Orice copil mai mic de 12 ani in masina trebuie sa stea intotdeauna pe bancheta din spate la mijloc sau in partea dreapta, fixat intr-un scaun de masina adaptat varstei si, mai ales, greutatii. Nu plasati scaunul de masina pe scaunul din fata chiar daca masina este dotata cu airbag, deoarece in cazul deschiderii acestuia copilul poate fi ranit grav.
Scaunul protejeaza copilul in caz de accident, scuteste soferul de supravegherea acestuia in timpul condusului si da lectii de comportament rutier corect viitorului sofer, copilul. Nu ii permite sa scoata mana pe geam sau sa deschida usa in timpul mersului.
Scaunele de masina sunt de 3 feluri:
1. Scaunul pentru bebelusi:
– este micut si are un suport de care poate fi ridicat si purtat ca un cosulet
– are curele atasate de scaun
– poate fi folosit numai pentru bebelusi, de la nastere si pana la un an
– limita maxima de greutate poate fi 9 kg – 13 kg, in functie de model
– inaltimea: capul bebelusului nu are voie sa atinga muchia de sus a scaunului (in caz de accident sau frana brusca, bebelusul se poate lovi la cap si aceasta lovitura poate fi fatala)
– distanta dintre pieptul copilului si centuri trebuie sa fie de 2 degete latime, nici mai mult, nici mai putin
– copilul trebuie sa fie bine pozitionat in scaun si centurile scaunului sa il cuprinda corespunzator
– scaunul trebuie sa fie fixat strans de bancheta masinii, cu centurile masinii
2. Scaunul convertibil (se poate folosi si instalat cu fata sau cu spatele la sofer)
– se foloseste instalat cu spatele la sofer, de la nastere pana la un an, limita maxima de greutate 9 kg – 13 kg, in functie de model
– se foloseste instalat cu fata la sofer, de la 9 kg la 18 kg
– capul copilului nu are voie sa ajunga la muchia scaunului (in caz de accident sau frana brusca, copilul poate sa se loveasca la ceafa si urmarile pot fi fatale)
– distanta dintre pieptul copilului si centuri trebuie sa fie de 2 degete latime, nici mai mult, nici mai putin
– poate avea una din cele 3 tipuri de centuri:
curele in 5 puncte (5-point harness): 2 peste umeri, 2 peste solduri, una intre picioare
aparatoare peste cap (overhead shield): este un sistem care trece peste capul copilului
T-shield (T-sheild): are forma de T, 2 cureluse care se ataseaza doar peste umerii copilului
3. Ridicatorul (booster seat)
Dupa 20 de kilograme, scaunul de masina poate fi schimbat cu o “pernita” speciala numita si booster seat. Copilul va putea folosi centurile de siguranta ale masinii, iar perioada de folosire poate fi cat mai lunga, de cele mai multe ori pana cand copilul implineste varsta de 12 ani si poate fi fixat bine in centurile masinii.
Cele mai bune scaune sunt cele care vin cu un sistem de prindere pe bancheta separat de scaun. Odata fixata partea de jos, scaunul propriu-zis poate fi scos si folosit si pentru transport in afara masinii. ISOFIX reprezinta un nou sistem de prindere care face ca fixarea scaunului de masina sa fie rapida si sigura. Componentele ISOFIX sunt fabricate pentru o mare
parte din modelele noi de masini, astfel incat pe scaunele prevazute cu acest sistem de prindere sa poata fi montate scaunele pentru copii mai usor si sigur.
Primul ajutor in cazul unui accident de masina
1. Persoana ce acorda primul ajutor trebuie sa se protejeze si sa protejeze persoana ranita. Simultan, dati telefon la 112, daca este posibil.
2. Daca este suspicionata o leziune la nivelul coloanei vertebrale, persoana ranita nu trebuie miscata decat daca pericolul este foarte mare. Daca persoana ranita este inconstienta sau neresponsiva, salvatorul trebui sa fie gata sa acorde primul ajutor.
3.Trebuie identificate si evaluate ranile. Nu intotdeuna problema cea mai evidenta este si cea mai grava. Mai intai trebuie tratate situatiile amenintatoare de viata, precum socul si sangerarea. Se verifica existenta fracturilor si a altor leziuni.