Colicii bebelusului

Colicii reprezinta un mare stres pentru parintii care nu stiu cu ce sa le mai dea bebelusilor pentru a le calma crampele. Cei mici plang necontenit, se zvarcolesc, strang pumisorii, isi indoaie genunchii la piept si se incrunta de durere atunci cand au un episod sever de colici.

Academia Americana de Pediatrie a stabilit in urma unor studii ca acesti colici apar la aproximativ 20% dintre bebelusi si par sa aiba o frecventa mai mare la copiii alaptati cu biberonul si la cei din prima nastere.

Aceste episoade dureroase, semnalate de cei mici prin plans necontenit, se amplifica cu precadere dupa-amiaza si seara. Ele pot incepe oricand intre 2 si 4 saptamani dupa nastere. De multe ori plansetele se opresc tot atat de brusc pe cat au inceput, iar copilul adoarme.

De ce apar colicii?

De obicei, gazele apar din cauza aerului pe care bebelusul il inghite in timpul mesei, mai ales daca este hranit din biberon. De asemenea, inghitirea prea rapida a laptelul poate sa produca gaze, care duc la colici.

Din ce in ce mai multe studii confirma faptul ca dieta mamei este de vina pentru colicii bebelusului. Se pare ca diminuarea acestora este semnificativa atunci cand mama nu consuma proteine din lapte de vaca. Asadar, mama ar trebui sa excluda din alimentatie laptele, iaurtul, branzeturile sau inghetata. De asemenea, produsele procesate (biscuitii, prajiturile, produsele de patiserie etc.) care contin proteine din lapte pot provoca crampe celor mici. Pe lista ingredientelor care provoaca colici se afla: caseina, lactoza, hidrolizatii de ser si de caseina, lactoferina, proteinele vegetale hidrolizate, calciu caseinat etc.

O alta cauza a acestor colici poate fi starea mamei. O echipa de neurologi de la Universitatea din California, San Francisco, a aratat, printr-un studiu recent, ca bebelusii ale caror mamici manifesta frecvent dureri de cap sunt de doua ori mai susceptibili la colici. Autorul studiului, neurologul pediatru Amz Gelfand, a declarat pentru boston.com: „Migrenele sunt transmise genetic, iar colicii pot fi un semn timpuriu care prezice ca bebelusul va fi predispus la migrene mai tarziu in viata”.

Simptomele sugarilor cu colici

Ca sa ne dam seama daca cei mici au realmente colici cel mai bine ar fi sa facem o vizita pediatrului, pentru a ne asigura ca nu este vorba de vreo alta boala. Insa cele mai frecvente simptome sunt plansul tare si continuu, dupa-amiaza tarziu sau seara devreme; piciorusele copilului sunt reci; manutele si le tine inclestate, unii copii refuza sa manance sau devin agitati dupa masa; probleme cu somnul; stomacelul lor este tare si stau cu piciorusele ghemuite la piept; sunt agitati si iritati.

Ce putem face pentru a evita sau reduce colicii?

Una din cele mai simple metode de a calma bebelusul este sa il iei in brate si sa ii acoperi burtica cu o patura sau cu ceva cald. In acelasi timp poti masa abdomenul prin miscari circulare.

In timpul alaptarii lasa-l pe micut sa isi ia cantitatea necesara de lapte. Daca il hranesti cu biberonul ai grija ca cel mic sa nu stea la orizontala, iar sticla sa fie suficient de inclinata pentru a nu inghiti aer.

Durerile pot fi calmate si prin administrarea unor mici inghitituri de ceai cald din plante. Cele mai indicate sunt cele de musetel, menta, ghimbir sau fenicul. Desigur, acest lucru se face numai la indemnul medicului.

Sursa foto: www.visualphotos.com

2 thoughts on “Colicii bebelusului

  1. Ioana

    Buna ziua,

    Bebelusa mea are colici. Recomandati un produs pe baza de lactaza in acest caz? Am gasit un produs (picaturi) in care substanta activa este lactaza, mai exact enzima lactaza, glicerol si apa. Credeti ca este ok sa-i dau asa ceva?

    Va multumesc mult

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *