Top 10 alimente interzise in timpul sarcinii

Alimente interzise in timpul sarcinii

Alimente interzise in timpul sarcinii - Fertilia, clinica fertilitateIn timpul sarcinii, alimentatia gravidei trebuie sa fie atent monitorizata pentru ca alimentele pe care le consuma pot dauna nu doar acesteia, ci si copilului. Stilul alimentar trebuie sa fie unul bazat pe consumul de legume si fructe, alimente bogate in calciu, vitamine, proteine. Mancarea semi- preparata, prajita, uleioasa, saraca in nutritienti, anumite alimente crude sunt de evitat in perioada sarcinii.

Iata o lista punctuala de alimente interzise in timpul sarcinii:

1. Branzeturile rafinate

Lactatele si branzeturile sunt chiar recomandate de catre medicul specialist pentru ca acestea contin vitamine si substante nutritive pentru organism. Insa branzeturile rafinate (Brie, Camembert, feta, blue cheese) sunt excluse din alimentatie pentru ca pot dezvolta bacteria listeria, letala pentru copil si nociva pentru organismul gravidei. Sunt de evitat si sosurile ce au la baza aceste tipuri de branza.

2. Sushi

In cazul sushi- ului, consumul de peste si fructe de mare duce la aparitia bacteriilor si parazitilor. Sunt interzise si scoicile din acelasi motiv.

3. Pateurile si cremele- aperitiv

Consumul de orice tip de pateu si a cremelor ce se mananca pe paine sunt interzise din acelasi motiv. Acestea , odata deschis ambalajul, pot constitui mediul propice dezvoltarii bacteriei listeria, chiar daca alimentele sunt depozitate in frigider, la o temperatura foarte scazuta.

4. Cafeina si bauturile energizante

Produsele ce contin cafeina nu sunt in totalitate interzise femeilor insarcinate. Acestea pot bea maximum 200 mg de cafea pe zi. Consumul marit de cafea poate conduce la pierderea sarcinii sau la o nastere prematura a copilului. Bauturile energizante sunt interzise din start pentru ca acestea contin un concentrat ridicat de cofeina si, deci, pot dauna foarte usor organismului.

5. Alcoolul

Nu este interzis doar alcoolul in stare pura , ci orice fel de preparat ce poate contine alcool (bomboane cu lichior, visine alcoolizate etc). Un studiu a demonstrat ca indiferent de cantitatea de alcool consumata sau de asocierea acestuia cu un alt aliment care i- ar putea reduce din efect, fatul poate avea grave probleme la nastere.

6. Ouale nepreparate

Ouale usor nefacute in momentul in care le fierbem sau prajim trebuie evitate pentru ca pot produce toxinfectii alimentare.

7. Arahidele

Cercetatorii au descoperit faptul ca mamele care au consumat arahide pe perioada sarcinii au nascut copii ce , in timp, au dezvoltat alergii la anumite alimente.

8. Ficatul

Ficatul contine vitamina A, iar daca este consumat in cantitati mari sau in mod repetat poate impiedica dezvoltarea naturala a fatului. Pentru ca vitamina A este, totusi, necesara organismului, este incurajat consumul de morcovi si de broccoli.

9. Fresh- urile

Sucurile proaspete sunt consumate tocmai pentru ca sunt preparate in timp util. Dar nepasteurizate, pot produce grave toxiinfectii alimentare. De aceea, e recomandat sa se consume sucuri de fructe din comert, ce contin cat mai putini aditivi.

10. Mezelurile

Mezelurile contin grasimi si aditivi. Procesul hormonal este dereglat din cauza consumului de mezeluri, digestia e ingreunata, putand aparea si afectiuni intestinale. Fatul va fi expus unor bacterii ce ii vor pune in pericol viata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *