Category Archives: Sarcina

Stresul pierderii unei sarcini

             Pierderea unei sarcini este o traumă pentru orice femeie care a trecut prin așa ceva. Felul în care gestionăm această situație determină cât de repede vom fi pregătite să încercăm din nou.

             Cauzele care pot conduce către avortul spontan sunt multiple, de obicei, acesta este determinat de o anomalie genetică/cromozomială și este un eveniment unic.

Așadar nu este o anomalie ereditară care să poată afecta și următoarea sarcină.

             Corpul nostru își revine în urma unei astfel de traume mult mai repede decât psihicul nostru. De aceea trebuie să înțelegem de ce corpul nostru se comportă într-un anumit fel, nu trebuie să ne pierdem curajul și speranța.

Cel mai important este faptul că trebuie să dezvoltăm mecanisme psihice prin care să trecem peste această traumă.

             Clinica Fertilia vă invită la o discuție liberă alături de medici specialiști și psihologi, o discuție în care femeile care au trecut printr-o pierdere de sarcină să găsească atât sprijin cât și o mai bună înțelegere a corpului lor.

             Invitată specială la acest eveniment este drd. Psiholog Camelia Chetu, o mamă a doi copii, care este specializată în parenting și motherhood.

             Evenimentul va avea loc pe data de 15 Februarie, la ora 19:00 și se desfășoară la Clinica Fertilia de pe strada Popa Nan 111.

Intrarea este liberă, fiind necesară doar înscrierea în formularul de mai jos sau telefonic la 0724.500.020.

Înscrieri aici: https://goo.gl/forms/2Rv2JcVvTzfiSPR42

Vă așteptăm!

Cu cine seamana? Cu mama sau cu tatal?


Ecografia fetala 4D

In cea de-a 35-a saptamana de sarcina, parintii acestui fat pot spune deja daca acesta seama cu mama sau cu tatal. Este frumos, cu obrajori, are 2678 de grame si abia asteapta sa isi cunoasca parintii.

Cum a putut fi posibila aceasta prima intalnire a fatului cu parintii sai? Cu ajutorul ecografiei fetale 4D.

Ecografia fetala se realizeaza pentru a urmari evolutia fatului. Aceasta utilizeaza fascicule de ultrasunete reflectate care realizeaza o poza fatului, o imagine ce poate fi vazuta pe monitor de catre doctor si de catre parinti.

Primele poze din viata copilului pot fi salvate si pastrate de catre familie.

Acest tip de ecografie este cea mai sigura metoda pentru a detecta posibile afectiuni ale fatului, dar si pentru a urmari evolutia privind marimea sau pozitia lui.

Nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiatii, astfel este noninvaziva, nu dauneaza si este sigura atat pentru copil cat si pentru mama.

Daca si tu iti doresti sa iti vezi copilul inainte sa vina pe lume, tot ce trebuie sa faci este sa vii la Clinica Fertilia. Esti doar la o programare distanta de a imortaliza momentul in care copilul doarme linistit in pantecele mamei.

Pentru mai multe detalii si programari, vizitati www.fertilia.ro

Importanta sportului in timpul sarcinii

Sportul si sarcina

Mentinerea unei rutine de exercitii regulate pe tot parcursul sarcinii va poate ajuta sa ramaneti sanatoase si sa va simtiti bine. De asemenea, miscarea este recomandata pentru ca  va imbunatateste postura si reduce disconfortul provocat de durerile de spate si starea de oboseala. Importanta sportului in timpul sarciniiConsultati-va cu medicul dumneavoastra inainte de a va decide cu privire la tipul de activitate fizica pe care vi-l doriti in timpul in care asteptati un copil. Exista numeroase de sali sport care propun clase speciale pentru clientele insarcinate, iar acestea sunt benefice pentru ca activitatile fizice se desfasoarea sub supravegherea unui instructor insa , la fel de bine, puteti alege un gen de exercitiu care sa va permita sa stati acasa.

Daca erati o femeie activa si inainte de sarcina ar trebui sa va continuati activitatea cu moderatie fara sa executati exercitiile la nivelul anterior ci sa faceti ceea ce va este confortabil in starea actuala. Specialistii interzic orele de aerobic la nivel avansat insa le recomanda pe cele usoare, pentru incepatori. Genoflexiunile cu ajutorul mingii de fitness pot fi facute atat la sala cat si acasa pentru ca nu implica un grad mare de efort.  Este foarte important ca  inima unei gravide sa nu depaseasca 140 de batai pe minunt asa ca incercati sa va mentineti la aceasta valoare.

Ce tipuri de exercitii fizice pot face gravidele?

Totusi, daca inainte de a fi insarcinata, nu obisnuiati sa aveti un program de miscare, de orice natura,  puteti incepe un program de exercitii in timpul sarcinii insa doar sub atenta supraveghere a unui instructor. Nu este recomandat sa demarati o activitate noua si obositoare ci incercati sa va plimbati. Mersul pe jos este cea mai buna forma de miscare pentru gravide. Cele mai multe dintre exercitii sunt singure pentru a fi efectuate in timpul sarcinii atata timp cat nu exagerati si le executati cu prudenta.

In afara plimbarilor lungi, puteti face inot sau daca nu va place sa iesiti din casa aveti varianta bicicletei eliptice. Aceste activitati au un grad scazut al riscului de accidentare, va pun in miscare intregul corp si pot fi efectuate pana intr-o faza avansata a nasterii. Incercati sa evitati tipul de exercitii care implica un mare echilibru sau coordonare pentru ca miscarile rapide pot afecta sarcina, sporturile de contact si  sporturile care implica anumite cazaturi precum schiatul sau patinajul chiar daca pot fi tentante pentru o femeie activa din punct de vedere fizic.

Streching-ul este, in general, util tuturor dar inseosebi gravidelor deoarece cresc flexibilitatea corpului si previn crampele musculare  atat de frecvent intalnite intr-o asemenea perioada. O alta varianta, mult mai distractiva este dansul. Muzica va ajuta  sa scapati de stres si va da o stare de bine iar miscarea ritmica va  tonfica musculatura  si va face mai flexibila.

Scopul exercitiilor este sa va ajute corpul sa se adapteze schimbarilor la care este supus si sa va impiedice sa luati prea multe kilograme dar cel mai important sa va dea o stare de bine.

Gemeni, tripleți și sarcini multiple

gemÎn ultima perioadă sarcinile multiple sunt din ce în ce mai întâlnite. Cât mai multe femeie aleg să rămână însărcinate după vârsta e 30 de ani, majoritatea apelând la fertilizări in vitro, înseminari, etc. Aceste cazuri măresc posibilitatea de a avea o sarcină multiplă. De asemenea, moștenirea genetică are un aport deosebit, deoarece cele ce au avut în familie sarcini gemelare, pot moșteni această trăsătură.

Cu ceva ani în urma, faptul că puteai naște gemeni era privită ca o surpriză, dar în zilele noastre, datorită tehnologiei avansate, gravidele pot afla din timp, de sarcina gemelară, sau multiplă. Deobicei, femeile cu sarcină multiplă sunt încurajate să meargă mai des la medicul ginecolog, pentru monitorizarea sarcinii, decât cele cu un singur bebeluș. Această indicație are o explicație plauzibilă, luând în calcul faptul că gemenii pot fi predispuși la naștere prematură, cântărind mai puțin decât copiii născuți la termen. În acest caz se mai poate include și riscul ca bebelușii gemeni, născuți prematur să aibă anumite dizabilități. De aceea, gravidelor le este recomandat să nu facă efort și să stea cât mai mult timp în pat. În situația în care este vorba despre tripleți, sau mai mulți copii nașterea se va realiza prin operație de cezariană.

În ceea ce privește stilul de viață adoptat după naștere, în cazul sarcinilor multiple, este de luat în considerare faptul că părinții pot avea nevoie de ajutor și ar fi indicată frecventarea unor cluburi pentru părinți cu gemeni, tripleți, sau dacă este cazul părinții se pot gândi și la angajarea unei bone.

