Ce pot face pentru a-mi imbunatati sansele de a ramane insarcinata?

Un stil de viata sanatos si contactele sexuale frecvente va pot ajuta sa va stimulati fertilitatea. Cercetarile au demonstrat ca nivelul de fertilitate al unei femei depinde de ceea ce mananca, de cat de activa este dar si de alte caracteristici ale stilului de viata.

Recomandarile noastre sunt:

Mentine o greutate sanatoasa. Supraponderalitatea sau subponderalitatea pot afecta in mod semnificativ productia de hormoni si pot inhiba ovulatia normala. Mentinerea unei greutati sanatoase poate creste frecventa ovulatiei si probabilitatea de aparitie a unei sarcini. Cand ai prea putina grasime, ovarele tale se pot opri din ovulatie, iar daca ai prea multa, procesul este oprit de insulina si estrogen. De aceea trebuie sa iti mentii o greutate normala, constanta. Vorbeste cu medicul tau daca vrei mai multe informatii legate de acest subiect.

Previno infectiile cu transmitere sexuala (ITS) prin practicarea sexului protejat si limiteaza numarul de parteneri sexuali. Foloseste un prezervativ de fiecare data cand faci sex sau alege sa fii intr-o relatie monogama cu un partener care nu este infectat. Infectiile cu transmitere sexuala – cum ar fi Chlamydia si gonoreea – sunt o cauza de infertilitate, atat pentru barbati si femei.

Alege o dieta sanatoasa. Desi nu sunt suficiente studii care pot recomanda o dieta specifica pentru a imbunatati nivelul de fertilitate sau de a creste sansele de conceptie, a urma o dieta sanatoasa  conteaza enorm. O nutritie sanatoasa (inclusiv luarea de vitamine prenatale care contin acid folic si vitamina B zi de zi) este o parte importanta a ingrijirii preconceptie .pentru ca tu si copilul tau sa aveti o evolutie buna in timpul sarcinii. Se vor evita grasimile „trans” (grasimile rele pentru organism care au un efect negativ asupra sistemului circulator) ce se gasesc mai ales in produsele alimentare din comert si mancarurile de tip fast-food. Se vor utiliza cat mai multe tipuri de uleiuri vegetale nesaturate, precum uleiul de masline si uleiul de canola. Se vor alege cerealele integrale si alte surse de carbohidrati cu ardere lenta, mai degraba decat carbohidratii rafinati care cresc rapid nivelul zaharului din sange. Se va bea zilnic multa apa, iar in cantitati moderate, ceai, cafea si alcool si se vor evita sucurile acidulate si dulci.

Mergi regulat la controale medicale. Vizitele facute medicului de familie te pot ajuta sa detectati si sa tratati la timp problemele de sanatate care ar putea ameninta fertilitatea.

Gestioneaza stresul. Unele cercetari sugereaza ca stresul poate reduce sansele de conceptie. Desi sunt necesare mai multe cercetari de acest gen pentru a arata impactul stresului asupra fertilitatii feminine, este intelept sa minimizezi nivelul de stres din viata ta si sa practici tehnici de relaxare atunci cand incerci sa concepi un copil.

Evita pesticidele si alte expuneri nocive. Trebuie sa stii ca expunerea la unii solventi si la unele toxine – inclusiv cele utilizate in imprimerii si in curatatorii – poate afecta fertilitatea feminina.

Profita de ceea ce medicii numesc “fereastra de fertilitate” ce dureaza sase zile .Sarcina este cel mai probabil sa apara daca faceti sex  inainte si dupa ovulatie. Sfatul medicilor este sa aveti contacte sexuale inainte si dupa ovulatie daca intr-adevar va doriti sa aveti un copil.

Contacte sexuale repetate. „Economisirea” contactelor sexuale nu va spori sansele de a ramane insarcinata.   Dupa aproximativ o saptamana de abstinenta numarul spermatozoizilor nu scade, dar motilitatea este afectata. A nu face sex pentru mai mult de cinci zile poate afecta numar de spermatozoizi in mod negativ. Recomandat este sa faceti sex o data pe zi  pentru a va mari sansele de succes.

Alege lubrifiantii potriviti. Avand in vedere contactele sexuale frecvente, cuplurile pot alege folosirea de lubrifianti vaginali. Medicii nu sunt impotriva acestora, trebuie doar sa stii ce sa alegi pentru ca unii lubrifianti pot afecta fertilitatea. Atunci cand incercati sa ramaneti insarcinate asigurati-va ca evitati produsele care au spermicide si pe cele pe baza de apa. De asemenea, evitati lubrifiantii de uz casnic cum ar fi gelurile de dus, sapunul sau uleiurile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *