Category Archives: Afectiuni

Doi ani pierduti in clinici fara succes, cu Fertilia insarcinata in doar doua luni

Cu putin timp in urma, o pacienta tanara de 29 de ani, lipsita de speranta, a pasit pragul Clinicii Fertilia. De 3 ani infertila, aceasta a trecut prin numeroase consulatii si ecografii lunare intr-unul dintre cele mai mari lanturi de clinici medicale. Desi isi dorea foarte mult, nu reusea sa ramana gravida.

La prima vedere toate analizele pareau a fi normale. Medicii o incurajau sa incerce in continuare natural, spunand ca tanara nu suferea de nimic.

Dupa ce pacienta a luat decizia sa apeleze la ajutorul medicilor specializati, s-a observat inca de la prima ecografie un sept uterin. Urmatorul pas a fost efectuarea histeroscopiei, diagnosticul fiind confirmat. Septul perhisteroscopic a fost excizat.

Dupa doar doua luni, tanara a ramas gravida spontan, fara niciun fel de medicamentatie. Acum, pacienta, se afla in saptamana 12 de sarcina si totul decurge normal.

In doar o luna de la prima vizita medicala, Clinica Fertilia a stabilit diagnosticul si cauza infertilitatii, defectul uterin. Prin eliminarea septului, uterul a fost pregatit pentru sarcina.

Cei doi ani pierduti prin diferite centre medicale au intarziat aparitia sarcinii si au creat un stres crescut cuplului respectiv.

Pentru cuplurile infertile, este important sa nu se iroseasca timp cu investigatii inutile. Intr-un singur ciclu menstrual se poate stabili diagnosticul infertilitatii si conduita de tratament.

Clinica Fertilia vine in ajutorul tuturor cuplurilor infertile, medicii specialisti depisteaza cauza infertilitatii din primele vizite la clinica si recurg la cel mai potrivit tratament, rezultatele neintarziind sa apara.

Daca si tu esti intr-o situatie similara, vino in Clinica Fertilia, unde medicii specialisti vor putea readuce speranta in familia ta. Un tratament corect incepe cu un diagnostic corect.

Mai multe detalii despre Clinica Fertilia si despre medicii pasionati cu care va veti intalni gasiti pe http://www.fertilia.ro/ .

Despre chisturi ovariene

Despre Chistul ovarian

Chistul ovarian, Endometriomul ovarian – Tipuri (forme) variate de chisturi ovariene

Chist ovarian folicular

Chistul ovarian folicular este un tip de chist simplu care se poate forma atunci cand nu se produce ovulatia sau in cazul in care un folicul involuează spontan si devine atretic. Un folicul dominant (deseori confundat cu un chist ovarian), apare, de obicei, in timpulovulatiei si poate creste pana la aproximativ 2,4 cm in diametru.

Ruptura acestei formatiuni poate crea durere ascutita severa in abdomen. Aceasta durere ascuțită (numita ” mittelschmerz” in germana “durere de mijloc”, adica doare la mijlocul ciclului) apare în ziua a 14-16 a ciclului menstrual, in timpul ovulatiei…

Endometriomul ovarian

Acest tip de chist se formează atunci când tesutul endometrial (numim tesut endometrial mucoasa interna a uterului) este prezent pe ovare. Aceast tip de chist afectează femeile în perioada reproductiva și poate provoca dureri pelviene cronice asociate cu menstruatia

Citeste tot articolul despre chist ovarian pe fertilia.ro

Infertilitatea tubara

La ora actuala, infertilitatea este o problema medico-sociala care afecteaza, conform statisticilor, aproape 20% dintre cupluri. Rata infertilitatii este in continua crestere, din cauza expunerii la infectii si la bolile cu transmitere sexuala. Studii recente au aratat ca 40% dintre cauzele care determina infertilitatea sunt de natura tubara.

Infertilitatea tubara se poate declansa in urma unor infectii multiple, care conduc la blocarea completa a trompelor uterine sau provoaca leziuni severe la nivelul lor.  Aceasta afectiune presupune obstructia trompelor, care face ca fertilizarea sa fie imposibila si intalnirea dintre spermatozoid si ovul sa nu poata avea loc.

Trompele uterine, mai mult decat un simplu conductor


De cele mai multe ori, femeile se focuseaza pe infectiile zonei genitale care afecteaza colul uterin si vulva. Insa aparatul reproducator al femeii trebuie sa fie in intregime protejat, pentru a putea concepe si gazdui un copil.

Trompele uterine joaca un rol foarte important in reproducere. Pe langa conducerea spermatozoizilor, ele asigura migratia, depozitarea si capacitarea acestor celule reproducatoare. Blocajul lor impiedica nutritia spermatozoizilor si a embroinilor in drumul lor catre fecundare.

Cauzele infertilitatii tubare si tratament


Studiile au aratat ca principala cauza a infertilitatii tubare este boala inflamatoare pelvina (BIP).  Aceasta afectiune este deseori determinata de infectii, care afecteaza ovarele si zona pelvina. Principalele cauze ale acestei boli sunt gonoreea sau infectia cu Chlamydia, boli cu transmitere sexuala. O astfel de infectie mai grava poate migra prin colul uterin catre trompe. Capetele lor se pot bloca in urma infectiilor, la fel ca si ovarele si astfel riscul sterilitatii tubare creste. Efectele negative pot fi minimizate daca infectia este tratata la timp cu antibiotice.

O metoda eficienta in evaluarea trompelor uterine este laparoscopia. Verificarea starii trompelor uterine (permeabilitatea tubara) se realizeaza prin injectarea unei substante colorate, de regula albastru de metil, in orificiul cervical din colul uterin. Daca exista o ocluzie sau un blocaj, se va putea vedea ca trompa uterina nu va fi destinsa de catre substanta respectiva.

Cea mai populara metoda in tratamentul infertilitatii tubare este aplicarea hidrotubatiilor intrauterine. Insa, o data cu evolutia studiilor, metoda de fertilizare in vitro devine cea mai indicata pentru femeile cu dereglari severe la nivelul trompelor uterine.

Infertilitatea si bolile cronice

Conform Centrului National de Informare Biotehnologica din Statele Unite, cauzele infertilizatii pot fi multiple: bolile cronice, cancerul sau tumorile, diabetul, malformatiile care afecteaza sistemul reproducator, problemele de nutritie, alcoolul in exces, obezitatea, varsta inaintata, chisturile ovariene, fumatul, bolile tiroidiene, dereglarile hormonale si multe altele.


Ce sunt bolile cronice?

Bolile cronice pot afecta functionarea normal a sistemelor din organismul uman. Din pacate, din cauza naturii lor, acest tip de boli nu poate fi pe deplin inteles, asadar tratamentul prescris vizeaza anumite simptome ale bolilor, printre care se numara si infertilitatea.

Conform Centrului pentru Reproducerea Umana din New York, pana in prezent se cunosc peste 80 de astfel de boli cronice. Acestea se grupeaza intr-o categorie cunoscuta in medicina sub denumirea de boli autoimune.

Bolile autoimmune ca scleroza multipla, colopatiile cronice, sau artrita reumatoida depasesc bariera unei singure specialitati medicale, putand fi localizate simultan la mai multe nivele. In conditiile in care fiecare specialitate se concentreaza aproape exclusiv pe boli fara ramificatii catre alte specialitati, pana la ora actuala  s-a acordat o atentie foarte redusa bolilor autoimune.

Ce spun specialistii?

Specialistii recunosc necesitatea unor cercetari mult mai amanuntite in privinta bolilor autoimune, problema care a marcat si secolul trecut, prin incidenta acestora in randul populatiei. Acestia trag un semnal de alarma, cu atat mai mult cu cat se considera ca mediul in care traim ar avea un efect direct asupra imbolnavirii cronice.

Ce legatura exista intre bolile cronice si infertilitate?

Site-ul American Fertility and Sterility sustine ipoteza conform careia infertilitatea ar putea reprezenta prima manifestare a unei disfunctii autoimune, in cazul femeilor, care sunt de 3 ori mai predispuse imbolnavirii decat barbatii.

Dincolo de problema infertilitatii, femeilor care sufera de boli autoimmune nu li se recomanda o sarcina. O Imunitate foarte scazuta si vulnerabilitatea in fata factorilor externi (microbe, virusi, bacterii) pot afecta atat viitoarea mama cat si fatul.

Imbatranirea ovariana prematura

Structuri ale aparatului reproducator feminin, ovarele au ca rol principal eliberarea ovulelor maturizate, fenomen ce se petrece o data intr-o luna calendaristica si se numeste ovulatie. La varsta de 45-50 de ani, ovarele incep sa imbatranseasca, incetandu-si aceasta activitate. In ultimii ani insa, rata femeilor care se confrunta cu menopauza prematura a crescut ingrijorator. S-a ajuns la aparitia unor cazuri extreme, cu femei ajunse la menopauza la varste cuprinse intre 20 si 25 de ani.

Cum ajung ovarele sa imbatraneasca inainte de termen?

Diagnosticul de menopauza prematura este pus, de obicei, femeilor ale caror ovare inceteaza sa functioneze normal, inainte ca acestea sa implineasca varsta de 40 de ani. Desi s-au efectuat multe studii cu privire la acest fenomen, nu s-a ajuns nici pana in zilele noastre la o concluzie clara. Majoritatea specilistilor considera insa ca principala cauza a imbatranirii ovariene premature ar fi scaderea dramatica a hormonilor feminini estrogeni din organism. Rezultatele altor studii efectuate in SUA, Polonia si Turcia arata ca fumatul este un factor la fel de important, care declanseaza menopauza cu aproximativ cinci ani mai devreme.

Cazurile extreme, mai sus amintite, sunt cauzate de probleme genetice, in viziunea specialistilor. De asemenea, femeile supuse tratamentelor precum chimioterapia sau radioterapia, au mari sanse sa sufere de o imbatranire prematura a ovarelor, la fel ca cele care sufera inflamari ale glandei parotide.

Simptomatologia imbatranirii ovarelor

Din  pacate, de cele mai mult ori, aceasta afectiune apare brusc si nu prezinta simptome. Majoritatea femeilor descopera ca sufera de aceasta problema dupa ce aceasta apare. Crezand ca sunt insarcinate, isi efectueaza teste de sarcina in mod repetat si doar rezultatele negative le imping sa mearga la medic.

Menopauza prematura este o cauza frecventa a infertilitatii femeilor de peste 30 de ani. In cazul in care aceasta nu apare din cauze genetice, ea poate fi evitata prin renuntarea la consumul de alcool, tutun si factori stresanti pentru organism. Femeile care sufera de o astfel de afectiune pot fi vindecate, in unele cazuri, prin administrarea unor tratamente hormonale.

Lipsa proteinelor provoaca infertilitatea

Infertilitatea reprezinta incapacitatea de a concepe un copil pe cale naturala sau de a duce o sarcina pana la termen. Infertilitatea masculina este responsabila de 30-40% dintre cazurile de sterilitate conjugala, ceea ce dovedeste ca in cazul unei sterilitati trebuie

sa fie supus investigatiilor atat femeia cat si barbatul. In peste 80% din cazurile de sterilitate masculina, un protocol de exploatare va permite evidentierea unui factor precis, iar un tratatment specific adaptat poate aduce sanse rezonabile de succes.

O cauza a infertilitatii este reprezentata de lipsa proteinelor, dar si de multi alti factori de risc precum: temperatura scrotala crescuta (boli febrile, sauna, bai fierbinti), alcoolul in exces, droguri, tutun, expuneri profesionale la insecticide, pesticide si alti solventi organici, chiar si bolile cronice.

Lipsa proteinelor din organism poate duce la infertilitate.Deficitul de proteine poate fi cauzat de malnutritie, obiceiuri alimentare, dar si de consumul produselor alimentare care nu contin proteine. Desi, de cele mai multe ori nivelul scazut al acestor substante organice este urmarea unei diete care nu contine o cantitate suficienta de proteine, exista o categorie de persoane care sufera de deficit congenital de proteina C sau proteina S.

Proteinele din organism sunt defalcate in aminoacizi, care intra in compozitia muschilor si a sangelui, necesari pentru formarea acestora. Ele au un rol foarte important in refacerea tesutului. Totodata, proteinele contribuie la buna functionare a sistemului reproducator.

Actiunea acestora este esentiala pentru desfasurarea anumitor functii din organism se recomanda consumarea unei cantitati adecvate de proteine, zilnic. In unele situatii lipsa proteinelor din organism favorizeaza aparitia mai multor afectiuni.

Proteinele  sunt esentiale pentru spermatogeneza ele fiind necesare atat in nucleul celulelor liniei germinale, pentru producerea izoformelor ARNm specifice, cat si in citoplasma, unde proteinele sunt indinspensabile pentru condensarea cromatinei si pentru schimbarea morfologiei celulare. Recent au fost identificate cateva dintre aceste proteine, precum si tintele lor reprezentate de ARNm. Atat proteinele nucleare cat si cele citoplasmatice sunt implicate in aparitia diferitelor fenotipuri subfertile masculine. Formarea spermatozoizilor implica o serie de modificari moleculare si morfologice in celulele germinale masculine.

Sarcina femeii subponderale

Sarcina femeii subponderale – riscuri

Dincolo de ideea venita din bunici, cum ca femeile prea slabe nu pot duce o sarcina din cauza constructiei fizice mult prea fragile, subponderalitatea are efecte negative inclusiv asupra fertilitatii acestora. Carentele din organism, dereglarile si disfunctiile unei greutati sub medie, o pot afecta atat pe mama, cat si pe bebelus.

Posibilitatea aparitiei unei sarcini

Studiile desfasurate de-a lungul timpului asupra posibilitatilor femeilor supraponderale si subponderale de a ramane insarcinate, au demonstrat faptul ca o greutate sub medie prezinta mai multe riscuri decat una peste medie. Explicatia ar fi faptul ca subponderabilitatea altereaza nivelul hormonilor, acest fenomen reusind sa dea peste cap intreg organsimul. Ciclul menstrual se deregleaza si odata cu el si ovulatia. Incapacitatea de a depista perioada ovulatiei reprezinta una dintre piedicile din calea aparitiei unei sarcini. In al doilea rand, dereglarea ciclului menstrual poate subtia mucoasa uterina. Acest fenomen face imposibila sustinerea unei sarcini. Chiar daca aceasta apare, nu va rezista, pentru ca embrionul are nevoie de un uter sanatos pentru a se putea dezvolta. Riscul de avort spontan este, astfel, foarte ridicat.Sarcina femeii subponderale - Fertilitate, Sarcina

Riscurile la care se expun gravidele subponderale

Desi exista multe sanse ca o sarcina sa nu se instaleze, in cazul in care aceasta apare, procesul devine foarte riscant.

Carentele din organismele femeilor cu o greutate sub medie in ceea ce priveste vitaminele A, E, K, si B2, dar si valorile foarte mici ale mineralelor, conduc de cele mai multe ori la anemii. Anemia unei viitoare mame poate afecta grav si starea de sanatate a bebelusului, conducand la functionarea deficitara a creierului acestuia.

Sarcina oprită în evoluție

Sarcina oprită în evoluție este cea mai frecventă complicație a sarcinii reprezentând întreruperea spontană a unei sarcini ce survine de obicei în primele 12 săptămâni de gestație, doar 30% având viabilitate la termen. Aceasta se mai numește si avort reținut sau ratat.

Cauze

În cele mai multe cazuri nu se poate stabili o cauză anume pentru oprirea din evoluție a sarcinii, deoarece avortul ratat este asimptomatic. Însă cauzele  pot fi descoperite după chiuretajul uterin evacuator, specialiștii depistând până acum o serie de principali factori determinanți în apariția sarcinii oprite în evoluție.

