Tot ce trebuie să ştii despre ecografia 4D

Ecografia este una dintre cele mai sigure metode de a obține informații despre starea de sănătate a fătului.  Ecografia de tip 4D este o tehnologie de ultimă generaţie care permite o „vedere” tridimensională şi color, cu detalii extrem de fidele ale bebelusului.

La ce este utilă ecografia pe timpul sarcinii?

Ecografia prenatală foloşeste unde de înaltă frecvenţă, care nu pot fi percepute de urechea umană, transmise în interiorul abdomnenului printr-un dispozitiv numit traductor. Astfel, undele sunt inregistrate si transformate în imagini sau chiar filme care pot fi văzute pe un monitor. Aceasta poate fi utilizată pe parcursul sarcinii pentru a oferi imagini ale sacului amniotic, placentei, ovarelor mamei, informatii despre cantitatea de lichid amniotic din jurul bebelusului, dar şi imagini ale copilului.

Ecografiile, spre deosebire de razele X şi tomografiile, nu utilizează nicio formă de radiaţie. În plus, undele sonore utilizate în ecografii nu au niciun impact negativ asupra ţesuturilor prin care călătoresc în scopul de a obţine imagini.

Ecografia 4D

Ecografia 4D este o tehnologie de ultimă generație, net superioară celorlalte întrucât oferă o claritate şi o precizie cu până la 70% mai mare în comparţie cu celelalte. Imaginea este  color, tridimensională și îţi permite să vezi în timp real mișcarea fătului și detalii importante despre functiile cardiace, cerebrale, digestive, renale, ale feţei şi ale sistemului osos.

Pe lângă impactul emoţional pe care îl generează o astfel de ecografie, aceasta reuşeste să depisteze cu mare exactitate sexul copilului, dar şi eventualele anomalii ale acestuia. Ecografia 4D uşurează vizualizarea unei anumite regiuni de interes, permiţând medicului să  observe modificările feţei sau mişcările trunchiului şi ale membrelor. În acest mod se poate determina dacă fătul s-a dezvoltat normal din punct de vedere somatic sau dacă există  tulburări motorii şi senzitive.

Tehnologia pe care sunt construite ecografele 4D se bazează pe undele de sunet care călătoresc prin intermediul fluidelor în scopul de a produce imagini. Astfel, fluidul existent în jurul copilului face imaginile mai clare.

Ecografia 4D se poate face începând cu a șasea săptămâna de sarcină, dar informațiile  cele mai bune se pot obtine între săptămânile 24 şi 36 de sarcină, atunci cand bebeluşul este destul de dezvoltat.

Durata efectuării unei ecografii 4D este cuprinsă între 25 şi 30 de minute şi,  datorită noilor facilităţi ale ecografului, tinerii părinţi pot păstra aceste imagini şi îl pot înregistra chiar şi  pe DVD.  În cazul în care sarcina este mai avansată, ecografia 4D permite  chiar şi distingerea cu mare precizie a anumitor aspecte ale înfăţişării bebeluşului.

Metoda este disponibilă şi la clinica Fertillia (www.fertilia.ro).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *