Rata de succes pentru IUI (inseminarea intrauterina) este satisfacatoare, dar difera de la studiu
la studiu. Unele cercetari arata ca sansele de succes (cand se apeleaza la IUI plus la medicamente de fertilizare) sunt de 8%, in timp ce alte studii ridica sansele de succes la 20%.
Pentru IUI fara medicamente pentru fertilizare, rata succesului este foarte scazuta – doar 4% dintre femei raman insarcinate. Varsta are un rol important in succesul IUI. Pentru femeile de peste 40 de ani, rata succesului este de doar 2%. De aceea, femeile care depasesc aceasta varsta ar trebui sa incerce o singura data aceasta metoda de fertilizare. Daca IUI da gres, ar trebui luata in considerare fertilizarea in vitro.
Pentru femeile sub 40 de ani, medicul specialist poate recomanda trei cicluri de IUI inainte de a trece mai departe la fertilizarea in vitro. Un studiu arata ca rata sucesului este de 16,4% per ciclu pentru primele trei incercari ori de 39,2% daca se iau in considerare cele trei incercari la un loc. In orice caz, daca cele trei cicluri de IUI n-au dat roade, studiile arata ca a continua apelarea la acest tratament scade rata succesului la 5%. De aceea, in aceasta faza, este recomandata fertilizarea in vitro.
IUI are sanse mai mari de succes cand este vorba de infertilitate masculina moderata si nu de infertilitate severa. Pentru infertilitatea severa, tratamentul FIV ar putea fi o alegere mai potrivita. Daca se apeleaza la un donator de sperma, alegerea buna ar fi IUI, in special daca femeia nu sufera de infertilitate.
Inseminarea intrauterina este recomandata si atunci cand un mucus cervical ostil este cauza infertilitatii (bineinteles, trebuie avuti in vedere si alti factori, precum infertilitatea barbatului si varsta femeii).
Este adevarat ca IUI este mai putin costisitoare decat FIV, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care pare mai convenabila. Daca, daca luati in considerare rata succesului, fertilizarea in vitro ar putea fi o decizie mai buna din punct de vedere financiar.