Anomaliile genetice sunt cea mai comună cauză a sarcinii oprite în evoluție deoarece 50% din embrionii cu aspect normal au anomalii cromozomiale, ceea ce-i face neviabili pe termen lung.

Diabetul subclinic și diabetul gestational sunt factori de risc pentru pierderea sarcinii, dar efectul negativ este mai mic decât în cazul diabetului existent anterior.

Afecțiunile uterine pot fi, de asemenea, o cauză a pierderii sarcinii. Printre acestea se numără sinechiile uterine; uterul septat; fibroamele uterine care sunt în apropierea implantării embrionului; insuficiența cervicală reprezentată de dilatarea prematură a orificiului cervical.

Atât trombofilia dobândită cât si cea moștenită sunt implicate în unele sarcini oprite în evoluție.

Anticorpii antifosfolipidici și anticorpii anticardiolipinici sunt responsabili de pierderile de sarcină în trimestrul 2 atunci când se poate identifica prezența lor.

Medicamentele administrate în timpul sarcinii, pot fi responsabile de sarcinile oprite în evoluție.

Insuficiența/defectul de fază luteală poate cauza oprirea sarcinii prin mediul nefavorabil existent  la endometru. Până când nivelul de progesteron poate fi susținut în limitele necesare de către trofoblast (placenta la începutul trimestrului 2), corpul galben este singurul responsabil pentru secreția de progesteron.

Infecțiile sunt acceptate ca si cauze pentru sarcinile oprite în evoluție târziu, deci pot fi responsabile și de pierderile de sarcină în primul trimestru. Cele mai frecvente infecții implicate în sarcina oprită în evoluție sunt cu toxoplasmoza, variola, rubeola, salmonela, brucela, mycoplasma, clamidia, ureaplasma.

Pentru diagnosticarea sarcinii oprite în evoluție pacientei i se recomandă apelarea la un medic specialist care ii va face un control ecografic sau Doppler pentru a depista lipsa activității cardiace.

Simptomele sarcinii oprite în evoluție

Uneori, gravidele nu își dau seama dacă  fătul a încetat din evoluție, pentru că sarcina poate evolua normal, iar la un moment dat încep să dispară semnele specifice de sarcină.Totuși există câteva semne care pot indica o problemă în evoluția sarcinii:

•               uterul nu începe să crească conform parametrilor normali si poate sa involueze

•               la ecografie nu se mai identifica semne de viabilitate a fătului

•               secrețiile hormonale suferă transformări

•               uneori oprirea din evoluție a sarcinii este anunțată prin sângerări  vaginale de culoare închisă

Prevenire

”Impactul psihologic al sarcinii oprite din evoluție poate fi devastator în anumite cazuri, de aceea anticiparea pericolelor asociate cu această problemă are o importantă majoră pentru orice femeie care visează să devină mămică”, explică Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar in obstetrică-ginecologie specializat în tratamentul infertilității, în cadrul Fertilia (www.fertilia.ro).

Orice femeie poate controla riscul de a-si pierde bebelușul luând măsuri din timp. De aceea se recomanda un stil de viață echilibrat prin renunțarea la fumat cu jumătate de an înainte de concepție si excluderea alcoolului și a altor substanțe nocive.

De asemenea, femeile cu probleme de greutate ar trebui să apeleze la specialiști care să le ajute să depășească această situație înainte de a rămâne însărcinate pentru a evita riscurile pe care obezitatea le implică.

O atenție sporită din partea medicului o necesită viitoarele mămici cu diabet sau care au descoperit infecții. Tipul de tratament trebuie ales astfel încât să nu pună în pericol dezvoltarea normală a fătului.

Ce este fibromul uterin şi cum îl tratăm

Fibromul uterin este o tumoră întâlnită tot mai des în rândul femeilor cu vârste de peste 30 de ani, însă şi mai devreme. Studiile medicale realizate au concluzionat că 3 din 4 femei dezvoltă fibroame uterine cândva pe parcursul vieţii. O cauză clară a dezvoltării fibromului nu a fost identificată până la momentul actual, dar cercetătorii consideră că acesta este influenţat de factori genetici şi mai ales de stimularea hormonală, progesteronul având un rol important în dezvoltarea unui fibrom.

Ce este fibromul uterin şi care sunt simptomele

Fibromul uterin (denumit şi leiomiom sau miom) este o tumoră benignă care se dezvoltă la nivelul uterului. Numai 0,5% dintre fibroame se pot transforma în cancer de corp uterin.

Acesta se poate dezvolta în interiorul cavităţii uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia. Dimensiunea sa variază de la un milimetru la 20 de centimetri, iar formaţiunea se poate dezvolta în orice regiune a uterului. De asemenea fibromul poate fi unic sau pot exista mai multe fibroame în acelaşi uter.  De cele mai multe ori este depistat la o consultaţie ginecologică obişnuită.

Cu cât cresc în dimensiune, fibroamele uterine devin simptomatice. Cel mai frecvent semn al apariţiei unei formaţiuni de genul fibromului este hemoragia însă pe lângă aceasta, în funcţie de localizarea, mărimea şi numărul fibroamelor, o femeie poate experimenta următoarele:

•          apăsare sau greutate pelvină

•          dureri, care pot fi spontane, în timpul menstrelor (dismenoree) sau în timpul actului sexual (dispareunie)

•          presiune intestinală(care conduce la constipaţie şi balonare)

•          distensie abdominală

•          cicluri prelungite, abundente şi neregulate, câteodată cu cheaguri, care conduc la anemie.

•          secreţii vaginale albicioase (leucoree) cantitativ crescute, fără alte manifestări ale unei vaginite

Fibromul uterin poate afecta fertilitatea. Uneori acesta poate împiedica implantarea în uter a oului fertilizat, poate creste riscul de avort spontan şi poate scădea succesul unei fertilizări în vitro.

Cum se tratează

Fibroamele uterine pot fi tratate în mod clasic prin medicamente sau prin intervenţii chirurgicale. Alegerea tratamentului este influenţată de vârsta femeii şi de  mărimea şi numărul fibroamelor.

În multe cazuri, fibroamele nu au simptome deloc sau au foarte puţine. În plus, tumorile se micşorează după menopauză. În aceste situatiii, tratamentul nu este necesar, cu atât mai mult dacă pacienta se apropie de menopauză. Totuşi, este important ca medicul ginecolog să urmărească evoluţia fibromului şi a simptomelor, pentru a putea acţiona din timp în cazul în care apar modificări semnificative ale acestora.

Pentru fibroamele mici este indicat tratamentul medicamentos care are scopul de a reduce din simptomatologia fibromului, în special de a reduce durerile şi sangerile şi de a corecta anemia. Printre cele mai frecvente medicamente prescrise în acest sens se numără antiinflamatoarele nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen) şi contraceptivele orale, pentru prevenirea durerii şi scăderea fluxului menstrual şi suplimentele din fier, pentru reducerea anemiei.

Pentru scăderea dimensiunii fibroamelor, se poate apela la tratamente hormonale injectabile sau chiar la intervenţie chirurgicală, dacă fibromul este foarte mare.

Tratamentul hormonal constă în administrarea de produse din progesteron sintetic sau natural micronizat. Se mai folosesc produse hormonale tip GnRH (un alt hormon feminin), care în 40-60% dintre cazuri reduc semnificativ volumul fibroamelor. Aceste tratamente se fac pe termen scurt deoarece au efecte adverse care scad rezistenţa osului şi determină simptome neplăcute asemănătoare celor ale menopauzei. De asemenea, după încetarea tratamentului, fibroamele se dezvoltă de obicei la loc.

În cazul fibroamelor uterine mari,  simptomatice, este indicată intervenţia chirurgicală. La femeile tinere, care doresc să aibă copii, se apelează la  miomectomie (extragerea nodulului fibromatos). Aceasta este o operaţie conservatoare, care păstreaza uterul.

