Biberonul este obiectul-senzatie al sugarilor in primul an de viata. Desi renuntarea la el poate fi o greutate si o mare temere pentru mame, atasarea bebelusilor de biberon are efecte negative asupra sanatatii lor, mai ales cand acestia ajung la maturitate.
Medicii pediatrici recomanda mamelor sa renunte la hranirea bebelusului cu biberonul in jurul varstei de 1 an sau cel mult sa nu prelungeasca folosirea lui dupa ce copilul a implinit varsta de 1 an si jumatate.
Biberonul- cauza obezitatii
Un studiu realizat pe un esantion de 1700 de copii nascuti in 2001 a aratat ca folosirea prelungita a biberonului poate conduce la obezitate, atunci cand copilul va ajunge la maturitate. Aceste consecinte negative sunt cauzate de excesul de calorii din alimentatia bebelusului. Un biberon de 200 ml de lapte praf contine 12% din necesarul zilnic de calorii pentru un copil cu varsta de 1 an. Daca bebelusul va primi mai mult de 3 portii de lapte pe zi, in conditiile in care el este hranit si cu alimentatie solida si diversificata, necesarul zilnic va fi deposit si astfel, pe termen lung, se poate ajunge la obezitate.
Obiceiul de a adormi bebelusul cu un biberon de lapte praf este unul nociv pentru organismul sau. Un studiu recent, realizat la Universitatea Brigham Young din SUA, a aratat ca sugarii care obisnuiesc sa adoarma numai dupa ce consuma lapte din biberon sunt cu 30% mai expusi la obezitate pana la varsta de 2 ani. Doza de lapte tinde sa fie ceva mai mare in cazul alaptarii artificiale.
Biberonul – cauza unei dentitii stricate
Folosirea pe timp indelungat a biberonului conduce la probleme dentare si deficiente de vitamine, care sunt necesare copilului pentru o crestere sanatoasa.
Caria de biberon, care ii poarta si numele, este principala afectiune dentara la care sunt supusi copiii alaptati artificial. Aceasta problema a dintilor este favorizata de hranirea sugarului cu biberonul inainte de culcare si de prelungirea suptului la biberon peste varsta recomandata. Caria de biberon este o forma severa de carie precoce si se poate instala imediat dupa aparitia dintilor la copii. Ea se dezvolta in special din cauza aportului exagerat de lactoza din laptele praf, care de cele mai multe ori contine indulcitori.
Structura dintilor este si ea afectata de folosirea biberonului peste limita de varsta admisa. Cercetatorii mexicani au demonstrat ca sugarii care obisnuiesc sa bea cu biberonul au mai multe sanse sa impiedice cresterea normala si liniara a dintilor, in special a incisivilor. Desi la o prima vedere copilul se va confrunta cu o problema de estetica, formarea neregulata a dintilor poate afecta si respiratia.
Renuntarea la biberon este o etapa normala din viata fiecarui bebelus, pe care mamele trebuie sa o intampine cu calm si intelegere. Cele mai bune metode pentru a-i convinge pe cei mici sa dea uitarii biberonul mult iubit este sa li se puna la indemana alte obiecte interesante din care sa poata bea. Canile cu desene, din plastic sau silicon, sau chiar si paiele sunt idei de succes pentru a trece prin aceasta etapa.