Tratamente moderne nechirurgicale pentru fibromul uterin

Studiile medicale au ajuns la concluzia că, de regulă, 3 din 4 femei dezvoltă fibroame uterine pe parcursul vietii. Fibromul uterin reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni la femei – peste 90% din fibroame sunt descoperite între 35 – 45 ani şi  3 – 5 % sub 30 ani.

Ce este fibromul uterin

Fibromul mai este numit si tumora fibroasa, leiomiom sau miom şi nu este  o tumoră malignă (cancer).

Fibromul uterin este o masă celulară care se dezvoltă la nivelul uterului. Acesta se poate dezvolta în interiorul cavităţii uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia. Fibroamele variază ca dimensiune de la un milimetru la 20 de centimetri, iar formaţiunea se poate dezvolta în orice regiune a uterului.

Fibromul uterin contribuie si la aparitia infertilitatii, prin interferarea implantarii embrionului si producerea avortului spontan.

Metode nechirurgicale de tratare a fibromului uterin

Fibroamele uterine pot fi tratate în mod clasic prin medicamente sau prin intervenţii chirurgicale: mimectomie (operatie de extirpare a fibroamelor şi conservare a uterului) sau histerectomie (operaţie de scoatere a uterului) şi în mod nechirurgical, prin embolizare sau medicamentos.

Embolizarea fibromului uterin este o recenta descoperire in ceea ce priveste tratamentul fibromului. Este o metodă de radiologie intervenţională care se efectuează fără interventie chirugicala. Ea constă în astuparea vaselor de sânge care alimenteaza fibroamele – arterele uterine. Ca urmare, se produce resorbţia acestor fibroame, iar uterul revine la dimensiuni normale.  Dezavantajul embolizării arterei uterine constă în riscul de a nu ameliora complet simptomele fibromului uterin.

O metoda foarte noua, aflata inca sub cercetare, este tratamentul medicamentos cu ulipristal acetat (UPA). In prezent acest produs este folosit in contraceptia de urgenta, el actionand prin blocarea receptorilor pentru progesteron si deci a ovulatiei.  Progesteronul este hormonul responsabil de cresterea tesutului care acopera peretele interior al uterului, motiv pentru care medicamentul a fost testat in tratarea fibromului uterin.

In urma studiului, s-a constatat ca fibromul s-a redus proportional cu doza administrata, iar sangerarile au scazut cu pana la 90 %.  S-au observat schimbari importante in ceea ce priveste reducerea anemiei si a durerilor. Tratamentul s-a dovedit eficient si in mentinerea fertilitatii pacientelor.

Medicamentul este primul tratament oral dedicat fibromului uterin si are numeroase avantaje in comparatie cu celelalte metode folosite de obicei in reducerea fibroamelor uterine: este mult mai putin invaziv, are mai putine efecte adverse si presupune si costuri mai reduse fata de o interventii precum embolizarea sau fata de tratamentul injectabil.

Studiul a fost realizat de Dr. Alicia Armstrong, Sefa Departamentului de Ginecologie din cadrul Programului NIH (Institutul National de Sanatate) pentru Endocrinologia reproducerii si a adultului, Bethesda, Maryland si a fost prezentat in cadrul Sesiunii Anuale a Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie 2012.

Medicamentul este momentan disponibil in unele tari din Occident, urmand sa intre in curand si pe piata din Romania.

One thought on “Tratamente moderne nechirurgicale pentru fibromul uterin

  1. Adina

    Embolizarea se face de peste 10 ani, asa ca nu stiu daca as spune ca este o recenta descoperire.. La noi in tara sunt mii de femei ce au facut embolizare pana acum, foarte multe dintre ele scapand astfel de o interventie dura – histerectomia, foarte usor recomandata de doctorii ginecologi. Imi pare rau ca acesti doctori nu aleg ce este mai bine pentru paciente, si prefera sa nu le prezinte aceasta varianta, doar pentru a nu le pierde ca si paciente.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *