializat în fertilitate. Medicii specialiști vă pot ajuta cu efectuarea testelor și procedurilor necesare, dar și cu o consiliere și planificare parentală.
Pentru mai multe detalii accesați site-ul Clinicii Fertilia: http//www.fertilia.ro

Reacțiile alergice din timpul iernii

Majoritatea oamenilor consideră că primăvara este sezonul alergiilor neluând în calcul pericolele cu care iarna vine. Unul dintre suspecții nebănuiți este chiar bradul de Crăciun, ce poate provoca alergii anumitor persoane. Alergiile se manifestă cu mâncărimi, strănuturi, scurgeri nazale, în unele cazuri trebuie să se apeleze la spray-urile ce ajută la decongestionarea căilor nazale, sau medicamente antihistamice.  Aceste tratamente pot conferi stări de somnolență, împiedicând activități precum condusul autovehiculului, concentrarea la locul de muncă. O soluție indicate este să depistăm ce anume ne declanșează aceste alergii și de a încerca să gestionăm în mod natural aceste alergii din anotimpul rece.

Antihistamice naturale

Urzica și brusturele reprezintă o alternativă la medicamentația clasică antihistamică. Acestea plante naturale nu oferă somnolență și nici senzația de gură uscată, precum o fac medicamentele. Studiile recente au demonstrat că acestea pot fi la fel de eficiente tratamentele clasice, destinate alergiilor.

Urzica are rolul de a inhiba producția de histamamine din organism. Putem găsi această plantă sunt formă de pulbere, încapsulată. Cercetătorii ne recomandă în jur de 300 e milgrame pe zi. Brusturele funcționează în aceeași manieră, dar poate avea o rată mai mare de vindecare, fiind mai ușor de tolerat decât urzica.

Curățenia de Crăciun

Ornamentele pentru împodibirea bradului, sau a locuinței pline de praf, brazii, lumânările parfumate, zapada artificială sunt elemente comune în perioada sărbătorilor de iarnă, însă pot declanșa alergii. Deoarece pe parcursul anului aceste ornamente și accesorii stau împachetate, ele colectează praf și uneori mucegai. Zăpada artificală ce se pulverizează din tuburi de spray sunt cunoscute ca factori declanșatori de alergie, iar în unele cazuri pot provoca chiar și astm. Brăduții fie ei naturali, sau artificiali pot declanșa și ei alergi. Cei naturali datorită uleiul din seva, iar cei din plastic deoarece sunt purtători de acarieni, mucegaiuri și praf.  br

Viata sexuala in timpul sarcinii

Viata sexuala in timpul sarcinii a reprezentat dintotdeauna un subiect tabu pentru fiecare cuplu de viitori parinti. Este demonstrat faptul ca activitatea sexuala in timpul sarcinii poate avea efecte benefice, insa singurul in masura sa se pronunte vis-à-vis de acest lucru este medicul ginecolog care supravegheaza evolutia sarcinii.

Cand nu este indicat sexul in timpul sarcinii

Sunt situatii cand, desi nu reprezinta un pericol universal, sexul in timpul sarcinii nu este deloc recomandat:

– Sangerari vaginale inexplicabile

– Dureri abdominale

– Scurgeri de lichid amniotic

– Posibilitatea declansarii premature a travaliului

– Risc iminent de avort

– Risc de nastere prematura

– Istoric cu sarcini pierdute sau nasteri premature

– Col uterin slabit sau deschis

Unii medici recomanda intreruperea activitatii sexuale in ultimele saptamani ale sarcinii deoarece sperma contine o substanta chimica care poate stimula contractiile.

Scaderea libidoului

Libidoul unei femei gravide creste si scade constant in timpul sarcinii. Dereglarile hormonale care au loc in corpul femeii gravide pot afecta viata sexuala. In primele luni ale sarcinii, libidoul poate fi redus din cauza greturilor si a altor fenomene specifice acestei perioade. In al doilea trimestru de sarcina, dorinta sexuala poate fi, in unele cazuri, mai pronuntata decat era inainte de sarcina. In ultimele trei luni, apetitul sexual poate scadea din nou. Medicii recomanda pentru aceasta perioada, pozitii comode care sa nu creeze presiuni asupra abdomenului femeii.