Category Archives: 5-10 ani

Scaunul de masina ii poate salva micutului viata!

Orice copil mai mic de 12 ani in masina trebuie sa stea intotdeauna pe bancheta din spate la mijloc sau in partea dreapta, fixat intr-un scaun de masina adaptat varstei si, mai ales, greutatii. Nu plasati scaunul de masina pe scaunul din fata chiar daca masina este dotata cu airbag, deoarece in cazul deschiderii acestuia copilul poate fi ranit grav.
Scaunul protejeaza copilul in caz de accident, scuteste soferul de supravegherea acestuia in timpul condusului si da lectii de comportament rutier corect viitorului sofer, copilul. Nu ii permite sa scoata mana pe geam sau sa deschida usa in timpul mersului.

Scaunele de masina sunt de 3 feluri:

1. Scaunul pentru bebelusi:

– este micut si are un suport de care poate fi ridicat si purtat ca un cosulet

– are curele atasate de scaun

– poate fi folosit numai pentru bebelusi, de la nastere si pana la un an

– limita maxima de greutate poate fi 9 kg  – 13 kg, in functie de model

– inaltimea: capul bebelusului nu are voie sa atinga muchia de sus a scaunului (in caz de accident sau frana brusca, bebelusul se poate lovi la cap si aceasta lovitura poate fi fatala)

– distanta dintre pieptul copilului si centuri trebuie sa fie de 2 degete latime, nici mai mult, nici mai putin

– copilul trebuie sa fie bine pozitionat in scaun si centurile scaunului sa il cuprinda corespunzator

– scaunul trebuie sa fie fixat strans de bancheta masinii, cu centurile masinii

2. Scaunul convertibil (se poate folosi si instalat cu fata sau cu spatele la sofer)

– se foloseste instalat cu spatele la sofer, de la nastere pana la un an, limita maxima de greutate 9 kg – 13 kg, in functie de model

– se foloseste instalat cu fata la sofer, de la 9 kg la 18 kg

– capul copilului nu are voie sa ajunga la muchia scaunului (in caz de accident sau frana brusca, copilul poate sa se loveasca la ceafa si urmarile pot fi fatale)

– distanta dintre pieptul copilului si centuri trebuie sa fie de 2 degete latime, nici mai mult, nici mai putin

– poate avea una din cele 3 tipuri de centuri:

curele in 5 puncte (5-point harness): 2 peste umeri, 2 peste solduri, una intre picioare

aparatoare peste cap (overhead shield): este un sistem care trece peste capul copilului

T-shield (T-sheild): are forma de T, 2 cureluse care se ataseaza doar peste umerii copilului

3. Ridicatorul (booster seat)

Dupa 20 de kilograme, scaunul de masina poate fi schimbat cu o “pernita” speciala numita si booster seat. Copilul va putea folosi centurile de siguranta ale masinii, iar perioada de folosire poate fi cat mai lunga, de cele mai multe ori pana cand copilul implineste varsta de 12 ani si poate fi fixat bine in centurile masinii.

Cele mai bune scaune sunt cele care vin cu un sistem de prindere pe bancheta separat de scaun. Odata fixata partea de jos, scaunul propriu-zis poate fi scos si folosit si pentru transport in afara masinii. ISOFIX reprezinta un nou sistem de prindere care face ca fixarea scaunului de masina sa fie rapida si sigura. Componentele ISOFIX sunt fabricate pentru o mare

parte din modelele noi de masini, astfel incat pe scaunele prevazute cu acest sistem de prindere sa poata fi montate scaunele pentru copii mai usor si sigur.

does duphaston do


Primul ajutor in cazul unui accident de masina

1. Persoana ce acorda primul ajutor trebuie sa se protejeze si sa protejeze persoana ranita. Simultan, dati telefon la 112, daca este posibil.

2. Daca este suspicionata o leziune la nivelul coloanei vertebrale, persoana ranita nu trebuie miscata decat daca pericolul este foarte mare. Daca persoana ranita este inconstienta sau neresponsiva, salvatorul trebui sa fie gata sa acorde primul ajutor.

3.Trebuie identificate si evaluate ranile. Nu intotdeuna problema cea mai evidenta este si cea mai grava. Mai intai trebuie tratate situatiile amenintatoare de viata, precum socul si sangerarea. Se verifica existenta fracturilor si a altor leziuni.

Cum sa-l inveti sa se spele pe dinti corect? Cursuri gratuite cu stomatologi de top

Velvet Dental lanseaza seria seminariilor “Sa desenam zambete!”. Din 8 martie, luna de luna, copiii dar si parintii lor vor invata cum sa-si ingrijeasca corect dantura. Pentru un zambet frumos si sanatos. Totul intr-o nota jucausa si foarte accesibila.

Iata ce vor afla picii care vor lua parte la cursuri: informatii generale despre anatomia gurii, functiile dintilor, frecventa periajului si ce presupun vizitele la medicul stomatolog. De asemenea, indrumati de un pedodont, acestia vor invata si vor exersa cum sa se perieze corect sau cum sa foloseasca ata dentara.

“Este important ca cei mici sa deprinda regulile unei igiene orale corecte de la varste foarte fragede. Practica mi-a demostrat ca sunt prea putini cei care stiu sa-si ingrijeasca dantura corespunzator. Dobandirea acestor obiceiuri ii va feri de probleme cu adevarat complicate ce pot interveni pe parcursul vietii” declara Viviana Banulescu, media pedodont la Velvet Dental Primaverii.

