Infertilitatea si bolile cronice

Conform Centrului National de Informare Biotehnologica din Statele Unite, cauzele infertilizatii pot fi multiple: bolile cronice, cancerul sau tumorile, diabetul, malformatiile care afecteaza sistemul reproducator, problemele de nutritie, alcoolul in exces, obezitatea, varsta inaintata, chisturile ovariene, fumatul, bolile tiroidiene, dereglarile hormonale si multe altele.


Ce sunt bolile cronice?

Bolile cronice pot afecta functionarea normal a sistemelor din organismul uman. Din pacate, din cauza naturii lor, acest tip de boli nu poate fi pe deplin inteles, asadar tratamentul prescris vizeaza anumite simptome ale bolilor, printre care se numara si infertilitatea.

Conform Centrului pentru Reproducerea Umana din New York, pana in prezent se cunosc peste 80 de astfel de boli cronice. Acestea se grupeaza intr-o categorie cunoscuta in medicina sub denumirea de boli autoimune.

Bolile autoimmune ca scleroza multipla, colopatiile cronice, sau artrita reumatoida depasesc bariera unei singure specialitati medicale, putand fi localizate simultan la mai multe nivele. In conditiile in care fiecare specialitate se concentreaza aproape exclusiv pe boli fara ramificatii catre alte specialitati, pana la ora actuala  s-a acordat o atentie foarte redusa bolilor autoimune.

Ce spun specialistii?

Specialistii recunosc necesitatea unor cercetari mult mai amanuntite in privinta bolilor autoimune, problema care a marcat si secolul trecut, prin incidenta acestora in randul populatiei. Acestia trag un semnal de alarma, cu atat mai mult cu cat se considera ca mediul in care traim ar avea un efect direct asupra imbolnavirii cronice.

Ce legatura exista intre bolile cronice si infertilitate?

Site-ul American Fertility and Sterility sustine ipoteza conform careia infertilitatea ar putea reprezenta prima manifestare a unei disfunctii autoimune, in cazul femeilor, care sunt de 3 ori mai predispuse imbolnavirii decat barbatii.

Dincolo de problema infertilitatii, femeilor care sufera de boli autoimmune nu li se recomanda o sarcina. O Imunitate foarte scazuta si vulnerabilitatea in fata factorilor externi (microbe, virusi, bacterii) pot afecta atat viitoarea mama cat si fatul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *