Category Archives: Altele

Cand este recomandata biopsia testiculara?

O biopsie testiculara presupune prelevarea unui mic fragment de tesut de la unul sau de la ambele testicule si examinarea lor la microscop pentru a evalua fertilitatea unui barbat. Testul se face de cele mai multe ori atunci cand o analiza a materialului seminal sugereaza existenta de spermatozoizi anormali sau absenta acestora.  In unele cazuri, sperma obtinuta in urma unei biopsii testiculare poate fi folosita pentru a fertiliza ovulul unei femei printr-un proces numit fertilizarea in vitro ce presupune injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor (FIV-ICSI).

Trebuie sa stiti ca biopsia testiculara nu este folosita pentru a depista cancerul testicular. Cand barbatul este suspectat de cancer, se face o procedura chirurgicala deschisa (orhiectomie) pentru a confirma sau infirma diagnosticul.

Cum va pregatiti?

Inainte de a face o biopsie testiculara, asigurati-va ca spuneti medicului dumneavoastra daca: aveti sau ati avut sangerari; sunteti alergic la unele medicamente (inclusiv anestezice); urmati un tratament medicamentos (asigurati-va ca medicul stie tipul de medicamente folosite si dozajul lor); luati medicamente anticoagulante (cum ar fi warfarina, heparina, enoxaparina), aspirina, ibuprofen sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Daca biopsia se face sub anestezie generala, medicul dumneavoastra va va spune cu cat timp inainte de operatie sa nu mai mancati si sa nu beti. Urmati instructiunile exact asa cum v-au fost spuse, altfel  interventia chirurgicala poate fi anulata. Daca medicul dumneavoastra v-a spus sa luati medicamente in ziua interventiei chirurgicale, faceti acest lucru folosind doar o inghititura de apa. In timpul pregatirii pentru biopsie se introduce o linie intravenoasa (branula) in brat si un medicament sedativ va este dat cu o ora inainte de biopsie.

Ce presupune procedura?

Biopsia este efectuata de un chirurg sau un medic care trateaza problemele de sanatate ale reproducerii masculine (urolog).  Biopsia dureaza de obicei 15 -20 de minute. Veti fi intins pe spate pe o masa de examinare, iar pielea de pe testicul va fi curatata cu o solutie antiseptica, si zona din jurul lui va fi acoperita cu panza sterila. Medicul dumneavoastra va purta manusi sterile si este foarte important sa nu atingeti aceasta zona. O mica incizie chirurgicala se face prin piele si un mic fragment de tesut testicular este prelevat. Apoi, se va face o cusatura pentru a inchide taietura in testicul, iar o alta cusatura pentru a inchide taiatura in piele. Daca este necesar, procedura se repeta pentru celalalt testicul.

Scrotul si testiculele dvs. ar putea fi discret  inflamate timp de 3 pana la 4 zile dupa biopsie, iar unele vanatai pot fi prezente. De asemenea, veti putea observa o sangerare superficiala prin bandaj, ceea ce este normal. Intrebati medicul la cat de multa sangerare sa va asteptati. Ar trebui sa evitati spalarea zonei timp de mai multe zile si veti fi probabil sfatuiti sa va abtineti de la activitati sexuale timp de 1 saptamana pana la 2 saptamani dupa biopsie.

Dupa biopsie, sunati-va imediat medicului daca aveti: dureri severe in scrot (un usor disconfort este normal), o umflare severa a scrotului, o temperatura mai mare 38C si o sangerare excesiva prin bandaj.

Rezultatele sunt de obicei disponibile in 30 minute. Un embriolog examineaza la microscop esantionul obtinut in urma biopsiei pentru a determina existenta de anomalii de productie sau de maturare a spermatozoizilor. Daca acestia sunt normali ca spermatogomii, in Rez sunt disp de obicei in 30 de min. Un embriolog examineaza la microscop

Daca acestia sunt normali, ca spermatogonii, in tubii seminiferi dar ei nu ajung maturi, ca spermatozoizii in sperma, se pot matura in vitro si se pot folosi cu succes in fertilizare; daca insa o analiza a spermei indica absenta sau prezenta redusa a lor,  atunci se suspecteaza ca exista un blocaj al tubului (deferent) de la testicule la uretra.

Continuarea la nesfarsit a tratamentelor de fertilizare

Tratamente de Fertilizare – Continuarea la nesfarsit a tratamentelor de fertilizare mai mult contra decat pro

In cazul in care te afli intr-un stadiu avansat al procesului de fertilizare, exista cateva idei ce te pot ajuta sa nu te plafonezi intr-o obsesie dezarmanta. In unele situatii, renuntarea la tratamentele de fertilizare reprezinta in sine o solutie.

Continuarea la nesfarsit a tratamentelor de fertilizareProbabilitati

In primul si in primul rand, e bine de stiut ca dupa 5 incercari esuate de fertilizare in vitro, sansele de reusita scad de la 30% la 15 %.

Mai mult decat atat, obstinatia de a persevera in tratarea infertilitatii poate deveni invaziva pentru corp. Tehnologia de reproducere asistată implică extragerea de ovule din corpul femeii, ceea ce devine riscant dupa mai mult de 5 proceduri.

Tratamente de fertilizare – Costuri prea mari

Posibilitatile financiare pot fi si ele serios periclitate, tinand cont ca fiecare ciclu de fertilizare presupune tratamente specifice, medicamentatie, teste, analize pana la a ajunge la costul suprem al fertilizarii in vitro.

Esecul poate fi si sentimental

Stabilitatea emotionala am lasat-o la urma, intrucat depinde de forta fiecarui cuplu de a suporta aceasta apasare. De regula, femeile sunt cele mai afectate, anxietatea celor doritoare de copii fiind extrema. Acest obiectiv se poate transforma in stres.

Tratamente de fertilizare – Dezavantajele reusitei

Pe langa scenariul negativ, exista si alte considerente ce trebuie luate in vedere, fie in cazuri de reusita sau nereusita. Copiii rezultati in urma tratamentelor indelungate pentru fertilizare sunt mai predispusi anumitor afectiuni, cum ar fi leucemia. De asemenea, in constrast cu nereusita totala, posibilitatea unei sarcini multiple creste in urma stimularii ovariene, deci trebuie luata in calcul si aceasta varianta.

Tocmai de aceea, pentru cuplurile ce nu au reusit desavarsirea unei sarcini pe cale artificiala, singura consolare raman dezavantajele: riscul de preeclempsie al fertilizarii in vitro, complicatii legate de lezarea vaselor de sange, sau dureri abdominale, crampe sau balonari greata si voma severa, frecventa urinara crescuta, urina inchisa la culoare, luare in greutate foarte rapid, provocate de stimularea ovariana.

Pentru o viata normala

La polul opus, trebuie luat in vedere motivul esecului: poate fi vorba de varsta inaintata a femeii, calitatea embrionului, corpuri ce nu raspund la medicamentatie etc. Asadar, o abordare mai naturala si detasata a acestei probleme este de preferat, pentru a nu afecta viata sexuala, viata de cuplu si starea emotionala a aspirantilor pentru pozitia de parinti.

Infertilitatea si bolile cronice

Conform Centrului National de Informare Biotehnologica din Statele Unite, cauzele infertilizatii pot fi multiple: bolile cronice, cancerul sau tumorile, diabetul, malformatiile care afecteaza sistemul reproducator, problemele de nutritie, alcoolul in exces, obezitatea, varsta inaintata, chisturile ovariene, fumatul, bolile tiroidiene, dereglarile hormonale si multe altele.


Ce sunt bolile cronice?

Bolile cronice pot afecta functionarea normal a sistemelor din organismul uman. Din pacate, din cauza naturii lor, acest tip de boli nu poate fi pe deplin inteles, asadar tratamentul prescris vizeaza anumite simptome ale bolilor, printre care se numara si infertilitatea.

Conform Centrului pentru Reproducerea Umana din New York, pana in prezent se cunosc peste 80 de astfel de boli cronice. Acestea se grupeaza intr-o categorie cunoscuta in medicina sub denumirea de boli autoimune.

Bolile autoimmune ca scleroza multipla, colopatiile cronice, sau artrita reumatoida depasesc bariera unei singure specialitati medicale, putand fi localizate simultan la mai multe nivele. In conditiile in care fiecare specialitate se concentreaza aproape exclusiv pe boli fara ramificatii catre alte specialitati, pana la ora actuala  s-a acordat o atentie foarte redusa bolilor autoimune.

Ce spun specialistii?

Specialistii recunosc necesitatea unor cercetari mult mai amanuntite in privinta bolilor autoimune, problema care a marcat si secolul trecut, prin incidenta acestora in randul populatiei. Acestia trag un semnal de alarma, cu atat mai mult cu cat se considera ca mediul in care traim ar avea un efect direct asupra imbolnavirii cronice.

Ce legatura exista intre bolile cronice si infertilitate?

Site-ul American Fertility and Sterility sustine ipoteza conform careia infertilitatea ar putea reprezenta prima manifestare a unei disfunctii autoimune, in cazul femeilor, care sunt de 3 ori mai predispuse imbolnavirii decat barbatii.

Dincolo de problema infertilitatii, femeilor care sufera de boli autoimmune nu li se recomanda o sarcina. O Imunitate foarte scazuta si vulnerabilitatea in fata factorilor externi (microbe, virusi, bacterii) pot afecta atat viitoarea mama cat si fatul.

Calculatorul ovulatiei si fertilitatii

Calculatorul ovulatiei

Calculatorul ovulatiei este un instrument folosit pentru a stabili care este cea mai potrivita zi pentru a concepe.  Statisticile au demonstrat ca la un ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia se produce in ziua a 14-a, iar perioada fertila este cuprinsa intre cele 3-4 zile inainte si 1-2 dupa. Aceasta metoda este evident una empirica, sfatul unui specialist fiind necesar, in cazul cuplurilor care doresc sa procreeze.

Perioada fertila

In perioada fertila, se manifesta anumite simptome specifice, cum ar fi: aparitia unei sensibilitati accentuate la nivelul sanilor, dureri abdominale, cresterea apetitului sexual, cesterea temperaturii bazale, care este temperatura corpului in timpul somnului si a mucusului cervical.

Perioada fertila, cunoscuta si sub numele de perioada de ovulatie biologica, este procesul de eliberare a unui ovul matur din foliculul graafian in ovar. Ovulul trece apoi in trompele ovariene si in final, in uter.

Unele femei considera aceasta metoda eficienta si in cunoasterea sexului copilului. Exista doua tipuri de spermatozoizi: unii care sunt mai rapizi si care traiesc mai putin (1, 2 zile), fiind purtatori ai genului masculin, si altii mai lenti, care traiesc mai mult (3, 5 zile) si sunt purtatori ai genului feminin. Stabilirea sexului  utilizand aceasta metoda este insa una inexacta.

Eficienta acestei metode

Obtinerea unor rezultate pozitive dupa perioada fertila, insa, depinde de o serie de factori. Unul dintre acesti factori este varsta. Femeile cu o varsta mai inaintata prezinta sanse mai scazute de a ramane insarcinate.

Un alt factor decisiv este stilul de viata; persoanele care tin o dieta pe baza de fructe si legume, daca o persoana este activa din puct de vedere fizic, deasemenea conditiile psihice sunt factori care au o influenta majora asupra fertilitatii, persoanele stresate si care se confrunta cu o stare de oboseala psihica prezinta uneori o  incapacitate de a concepe.

Deasemenea datorita anumitor boli, a stresului fizic si psihic se petrec decalaje ale ale ovulatiei, prin urmare in aceste cazuri metoda este imprecisa.

Sursa foto: www.jupiterimages.com

Singurul laser PGD din Romania care poate diagnostica problemele genetice prenatale

Bolile genetice se datoreaza unor dereglari genice sau cromozomiale ale celulelor organismului uman care apar fie in urma unui accident cromozomial produs printr-un proces nereusit de replicare genetic, fie printr-o mutatie lenta a cromozomului rezultat in urma diviziunii unei celule. Cu ajutorul laserului PDG, acum se pot diagnostica astfel de probleme genetice inaintea inseminarii in vitro cu un embrion, ceea ce permite parintilor cunoasterea eventualelor mutatii.

Un cromozom are mii de gene, fiecare dintre acestea fiind purtatoare de informatie genetica ce determina o caracteristica sau trasatura, precum culoarea ochilor, a parului sau a pielii. Bolile ereditare se declanseaza in momentul in care o gena lipseste, prezinta defecte sau un numar gresit de cromozomi, dereglari numite aneuploidii. Cu ajutorul laserului PGD, medicii specialisti pot semnala din timp asemenea nereguli si, astfel, boli ereditare grave precum sindromul Down, albinismul sau hemofilia pot fi prevenite.

Din pacate, nu sunt putini cei ce incearca an de an sa aduca pe lume un copil sanatos pe care sa-l creasca si sa-l iubeasca si nu reusesc. Aceste cupluri sunt de admirat pentru determinarea si dorinta lor puternica de a avea un copil, iar laboratorul nostru de embriologie este dotat cu tot ce trebuie pentru a depista defectele genetice din timp si pentru a gasi solutii in rezolvarea problemelor genetice. In cadrul clinicii Fertilia exista singurul laser de acest gen si pot spune ca ne-a fost de un real ajutor pana in acest moment”, explica Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic ginecolog in cadrul clinicii Fertilia.

Copilul tau este predispus la boli genetice?

Cel mai probabil, asa cum mosteneste culoarea parului sau a ochilor, copilul va mosteni si bolile parintilor. De aceea este indicat ca si noi la randul nostru sa cunoastem istoricul medical al familiei noastre pentru a preveni infarcturile, diabetul, osteoporoza sau hipertensiunile arteriale. De asemenea, trebuie monitorizate in permanenta cuplurile ai caror membri provin din familii in care au fost cazuri de hemofilie, albinism, de distrofia musculara Duchenne, sindromul Down sau alte boli asemanatoare.

