Sportul si sarcina
Mentinerea unei rutine de exercitii regulate pe tot parcursul sarcinii va poate ajuta sa ramaneti sanatoase si sa va simtiti bine. De asemenea, miscarea este recomandata pentru ca va imbunatateste postura si reduce disconfortul provocat de durerile de spate si starea de oboseala. Consultati-va cu medicul dumneavoastra inainte de a va decide cu privire la tipul de activitate fizica pe care vi-l doriti in timpul in care asteptati un copil. Exista numeroase de sali sport care propun clase speciale pentru clientele insarcinate, iar acestea sunt benefice pentru ca activitatile fizice se desfasoarea sub supravegherea unui instructor insa , la fel de bine, puteti alege un gen de exercitiu care sa va permita sa stati acasa.
Daca erati o femeie activa si inainte de sarcina ar trebui sa va continuati activitatea cu moderatie fara sa executati exercitiile la nivelul anterior ci sa faceti ceea ce va este confortabil in starea actuala. Specialistii interzic orele de aerobic la nivel avansat insa le recomanda pe cele usoare, pentru incepatori. Genoflexiunile cu ajutorul mingii de fitness pot fi facute atat la sala cat si acasa pentru ca nu implica un grad mare de efort. Este foarte important ca inima unei gravide sa nu depaseasca 140 de batai pe minunt asa ca incercati sa va mentineti la aceasta valoare.
Ce tipuri de exercitii fizice pot face gravidele?
Totusi, daca inainte de a fi insarcinata, nu obisnuiati sa aveti un program de miscare, de orice natura, puteti incepe un program de exercitii in timpul sarcinii insa doar sub atenta supraveghere a unui instructor. Nu este recomandat sa demarati o activitate noua si obositoare ci incercati sa va plimbati. Mersul pe jos este cea mai buna forma de miscare pentru gravide. Cele mai multe dintre exercitii sunt singure pentru a fi efectuate in timpul sarcinii atata timp cat nu exagerati si le executati cu prudenta.
In afara plimbarilor lungi, puteti face inot sau daca nu va place sa iesiti din casa aveti varianta bicicletei eliptice. Aceste activitati au un grad scazut al riscului de accidentare, va pun in miscare intregul corp si pot fi efectuate pana intr-o faza avansata a nasterii. Incercati sa evitati tipul de exercitii care implica un mare echilibru sau coordonare pentru ca miscarile rapide pot afecta sarcina, sporturile de contact si sporturile care implica anumite cazaturi precum schiatul sau patinajul chiar daca pot fi tentante pentru o femeie activa din punct de vedere fizic.
Streching-ul este, in general, util tuturor dar inseosebi gravidelor deoarece cresc flexibilitatea corpului si previn crampele musculare atat de frecvent intalnite intr-o asemenea perioada. O alta varianta, mult mai distractiva este dansul. Muzica va ajuta sa scapati de stres si va da o stare de bine iar miscarea ritmica va tonfica musculatura si va face mai flexibila.
Scopul exercitiilor este sa va ajute corpul sa se adapteze schimbarilor la care este supus si sa va impiedice sa luati prea multe kilograme dar cel mai important sa va dea o stare de bine.