In timpul sarcinii, miscarea este recomandata atat pentru mama , cat si pentru copil. Tipul de activitate fizica variaza in functie de preferintele mamei sau de capacitatile motrice ale acesteia, dar , in special, de cat de avansata este sarcina.
Unul dintre cele mai practicate sporturi in timpul sarcinii este inotul. Specialistii sustin ca acest tip de sport nu prezinta niciun pericol pentru gravide, intretinerea fizica fiind garantata. Corpul este tonifiat, iar functia cardio-vasculara este stimulata, fara a suprasolicita inima. Exercitiile efectuate in apa sunt si ele un plus pentru mamele care le practica pentru ca vor imbunatati ritmul cardiac.
Aerobicul poate fi practicat in perioada sarcinii pentru ca prezinta atat beneficii pentru mama , cat si pentru copil. Prin exercitiile de aerobic este sustinut psihicul mamei, prin socializarea cu alte persoane ce se afla intr-o situatie similara, si se faciliteaza mentinerea unei greutati in limile normale, recuperarea dupa nastere fiind mai rapida. In ceea ce priveste copilul, in timpul orelor de aerobic, acesta primeste oxigen si nutrienti mult mai usor deoarece dimensiunile placentei cresc, sporind capacitatea de a absorbi substantele esentiale pentru fat.
Un exercitiu simplu care poate fi practicat de catre orice gravida este urcatul scarilor si exercitiul pe aparatele de acasa. Acestea nu implica niciun risc, atat timp cat mama este atenta in momentul executarii miscarilor, ambele asigurand imbunatatirea ritmului cardiac.
Pentru mamicile care prefera exercitiile ce implica un grad mic de dificultate, yoga si pilates sunt doua modalitati de relaxare sigura. Exercitiile de pilates ajuta mama sa depaseasca mai usor durerile travaliului si sa aiba o recuperare mai rapida.
O activitate fizica recomandata de catre toti medicii specialisti este reprezentata de exercitiile Kegel. Acestea usureaza perioada travaliului si procesul nasterii. Gravidele ce fac aceste exercitii constata de foarte multe ori ca depasesc mult mai usor nasterea pentru ca muschii pelvieni sunt bine pregatiti pentru efort. Mai mult, prin exercitiile Kegel, musculatura este tonifiata , iar incontinenta urinara, care apare in majoritatea cazurilor dupa nastere, este evitata.
Exista si exercitii concepute in mod specific pentru gravide- fitball (folosind o minge de travaliu, se fac exercitii pentru spate si brate), respiratiile toracale si abdominale( acestea contribuie la expulzarea usoara a fatului in momentul nasterii), respiratiile de travaliu sau asa numitul exercitiu ”scoala spatelui” . Acest exercitiu consta in miscari concepute pentru diminuarea durerilor coloanei vertebrale ce este supusa unei presiuni in timpul sarcinii si nasterii.
Asadar, miscarea nu este interzisa, ba mai mult activitatile fizice sunt incurajate. Exista insa anumite sporturi ce nu pot fi practicate dupa cea de- a patra luna de sarcina, precum calaritul, skiatul , baletul, judo, tenisul sau alpinismul.