La femeile mai în vârstă, fără funcţie reproductivă sau la femeile care nu-şi mai doresc copii, se recurge la histerectomie (îndepărtarea uterului) totală sau parţială, cu sau fără extirparea ovarelor, în funcţie de indicaţîi. Intervenţia se practică prin incizie abdominală sau pe cale vaginală.

Recent, medicina a cunoscut şi metode inovatoare în tratarea fibromului uterin: embolizarea fibromului (tratament nechirurgical) şi tratamentul medicamentos cu ulipristal acetat (care a fost lansat la sfârşitul lui 2012 în unele ţări din Occident).

Tratamente moderne nechirurgicale pentru fibromul uterin

Studiile medicale au ajuns la concluzia că, de regulă, 3 din 4 femei dezvoltă fibroame uterine pe parcursul vietii. Fibromul uterin reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni la femei – peste 90% din fibroame sunt descoperite între 35 – 45 ani şi  3 – 5 % sub 30 ani.

Ce este fibromul uterin

Fibromul mai este numit si tumora fibroasa, leiomiom sau miom şi nu este  o tumoră malignă (cancer).

Fibromul uterin este o masă celulară care se dezvoltă la nivelul uterului. Acesta se poate dezvolta în interiorul cavităţii uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia. Fibroamele variază ca dimensiune de la un milimetru la 20 de centimetri, iar formaţiunea se poate dezvolta în orice regiune a uterului.

Fibromul uterin contribuie si la aparitia infertilitatii, prin interferarea implantarii embrionului si producerea avortului spontan.

Metode nechirurgicale de tratare a fibromului uterin

Fibroamele uterine pot fi tratate în mod clasic prin medicamente sau prin intervenţii chirurgicale: mimectomie (operatie de extirpare a fibroamelor şi conservare a uterului) sau histerectomie (operaţie de scoatere a uterului) şi în mod nechirurgical, prin embolizare sau medicamentos.

Embolizarea fibromului uterin este o recenta descoperire in ceea ce priveste tratamentul fibromului. Este o metodă de radiologie intervenţională care se efectuează fără interventie chirugicala. Ea constă în astuparea vaselor de sânge care alimenteaza fibroamele – arterele uterine. Ca urmare, se produce resorbţia acestor fibroame, iar uterul revine la dimensiuni normale.  Dezavantajul embolizării arterei uterine constă în riscul de a nu ameliora complet simptomele fibromului uterin.

O metoda foarte noua, aflata inca sub cercetare, este tratamentul medicamentos cu ulipristal acetat (UPA). In prezent acest produs este folosit in contraceptia de urgenta, el actionand prin blocarea receptorilor pentru progesteron si deci a ovulatiei.  Progesteronul este hormonul responsabil de cresterea tesutului care acopera peretele interior al uterului, motiv pentru care medicamentul a fost testat in tratarea fibromului uterin.

In urma studiului, s-a constatat ca fibromul s-a redus proportional cu doza administrata, iar sangerarile au scazut cu pana la 90 %.  S-au observat schimbari importante in ceea ce priveste reducerea anemiei si a durerilor. Tratamentul s-a dovedit eficient si in mentinerea fertilitatii pacientelor.

Medicamentul este primul tratament oral dedicat fibromului uterin si are numeroase avantaje in comparatie cu celelalte metode folosite de obicei in reducerea fibroamelor uterine: este mult mai putin invaziv, are mai putine efecte adverse si presupune si costuri mai reduse fata de o interventii precum embolizarea sau fata de tratamentul injectabil.

Studiul a fost realizat de Dr. Alicia Armstrong, Sefa Departamentului de Ginecologie din cadrul Programului NIH (Institutul National de Sanatate) pentru Endocrinologia reproducerii si a adultului, Bethesda, Maryland si a fost prezentat in cadrul Sesiunii Anuale a Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie 2012.

Medicamentul este momentan disponibil in unele tari din Occident, urmand sa intre in curand si pe piata din Romania.