La FIV, un singur embrion este ideal

Bebelusii conceputi gratie fertilizarii in vitro (FIV) sunt semnificativ mai predispusi la complicatii decat alti nou-nascuti. Nu este vorba de defecte genetice, ci de faptul ca, de obicei, procedurile FIV determina gemeni, tripleti sau sarcina multipla cu si mai multi bebelusi. Acestia sunt predispusi la nastere prematura, ceea ce inseamna implicit aparitia complicatiilor.
Un studiu condus de dr. Keith Barrington, seful sectiei de neonatologie de la Spitalul Universitar Sainte-Justine din Montreal, a constatat un fapt destul de ingrijorator: desi doar 1% din nasterile inregistrate in Canada se datoreaza FIV, 17% dintre bebelusii care au nevoie de ingrijiri speciale dupa nastere provin in urma unui tratament de fertilizare in vitro. Un medic american a confirmat ca statisticile sunt disproportionate in aceeasi masura si in Statele Unite.

Ce se poate face pentru a reduce acest risc?

FIV presupune ca ovulele sa fie fertilizate cu spermatozoizi intr-un laborator. Cateva zile mai tarziu, cand ovulul fertilizat s-a dezvoltat intr-o masa multicelulara, unul sau mai multi astfel de embrioni sunt transferati in uterul mamei. In cel mai recent raport american, referitor la mamele sub 35 de ani, 10% dintre acestea au beneficiat de transplantarea unui sigur embrion, pe cand 90% – de doi embrioni sau mai multi.

shipping pharmacy nolvadex

Femeile care apeleaza la aceasta procedura nu vor neaparat sarcina multipla, dar atunci cand sunt transferati mai multi embrioni, sansele de a aparea o sarcina sunt mult mai mari. Dar, in comparatie cu sarcinile naturale, aceste femei au, de asemenea, sanse mai mari de a avea gemeni sau tripleti. Ceea ce este riscant pentru viitori copii. Pentru tripleti, rata de nastere prematura este aproape de 100%. Pentru gemeni, este de aproape 70%.

Mai multe tari europene cu sistem public de sanatate au instituit regula de un singur embrion, in timp ce Quebec a implementat aceasta regula pentru mamele sub 35 de ani anul trecut. De atunci, incidenta sarcinilor cu gemeni din FIV a scazut de la 30% la 3,8% si nu s-au mai inregistrat tripleti.

nootropil 400mg

Singura problema in instituirea acestea reguli, de un singur embrion, este ca penalizeaza femeile care au sanse minime de a obtine o sarcina. Vestea buna e ca multe dintre cercetarile din aceasta zona tintesc spre gasirea unor metode de selectie optima a embrionilor, care sa poate reduce numarul embrionilor transferati fara sa scada semnificativ sansele de a obtine o sarcina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *