O biopsie testiculara presupune prelevarea unui mic fragment de tesut de la unul sau de la ambele testicule si examinarea lor la microscop pentru a evalua fertilitatea unui barbat. Testul se face de cele mai multe ori atunci cand o analiza a materialului seminal sugereaza existenta de spermatozoizi anormali sau absenta acestora. In unele cazuri, sperma obtinuta in urma unei biopsii testiculare poate fi folosita pentru a fertiliza ovulul unei femei printr-un proces numit fertilizarea in vitro ce presupune injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor (FIV-ICSI).
Trebuie sa stiti ca biopsia testiculara nu este folosita pentru a depista cancerul testicular. Cand barbatul este suspectat de cancer, se face o procedura chirurgicala deschisa (orhiectomie) pentru a confirma sau infirma diagnosticul.
Cum va pregatiti?
Inainte de a face o biopsie testiculara, asigurati-va ca spuneti medicului dumneavoastra daca: aveti sau ati avut sangerari; sunteti alergic la unele medicamente (inclusiv anestezice); urmati un tratament medicamentos (asigurati-va ca medicul stie tipul de medicamente folosite si dozajul lor); luati medicamente anticoagulante (cum ar fi warfarina, heparina, enoxaparina), aspirina, ibuprofen sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
Daca biopsia se face sub anestezie generala, medicul dumneavoastra va va spune cu cat timp inainte de operatie sa nu mai mancati si sa nu beti. Urmati instructiunile exact asa cum v-au fost spuse, altfel interventia chirurgicala poate fi anulata. Daca medicul dumneavoastra v-a spus sa luati medicamente in ziua interventiei chirurgicale, faceti acest lucru folosind doar o inghititura de apa. In timpul pregatirii pentru biopsie se introduce o linie intravenoasa (branula) in brat si un medicament sedativ va este dat cu o ora inainte de biopsie.
Ce presupune procedura?
Biopsia este efectuata de un chirurg sau un medic care trateaza problemele de sanatate ale reproducerii masculine (urolog). Biopsia dureaza de obicei 15 -20 de minute. Veti fi intins pe spate pe o masa de examinare, iar pielea de pe testicul va fi curatata cu o solutie antiseptica, si zona din jurul lui va fi acoperita cu panza sterila. Medicul dumneavoastra va purta manusi sterile si este foarte important sa nu atingeti aceasta zona. O mica incizie chirurgicala se face prin piele si un mic fragment de tesut testicular este prelevat. Apoi, se va face o cusatura pentru a inchide taietura in testicul, iar o alta cusatura pentru a inchide taiatura in piele. Daca este necesar, procedura se repeta pentru celalalt testicul.
Scrotul si testiculele dvs. ar putea fi discret inflamate timp de 3 pana la 4 zile dupa biopsie, iar unele vanatai pot fi prezente. De asemenea, veti putea observa o sangerare superficiala prin bandaj, ceea ce este normal. Intrebati medicul la cat de multa sangerare sa va asteptati. Ar trebui sa evitati spalarea zonei timp de mai multe zile si veti fi probabil sfatuiti sa va abtineti de la activitati sexuale timp de 1 saptamana pana la 2 saptamani dupa biopsie.
Dupa biopsie, sunati-va imediat medicului daca aveti: dureri severe in scrot (un usor disconfort este normal), o umflare severa a scrotului, o temperatura mai mare 38C si o sangerare excesiva prin bandaj.
Rezultatele sunt de obicei disponibile in 30 minute. Un embriolog examineaza la microscop esantionul obtinut in urma biopsiei pentru a determina existenta de anomalii de productie sau de maturare a spermatozoizilor. Daca acestia sunt normali ca spermatogomii, in Rez sunt disp de obicei in 30 de min. Un embriolog examineaza la microscop
Daca acestia sunt normali, ca spermatogonii, in tubii seminiferi dar ei nu ajung maturi, ca spermatozoizii in sperma, se pot matura in vitro si se pot folosi cu succes in fertilizare; daca insa o analiza a spermei indica absenta sau prezenta redusa a lor, atunci se suspecteaza ca exista un blocaj al tubului (deferent) de la testicule la uretra.