Nasterea in apa – reducerea disconfortului din timpul travaliului

Nasterea in apa reduce disconfortul din timpul travaliului

nasterea_sub_apa

Aleasa de catre viitoarele mame pentru reducerea disconfortului din timpul travaliului, nasterea in apa este o metoda tot mai intalnita la proaspetele mame, care este recomandata si de catre medicii specialisti.

In timpul nasterii in apa, durerile din timpul travaliului sunt reduse, iar tot procesul nasterii este mai usor de suportat pentru pacienta si mult mai rapid. De asemenea, aceasta metoda, care poarta numele de metoda Odent, asigura si trecerea facila a fatului din mediul intrauterin si lichidul amniotic spre mediul exterior prin intermediul apei.

De ce este aleasa nasterea in apa?

Nasterea in apa prezinta avantaje atat pentru mama, cat si pentru copil. Foarte multe mame evita aceasta metoda din pricina fricii de a nu isi ineca fatul sau de a nu suferi complicatii in ceea ce priveste igiena corporala, consecinte ale igienii mediului in care are loc nasterea. De aceea, este important sa stim ca nasterea in apa presupune o serie de avantaje pentru ambii pacienti: mama si nou-nascutul.

Apa este un factor ce detensioneaza musculatura corpului si starea mentala pe care o femeie o are inainte de a naste. Stresul si grija provocate de acest nou proces ce sta sa se desfasoare, precum si modificarile biologice la nivelul inimii, presiunii intra-craniene si respiratiei sunt puse astfel sub control prin efectul apei. Ca o consecinta pozitiva a detensionarii musculaturii si stabilizarii tensiunii arteriale intervine dilatarea facila a colului uterin, favorizandu-se expulzarea rapida a fatului.

Intrucat apa contribuie la cresterea elasticitatii tesuturilor perineului, sunt evitate desele rupturi vaginale, ce survin adesea in urma unei nasteri normale.

O nastere poate fi uneori o trauma pentru viitoarele mamici, din cauza durerilor si schimbarilor fiziologice. Nasterea in apa, insa, datorita eliberarii endorfinelor si ameliorarii circulatiei sanguine, determina un echilibru favorabil starii de bine, asadar trauma nu exista. Recuperarea post-natala este si ea mult mai rapida, iar afectiunile psihice precum depresia sunt evitate inca de la inceput.

Frica de a nu isi ineca fatul in apa este total nefondata. Din contra, faptul ca fatul se naste in apa, face trecerea acestuia de la un mediu la altul mult mai naturala si usor de perceput pentru acesta, mediul acvatic fiind asemanator din punct de vedere perceptiv cu mediul intrauterin.

Care sunt principalii pasi de respectat in procesul nasterii in apa?

Pasii esentiali in nasterea in apa sunt temperatura apei, dar si atmosfera creata in jurul mamei. Temperatura apei trebuie sa fie intre 35-40 grade C, fara a depasi cele 40 de grade pentru a nu accelera bataile inimii copilului. Este indicat ca mama sa poata bea si sa isi poata racori fata cu apa rece, atunci cand simte nevoia. Atmosfera trebuie sa fie una reconfortanta, calma si lipsita de prezenta unor persoane agitate din exterior.

Oricine poate alege nasterea in apa?

Cu toate ca prezinta avantaje pentru ambele parti si este o metoda inovativa, nasterea in apa nu este o metoda permisa la toate pacientele. Aceasta este nerecomandata atunci cand:

  • exista pericolul iminent de nastere prematura;
  • mama are boli contagioase precum hepatita sau HIV/SIDA;
  • placenta blocheaza cervixul;
  • exista o disproportie intre capul si pelvisul fatului;
  • mama are afectiuni cardiace;
  • batai ale cordului fetal modificate;
  • fatul este asezat in pozitie transversala.

Nasterea in apa ramane o metoda ce incepe sa fie sustinuta de un numar cat mai mare de specialisti. Cu o documentatie necesara, cu sfaturile primite de la medicii din domeniu, cu un program preparatoriu privind implicatiile si desfasurarea acestui proces, nasterea in apa poate reprezenta un adevarat succes.