Parintii vor primi si ei informatii valoroase. Despre metodele de ingrijire dar si despre tratamentele adresate copiilor. Despre aparatele dentare, radiografii sau sigilarea dentara.

chloramphenicol 1.0

2004 online propecia webstats

“Proiectul Sa desenam zambete! vine in continuarea activitatilor noastre de implicare sociala. In anii trecuti am desfasurat doua campanii de informare adresate adultilor – Cat de sanatos e zambetul tau? si Evalueaza-ti santatea dentara!. Ne-am gandit ca e potrivit sa ne indreptam atentia si asupra celor mici, mai ales ca obiceiurile se deprind cel mai bine in copilarie” afirma Cristi Costachescu, Managing Partner Velvet Dental

Intra pe www.velvetdental.ro si afla mai multe despre noi. Te asteptam in clinicile noastre sa te inscrii impreuna cu copilul tau la seminariile “Sa desenam zambete!”. E gratuit.

Copilul meu e constipat! Cum il ajut prin alimentatie?

Daca micutul dvs. are mai putin de un scaun la 24 de ore, mergeti la pediatru pentru eliminarea unor cauze organice. Daca medicul specialist va indica ca alimentatia este cea care ii provoaca copilului dificultati in a aveaa un scaun pe zi, iata masurile acceptate de toti nutritionistii, pentru inlaturarea constipatiei.

1. Intreaga alimentatie trebuie regandita, nu doar sa ii adaugati in meniu cereale spre exemplu sau mai multe fructe.

2. Daca micutul nu bea suficienta apa (2 -3 pahare pe zi cel putin), scaunul nu poate aparea zilnic.

3. Daca un copilas nu are nici macar o minima activitate fizica, e iar aproape imposibil sa ii inlaturati constipatia. Muschii colonului se lenevesc astfel, ca toti muschii vizibili ai corpului.

Iata cateva idei pentru meniul zilnic, pentru inlaturarea constipatiei:

Micul dejun – variante de meniu:

1. Cereale integrale cu iaurt natural, cu probiotice. Probiotice refac flora intestinala normala (ceea ce il ajuta pentru un scaun regulat), iar cerealele integrale au fibre mari, care construiesc bolul alimentar de eliminat (scaunul).

2. Tarate de ovaz (sunt mai fine decat cele de grau si nu au niciun gust, astfel ca pot fi usor acceptate de catre copii) combinate cu nuca pisata proaspat (nuca pisata care sta in aer multa vreme e toxica) si magiun natural de prune fara zahar. Aceasta combinatie poate fi structurata ca o briosa, i deala dimineata, langa un ceai

Kein rezept Generic Atrovent online

de plante indulcit cu miere.

3. Paine integrala facuta in casa cu putin unt si magiun natural de prune fara zahar cu ceai de plante indulcit cu miere.

4. Paine integrala cu o felie de carne fiarta si topping de hrean ras sau sfecla rosie cruda in combinatie cu hrean.

5. Oua de tara sau ecologice fierte in apa – oua ochiuri, dar fierte – cu putina pasta naturala de tomate si o felie de paine integrala.

dulcolax with

La ora 10, copilul are nevoie de fructe – puteti alege orice fel de fruct, in orice combinatie. Sunt insa de preferat fructele autohtone, cu coaja. Fructele nu se taie in cubulete. Copilul trebuie sa manance fructe cat mai tari, pentru ca astfel are o productie suficienta de saliva, care si ea determina un proces corect de digestie, care presupune inclusiv eliminarea corecta a scaunului.

Pranz – variante de meniu:

1. Ciorba de legume cu o felie de paine integrala (painea integrala facuta in casa e obligatorie in alimentatia copilului constipat), carne la gratar cu salata (orice fel de salata, dar fara cartofi).

2. Peste copt fara ulei  in combinatie cu orice fel de salata, cu o felie de paine integrala. Pestele e obligatoriu de 2-3 ori pe saptamana.

3. Pat de legume facute la cuptor, deasupra cu cascaval ras sau mozarella.

4. Pat ce ciuperci la cuptor, cu rosii uscate sau proaspete, busuioc si branza rasa.

5. Urda (are cea mai usor digerabila proteina pentru copil si reface flora intestinala a colonului) frecata cu putin unt si plante condimentare, dupa gust: busuioc, cimbru, oregano. Nu se foloseste marar pentru copii, pentru ca este puternic estrogenic (e un hormon natural) care poate interveni cu sistemele hormonale in dezvoltare ale copilului. Urda frecata se poate servi pe palarii de ciuperci coapte sau pe o feliuta de ardei sau pe o feliuta de rosie. Se combina cu paine integrala.

La ora 16 o obligatoriu un fruct sau mai multe! Sau puteti sa ii oferiti un desert simplu din fructe crude si fructe oleginoase. Intr-un robot de bucatorie mixati miez de nuca, de alune sau fistic cu doua cesti de tarate si putina miere. Amestecul se pune intr-un castronel si deasupra se pune ori branza dulce frecata cu miere, ori fructe date pe razatoare in combinatie cu scortisoara. Este desertul ideal atat pentru imunitate, cat si pentru reglarea tranzitului intestinal.

Seara – variante de meniu

1. Lapte batut cu cereale – germeni uscati de grau, tarate, orez sau hrisca presate la rece

2. Salata de legume rase cu sardina in suc propriu din conserva si suc de lamaie. Conserva cu sardina in suc propriu are cel mai biodisponibil calciu – se absoarbe cel mai usor de catre corpul copiluluii, al gravidelor sau al femeilor care alapteaza.

3. Cartofi copti cu branza rasa sau felii de vinete (congelate) la cuptor cu branza rasa deasupra si sos de rosii cu plante condimentate.

Daca structurati astfel alimentatia copilului, dupa o luna de zile tranzitul intestinal devine optim, iar constipatia dispare. Atentie! Apa nu se bea nici inainte nici dupa si nici in timpul mesei. Apa se bea intre mese!