Mutatiile genetice sau infertilitatea rezulta in urma unor factori care tin de procesul diviziunii celulare sau de istoricul medical al familiei. Un alt factor se refera la varsta inaintata a unui membru al cuplului, in special femeile peste 35 de ani trebuie sa treaca prin teste medicale pentru a verifica posibilitatea organismului de a duce o sarcina. Calitatea spermei barbatului, existenta unei nasteri precedente cu dificultati sau anormalitati cromozomiale, avorturi spontane, combinarea cromozomilor intre parteneri sunt elemente care pot duce la nasterea unei anormalitati la nivelul genetic al fatului.

In ce consta o analiza cu laserul PGD

Preimplantation genetic diagnosis (PGD) este o modalitate prin care cuplurile pot afla si preveni o sarcina afectata de o dereglare genetica sau cromozomala. Aceasta testare genetica face parte din procesul de fertilizare in vitro, etapa in care embrionul este analizat in scopul identificarii neregularitatior genetice.

Cand embrionul se afla in a treia zi de dezvoltare, o celula sau doua din cele ce il formeaza poate fi indepartata fara a afecta in niciun fel embrionul , acesta funtionand in continuare ca si cum acea blastula nici n-ar fi fost indepartata. Blastula va fi supusa unor teste si analize genetice pentru a afla compozitia cromozomala a embrionului si daca acesta este sau nu purtator al unei mutatii genetice.

Laserul PGD si intreaga procedura de fertilizare in vitro nu trebuie privita ca o modalitate de a croi copii, intrucat nici daca am vrea nu am putea manipula trasaturile si caracteristicile fatului. Cu ajutorul acestui instrument noi dorim sa evitam vestea devastatoare a nasterii unui copil bolnav genetic”, adauga Dr. Ruxandra Dumitrescu.

Despre Fertilia

Clinica Fertilia foloseste o tehnologie de ultima ora, unica in tara, ce ofera tratamente care includ inseminarea artificiala, laparoscopia, histeroscopia, proceduri de microchirurgie, donarea de ovule si mame surogat, precum si fertilizarea in vitro. Cu o echipa medicala cu experienta de peste 17 ani, clinca Fertilia propune variante eficiente si garantate cuplurilor infertile, avand acelasi scop ca si pacientii: nasterea unui copil sanatos.

Pentru mai multe informatii contactati http://www.fertilia.ro/

In timpul ovulatiei creste dorinta sexuala

Dorinta sexuala creste in timpul ovulatiei

In timpul ovulatiei, un ovul in deplina maturitate este eliberat dintr-un folicul si migreaza spre trompele uterine. Aici se poate intalni cu spermatozoizii si astfel poate fi fecundat.

In acest proces sunt implicate atat organele sexuale, cat si aproape toti hormonii din organism.

Inaintea ovulatiei

Pe masura ce se apropie ovulatia, cantitatea de sange care ajunge la ovare creste, contractand ligamentele si ridicand ovulul pana la nivelul trompelor. Ovulul poate patrunde astfel in trompe. De aici, ovulul este transportat catre uter prin miscarea unor cili, formatiuni asemanatoare unor perisori.

Cum detectati momentul ovulatiei?

Ovulatia apare de obicei la jumatatea ciclului menstrual. La un ciclu regulat de 28 de zile aceasta apare in ziua a 14-a. Dar se poate ca ovulatia sa apara in orice moment al ciclului menstrual.

In afara de testele de ovulatie prezente in farmacii, mai sunt cateva semne care arata ca are loc ovulatia:

  • –  cu cateva zile inainte, secretiile vaginale au o consistenta mai apoasa. Se intampla astfel pentru ca in caz contrar sperma nu ar putea ajunge la ovul.
  • –  temperatura bazala creste
  • –  sanii sumt mai sensibili
  • –  in aceasta perioada creste libidoul (dorinta sexuala)

Dupa ovulatie

Inainte de menstruatie, folicul care elimina ovulul se transforma in corpul galben si secreta progesteron, un hormon esential in dezvoltarea fatului. Daca ovulul nu este fecundat, acest corp devine alb.

Progesteronul determina acoperirea membranei uterului cu mucus, daca are loc fertilizarea.

Daca nu are loc fertilizarea, capilarele membranei acumuleaza sange si il elibereaza in uter impreuna cu mucusul. Astfel apare menstruatia, sangerare vaginala care poate dura pana la 8 zile.

Durata de viata a ovulului este de 12-24 de ore. In aceasta perioada, trebuie sa se intalneasca cu spermatozoidul, pentru a concepe un bebe.

Dupa acest interval, ovulul incepe sa se degradeze si nu mai este capabil de a fi fertilizat. Organismul dvs. se pregateste acum pentru o noua ovulatie.

Tag: In timpul ovulatiei creste dorinta sexuala