Top 10 alimente interzise in timpul sarcinii

Alimente interzise in timpul sarcinii

Alimente interzise in timpul sarcinii - Fertilia, clinica fertilitateIn timpul sarcinii, alimentatia gravidei trebuie sa fie atent monitorizata pentru ca alimentele pe care le consuma pot dauna nu doar acesteia, ci si copilului. Stilul alimentar trebuie sa fie unul bazat pe consumul de legume si fructe, alimente bogate in calciu, vitamine, proteine. Mancarea semi- preparata, prajita, uleioasa, saraca in nutritienti, anumite alimente crude sunt de evitat in perioada sarcinii.

Iata o lista punctuala de alimente interzise in timpul sarcinii:

1. Branzeturile rafinate

Lactatele si branzeturile sunt chiar recomandate de catre medicul specialist pentru ca acestea contin vitamine si substante nutritive pentru organism. Insa branzeturile rafinate (Brie, Camembert, feta, blue cheese) sunt excluse din alimentatie pentru ca pot dezvolta bacteria listeria, letala pentru copil si nociva pentru organismul gravidei. Sunt de evitat si sosurile ce au la baza aceste tipuri de branza.

2. Sushi

In cazul sushi- ului, consumul de peste si fructe de mare duce la aparitia bacteriilor si parazitilor. Sunt interzise si scoicile din acelasi motiv.

3. Pateurile si cremele- aperitiv

Consumul de orice tip de pateu si a cremelor ce se mananca pe paine sunt interzise din acelasi motiv. Acestea , odata deschis ambalajul, pot constitui mediul propice dezvoltarii bacteriei listeria, chiar daca alimentele sunt depozitate in frigider, la o temperatura foarte scazuta.

4. Cafeina si bauturile energizante

Produsele ce contin cafeina nu sunt in totalitate interzise femeilor insarcinate. Acestea pot bea maximum 200 mg de cafea pe zi. Consumul marit de cafea poate conduce la pierderea sarcinii sau la o nastere prematura a copilului. Bauturile energizante sunt interzise din start pentru ca acestea contin un concentrat ridicat de cofeina si, deci, pot dauna foarte usor organismului.

5. Alcoolul

Nu este interzis doar alcoolul in stare pura , ci orice fel de preparat ce poate contine alcool (bomboane cu lichior, visine alcoolizate etc). Un studiu a demonstrat ca indiferent de cantitatea de alcool consumata sau de asocierea acestuia cu un alt aliment care i- ar putea reduce din efect, fatul poate avea grave probleme la nastere.

6. Ouale nepreparate

Ouale usor nefacute in momentul in care le fierbem sau prajim trebuie evitate pentru ca pot produce toxinfectii alimentare.

7. Arahidele

Cercetatorii au descoperit faptul ca mamele care au consumat arahide pe perioada sarcinii au nascut copii ce , in timp, au dezvoltat alergii la anumite alimente.

8. Ficatul

Ficatul contine vitamina A, iar daca este consumat in cantitati mari sau in mod repetat poate impiedica dezvoltarea naturala a fatului. Pentru ca vitamina A este, totusi, necesara organismului, este incurajat consumul de morcovi si de broccoli.

9. Fresh- urile

Sucurile proaspete sunt consumate tocmai pentru ca sunt preparate in timp util. Dar nepasteurizate, pot produce grave toxiinfectii alimentare. De aceea, e recomandat sa se consume sucuri de fructe din comert, ce contin cat mai putini aditivi.

10. Mezelurile

Mezelurile contin grasimi si aditivi. Procesul hormonal este dereglat din cauza consumului de mezeluri, digestia e ingreunata, putand aparea si afectiuni intestinale. Fatul va fi expus unor bacterii ce ii vor pune in pericol viata.

Exercitiile fizice in perioada sarcinii

3865

In timpul sarcinii, miscarea este recomandata atat pentru mama , cat si pentru copil. Tipul de activitate fizica variaza in functie de preferintele mamei sau de capacitatile motrice ale acesteia, dar , in special, de cat de avansata este sarcina.

Unul dintre cele mai practicate sporturi in timpul sarcinii este inotul. Specialistii sustin ca acest tip de sport nu prezinta niciun pericol pentru gravide, intretinerea fizica fiind garantata. Corpul este tonifiat, iar functia cardio-vasculara este stimulata, fara a suprasolicita inima. Exercitiile efectuate in apa sunt si ele un plus pentru mamele care le practica pentru ca vor imbunatati ritmul cardiac.

Aerobicul poate fi practicat in perioada sarcinii pentru ca prezinta atat beneficii pentru mama , cat si pentru copil. Prin exercitiile de aerobic este sustinut psihicul mamei, prin socializarea cu alte persoane ce se afla intr-o situatie similara, si se faciliteaza mentinerea unei greutati in limile normale, recuperarea dupa nastere fiind mai rapida. In ceea ce priveste copilul, in timpul orelor de aerobic, acesta primeste oxigen si nutrienti mult mai usor deoarece dimensiunile placentei cresc, sporind capacitatea de a absorbi substantele esentiale pentru fat.

Un exercitiu simplu care poate fi practicat de catre orice gravida este urcatul scarilor si exercitiul pe aparatele de acasa. Acestea nu implica niciun risc, atat timp cat mama este atenta in momentul executarii miscarilor, ambele asigurand imbunatatirea ritmului cardiac.

Pentru mamicile care prefera exercitiile ce implica un grad mic de dificultate, yoga si pilates sunt doua modalitati de relaxare sigura. Exercitiile de pilates ajuta mama sa depaseasca mai usor durerile travaliului si sa aiba o recuperare mai rapida.

O activitate fizica recomandata de catre toti medicii specialisti este reprezentata de exercitiile Kegel. Acestea usureaza perioada travaliului si procesul nasterii. Gravidele ce fac aceste exercitii constata de foarte multe ori ca depasesc mult mai usor nasterea pentru ca muschii pelvieni sunt bine pregatiti pentru efort. Mai mult, prin exercitiile Kegel, musculatura este tonifiata , iar incontinenta urinara, care apare in majoritatea cazurilor dupa nastere, este evitata.

Exista si exercitii concepute in mod specific pentru gravide- fitball (folosind o minge de travaliu, se fac exercitii pentru spate si brate), respiratiile toracale si abdominale( acestea contribuie la expulzarea usoara a fatului in momentul nasterii), respiratiile de travaliu sau asa numitul exercitiu ”scoala spatelui” . Acest exercitiu consta in miscari concepute pentru diminuarea durerilor coloanei vertebrale ce este supusa unei presiuni in timpul sarcinii si nasterii.

Asadar, miscarea nu este interzisa, ba mai mult activitatile fizice sunt incurajate. Exista insa anumite sporturi ce nu pot fi practicate dupa cea de- a patra luna de sarcina, precum calaritul, skiatul , baletul, judo, tenisul sau alpinismul.

Testele prenatale

Testele prenatale vă oferă informații cu privire la starea de sănătate a copilului dinainte ca el să se nască. Însă unele teste pot verifica nivelul sănătății dumneavostră.

De-a lungul sarcinii, cadrul medical care se ocupă de monitorizare vă poate recomanda teste diverse. La debutul sarcinii se efectuează teste ce vizează problemele de sânge, predispoziții la infecții, teste ce prognozează vulnerabilitatea la rubeolă sau varicelă. Unele teste sunt sugerate tuturor femeilor gravide, precum cele de screening a diabetului gestațional, sindrom Down, sau HIV. Alte teste sunt indicate, în funcție de:

–          Vârstă

–          Istoricul medical al familiei

–          Origine etnică

–          Rezultatele testelor de rutină

Un set de teste performant este cel de screening. Cu ajutorul lui se pot depista riscuri sau  semne ale unor posibile probleme de sănătate ale tale sau ale fătului. Pe baza rezultatelor testelor de screening, medicul dumneavoastră ginecolog v-ar putea sugera teste de diagnosticare. Acestea pot confirma sau infirma problemele reale de sănătate. Nu se pot detecta însă orice fel de afecțiuni sau defecte.

Ce este un defect din naștere?

Defectul din naștere reprezintă o problemă fizică care este prezentă la naștere. Acesta se poate referi la modul în care arată corpul copilului, cum funcționează, sau ambele. Majoritatea acestor defecte sunt moderate, dar există și cazuri severe. Copiii născuți cu astfel de defecte necesită intervenții chirurgicale și tratamente medicale.

mum.dad

Sarcina și călătoria

avionÎn majoritatea cazurilor sunt permise călătoriile pe parcursul sarcinii. Atâta timp cât gravida se simte confortabil și nu își pune în pericol sarcina poate călătorii fără rețineri. În cazul în care aveți de gând să vă planificați o călătorie, ce necesită deplasarea pe parcursul mai multor zile, ar fi bine să vă consultați cu medicul ginecolog, cu privire la starea de sănătate a dumneavoastră, dar și la cea a fătului.

În următoarea secțiune vă vom acorda câteva recomandări, în ceea ce privește călătoria pe durata sarcinii.

  • Mâncați ceea ce obișnuiți deobicei.
  • Consumați suficient de multe lichide.
  • Purtați încălțăminte confortabilă și haine care să nu vă strângă.
  • Luați-vă biscuiți, sau altceva de ronțăit și sucuri naturale pentru a evita senzația de greață.
  • Luați câte o pauză la fiecare oră și mișcați-vă puțin, mergeți pe jos, sau efectuați câteva exerciții fizice. În acest fel, circulația se va îmbunătăți și evitați să vi se umfle picioarele.
  • Nu luați mediacamente anti-greață sau pentru afecțiuni instestinale în exces și în nici un caz fără prescripție medicală.

Este bine de știut atunci când călătorim cu autovehicule:

  • Durata optimă, pe care o puteți parcurge mergând cu mașina este de 5-6 ore. Nu recomandăm să depășiți acest interval de timp.
  • Purtați mereu centură de siguranță. Așezați centura transversal sub burtă și pe șolduri, astfel încât să nu vă strângă și să călătoriți confortabil. În partea superioară puneți centura peste umăr și între sâni.
  • Luați pauze din oră în oră și mergeți pe jos pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.

În situația în care optați pentru o călătorie aeriană aceste îndrumări vă pot fi utile.

  • Este indicat pentru femeile gravide să zboare cu avionul doar în primele 36 de săptămâni de sarcină.
  • Rezervați un loc la marginea culoarului, pentru a putea ieși mai ușor.
  • Purtați mai multe straturi de îmbrăcăminte, în acest fel, vă pueți schimba după cum vă este confortabil.
  • Ridicați-vă după o oră de zbor și faceți câțiva pași pe culoar, pentru a vă îmbunătăți circulația.
  • Asigurați-vă că sunteți hidratată, consumând multe lichide.

Pentru pesoanele mai îndrăznețe, ce aleg să se deplaseze pe apă atunci când sunt însărcinate avem câteva tipsuri de asemenea.

  • În primul rând este de știut că în cazul, în care nu ați mai fost niciodată într-o croazieră, acesta nu este cel mai bun moment.
  • Călătoriile pe apă pot provoca rău de mișcare, sau greață. Aceste stări se pot agrava, din cauză că sunteți însărcinată.
  • Dacă alegeți să plecați într-o croazieră trebuie să cunoașteți ce fel de personal medical se află pe navă. Mai mult decât atât informați-vă cum se procedează la bord, în caz de urgențe.

 

 

 

 

 

Ce pot face pentru a-mi imbunatati sansele de a ramane insarcinata?

Un stil de viata sanatos si contactele sexuale frecvente va pot ajuta sa va stimulati fertilitatea. Cercetarile au demonstrat ca nivelul de fertilitate al unei femei depinde de ceea ce mananca, de cat de activa este dar si de alte caracteristici ale stilului de viata.

Recomandarile noastre sunt:

Mentine o greutate sanatoasa. Supraponderalitatea sau subponderalitatea pot afecta in mod semnificativ productia de hormoni si pot inhiba ovulatia normala. Mentinerea unei greutati sanatoase poate creste frecventa ovulatiei si probabilitatea de aparitie a unei sarcini. Cand ai prea putina grasime, ovarele tale se pot opri din ovulatie, iar daca ai prea multa, procesul este oprit de insulina si estrogen. De aceea trebuie sa iti mentii o greutate normala, constanta. Vorbeste cu medicul tau daca vrei mai multe informatii legate de acest subiect.

Previno infectiile cu transmitere sexuala (ITS) prin practicarea sexului protejat si limiteaza numarul de parteneri sexuali. Foloseste un prezervativ de fiecare data cand faci sex sau alege sa fii intr-o relatie monogama cu un partener care nu este infectat. Infectiile cu transmitere sexuala – cum ar fi Chlamydia si gonoreea – sunt o cauza de infertilitate, atat pentru barbati si femei.

Alege o dieta sanatoasa. Desi nu sunt suficiente studii care pot recomanda o dieta specifica pentru a imbunatati nivelul de fertilitate sau de a creste sansele de conceptie, a urma o dieta sanatoasa  conteaza enorm. O nutritie sanatoasa (inclusiv luarea de vitamine prenatale care contin acid folic si vitamina B zi de zi) este o parte importanta a ingrijirii preconceptie .pentru ca tu si copilul tau sa aveti o evolutie buna in timpul sarcinii. Se vor evita grasimile „trans” (grasimile rele pentru organism care au un efect negativ asupra sistemului circulator) ce se gasesc mai ales in produsele alimentare din comert si mancarurile de tip fast-food. Se vor utiliza cat mai multe tipuri de uleiuri vegetale nesaturate, precum uleiul de masline si uleiul de canola. Se vor alege cerealele integrale si alte surse de carbohidrati cu ardere lenta, mai degraba decat carbohidratii rafinati care cresc rapid nivelul zaharului din sange. Se va bea zilnic multa apa, iar in cantitati moderate, ceai, cafea si alcool si se vor evita sucurile acidulate si dulci.

Mergi regulat la controale medicale. Vizitele facute medicului de familie te pot ajuta sa detectati si sa tratati la timp problemele de sanatate care ar putea ameninta fertilitatea.

Gestioneaza stresul. Unele cercetari sugereaza ca stresul poate reduce sansele de conceptie. Desi sunt necesare mai multe cercetari de acest gen pentru a arata impactul stresului asupra fertilitatii feminine, este intelept sa minimizezi nivelul de stres din viata ta si sa practici tehnici de relaxare atunci cand incerci sa concepi un copil.

Evita pesticidele si alte expuneri nocive. Trebuie sa stii ca expunerea la unii solventi si la unele toxine – inclusiv cele utilizate in imprimerii si in curatatorii – poate afecta fertilitatea feminina.

Profita de ceea ce medicii numesc “fereastra de fertilitate” ce dureaza sase zile .Sarcina este cel mai probabil sa apara daca faceti sex  inainte si dupa ovulatie. Sfatul medicilor este sa aveti contacte sexuale inainte si dupa ovulatie daca intr-adevar va doriti sa aveti un copil.

Contacte sexuale repetate. „Economisirea” contactelor sexuale nu va spori sansele de a ramane insarcinata.   Dupa aproximativ o saptamana de abstinenta numarul spermatozoizilor nu scade, dar motilitatea este afectata. A nu face sex pentru mai mult de cinci zile poate afecta numar de spermatozoizi in mod negativ. Recomandat este sa faceti sex o data pe zi  pentru a va mari sansele de succes.

Alege lubrifiantii potriviti. Avand in vedere contactele sexuale frecvente, cuplurile pot alege folosirea de lubrifianti vaginali. Medicii nu sunt impotriva acestora, trebuie doar sa stii ce sa alegi pentru ca unii lubrifianti pot afecta fertilitatea. Atunci cand incercati sa ramaneti insarcinate asigurati-va ca evitati produsele care au spermicide si pe cele pe baza de apa. De asemenea, evitati lubrifiantii de uz casnic cum ar fi gelurile de dus, sapunul sau uleiurile.