Gripa in timpul sarcinii creste riscul de autism al copilului

Un grup de cercetatori danezi a aratat intr-un studiu recent ca femeile care au avut gripa sau febra mai mult de o saptamana in timpul sarcinii se confrunta cu un risc mai mare de a avea un copil cu autism, informeaza AFP.com.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 97.000 de copii cu varsta intre 8 si 14 ani, nascuti intre 1997 si 2003 in Danemarca. Un procent din acestia fusesera diagnosticati cu autism. In cazul femeilor care au declarat ca au avut gripa in timpul sarcinii, s-a constatat o incidenta de doua ori mai mare a autismului. Riscul s-a triplat daca acele mame au avut perioade prelungite de febra – o saptamâna sau mai mult – înainte de cea de-a 32-a saptamâna de sarcina.

Pe de alta parte, s-a constatat ca infectiile respiratorii, ale sinusurilor, genitale si urinare usoare, cat si episoadele de febra si folosirea de antibiotice in timpul sarcinii nu au fost factori de crestere a riscului de autism. Cu toate acestea,s-a observat o usoara crestere a riscului de autism dupa folosirea a tipuri diferite de antibiotice in timpul sarcinii. Cercetatorii au tinut insa sa sublinieze ca o legatura cauzala dintre folosirea de antibiotice si autism nu poate fi confirmata momentan.

De asemenea, oamenii de stiinta au afirmat ca pentru demonstrarea influentei racelii si febrei asupra autismului este necesara o cercetare mai amanuntita, dar ca, avand in vedere conexiunea observata intre acestea, femeile însarcinate ar trebui sa se vaccineze contra gripei, ca masura de precautie.

Studiul a fost publicat in Journal of Pediatrics, in luna noiembrie 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *