Ce este cordocenteza (recoltarea percutanata de sange ombilical)?

 Cordocenteza, sau recoltarea percutanata de sange ombilical, este o analiza invaziva care se efectueaza pentru detectarea eventualelor anomalii fetale. Pe scurt, inseamna examinarea sangelui de la fetus. Cordocenteza se face in saptamana 18 de sarcina sau chiar mai tarziu.

Cordocenteza este de regula recomandata atunci cand informatiile necesare unui diagnostic nu pot fi obtinute prin intermediul altor proceduri, precum amniocenteza, biopsia vilozitatilor coriale sau ecografie, ori daca rezultatelor acestor analize nu au fost concludente. Cordocenteza poate identifica anomalii specifice, precum anomalii cromozomiale de genul sindromul Down. De asemenea, poate indentifica malformatii la fetus, infectii fetale, anemie fetala, deficienta de crestere, defecte ale tubului neural sau alte afectiuni.
Cum se face o cordocenteza?
Pentru a initia o cordocenteza, se face o ecografie care sa determine locul exact in care cordonul ombilical se insereaza in placenta. Pe baza imaginilor de la ecograf, medicul specialist trece un ac fin prin abdomen si peretele uterin pana la cordonul ombilical.

10 cheap generic mg nolvadex order

Acul este apoi infipt in cordonul ombilical pentru a extrage o mostra infima de sange fetal. Procedura dureaza aproximativ o ora, dar dupa aceea s-ar putea sa aveti usoare crampe abdominale sau chiar sangerari vaginale.

on roxithromycin

Mostra de sange fetal este apoi trimisa la laborator pentru analize, iar rezultatele ies, de regula, dupa 72 de ore.

Cordocenteza, fiind o metoda invaziva de diagnostic, prezinta riscuri de: avort spontan ( la aproximativ 1-2% din femeile care recurg la aceasta analiza), hemoragie, incetinirea batailor inimii la fat, infectii uterine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *