Primele cuvinte

Copiii rostesc în mod natural primele cuvinte la vârsta de 9-10 luni, dar nu este ceva neobișnuit dacă bebelușul începe să vorbească la un an sau după această vârstă. Daca aveți probleme în legatura cu modul în care copilul dumneavoastra își dezvolta limbajul, cel mai bine este sa discutați cu medicul pediatru. De multe ori, se întâmplă ca medicul să găsească lichid în urechea copilului sau poate depista alte probeme de auz. Daca și medicul pediatru are îndoieli acesta vă va ghida spre un specialist, ce ar trebui să vă ajute să rezolvați problemele medicale până ce copilul va merge la școală. Atunci când evalueaza copilul, medicul pediatru ia în considerare, pe lângă verbalizare și dacă copilul înțelege ce i se spune, daca folosește limbajul paraverbal sau care sunt sunetele, pe care le produce.

Medicii speciliști vă oferă câteva sfaturi utile pentru părinți:

–          Faceți-vă copilul să comunice cu dumneavoastră, atunci când acesta își dorește ceva. Încercați să nu le oferți micul dejun sau să îi încălțați, dacă ei nu exprimă aceste doleanțe, fie prin intermediul comunicării verbale, fie prin a puncta acesta lucruri folosindu-se de alt tip de limbaj.

–          Dacă copilul mereu indică spre ceea ce își dorește, fără să verbalizeze, puteți pretinde pentru 15-20 de secunde că nu înțelegeți. Apoi rostiți într-o propoziție cuvântul la care se referă copilul și arătați spre obiect, sau mimați activitatea. De exemplu: Tu vrei ursulețul de pluș. După puneți mână pe ursuleț.

–          Vorbiți sub formă de conversație cu copilul și faceți pauze pentru a vă răspunde.

–          Citiți frecvent bebelușului.

–          Indicați spre obiectele ilustrate în cărți și pronunțați-le numele.

–          Rostiți cuvintele clar și răspicat.

–          Încercați să îi descrieți copilului ce activităție faceți (gătesc, mănânc, croșetez, beau apă), folosind un limbaj ușor.

–          Lăudați-vă copilul pentru încercările de a vorbi. Dați afirmativ din cap și zâmbiți spre el, când începe să vorbească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *