Category Archives: Investigatii

Gemeni, tripleți și sarcini multiple

gemÎn ultima perioadă sarcinile multiple sunt din ce în ce mai întâlnite. Cât mai multe femeie aleg să rămână însărcinate după vârsta e 30 de ani, majoritatea apelând la fertilizări in vitro, înseminari, etc. Aceste cazuri măresc posibilitatea de a avea o sarcină multiplă. De asemenea, moștenirea genetică are un aport deosebit, deoarece cele ce au avut în familie sarcini gemelare, pot moșteni această trăsătură.

Cu ceva ani în urma, faptul că puteai naște gemeni era privită ca o surpriză, dar în zilele noastre, datorită tehnologiei avansate, gravidele pot afla din timp, de sarcina gemelară, sau multiplă. Deobicei, femeile cu sarcină multiplă sunt încurajate să meargă mai des la medicul ginecolog, pentru monitorizarea sarcinii, decât cele cu un singur bebeluș. Această indicație are o explicație plauzibilă, luând în calcul faptul că gemenii pot fi predispuși la naștere prematură, cântărind mai puțin decât copiii născuți la termen. În acest caz se mai poate include și riscul ca bebelușii gemeni, născuți prematur să aibă anumite dizabilități. De aceea, gravidelor le este recomandat să nu facă efort și să stea cât mai mult timp în pat. În situația în care este vorba despre tripleți, sau mai mulți copii nașterea se va realiza prin operație de cezariană.

În ceea ce privește stilul de viață adoptat după naștere, în cazul sarcinilor multiple, este de luat în considerare faptul că părinții pot avea nevoie de ajutor și ar fi indicată frecventarea unor cluburi pentru părinți cu gemeni, tripleți, sau dacă este cazul părinții se pot gândi și la angajarea unei bone.

Testele prenatale

Testele prenatale vă oferă informații cu privire la starea de sănătate a copilului dinainte ca el să se nască. Însă unele teste pot verifica nivelul sănătății dumneavostră.

De-a lungul sarcinii, cadrul medical care se ocupă de monitorizare vă poate recomanda teste diverse. La debutul sarcinii se efectuează teste ce vizează problemele de sânge, predispoziții la infecții, teste ce prognozează vulnerabilitatea la rubeolă sau varicelă. Unele teste sunt sugerate tuturor femeilor gravide, precum cele de screening a diabetului gestațional, sindrom Down, sau HIV. Alte teste sunt indicate, în funcție de:

–          Vârstă

–          Istoricul medical al familiei

–          Origine etnică

–          Rezultatele testelor de rutină

Un set de teste performant este cel de screening. Cu ajutorul lui se pot depista riscuri sau  semne ale unor posibile probleme de sănătate ale tale sau ale fătului. Pe baza rezultatelor testelor de screening, medicul dumneavoastră ginecolog v-ar putea sugera teste de diagnosticare. Acestea pot confirma sau infirma problemele reale de sănătate. Nu se pot detecta însă orice fel de afecțiuni sau defecte.

Ce este un defect din naștere?

Defectul din naștere reprezintă o problemă fizică care este prezentă la naștere. Acesta se poate referi la modul în care arată corpul copilului, cum funcționează, sau ambele. Majoritatea acestor defecte sunt moderate, dar există și cazuri severe. Copiii născuți cu astfel de defecte necesită intervenții chirurgicale și tratamente medicale.

mum.dad

Metoda nașterii în apă

Așa cum și numele o spune, nașterea în apă constă în procesul prin care mama dă naștere copilului într-un bazin cu apa caldă. Întrucât în SUA nașterile acvatice sunt foarte utilizate, încep să devină o alternativă serioasă în aproape toată lumea.
Ce se întâmplă în timpul acestui tip de naștere?
Nașterile realizate în mediul acvatic se pot efectua într-o cadă, într-un bazin mic, sau într-o piscină special concepută pentru nașteri. Gravidele pot alege să nască în acest mod, fie acasă, fie la maternitate. Procedura constă în introdcuerea femei însărcinate, aflate în travaliu în bazinul de naștere. Tot procesul este monitorizat cu ajutorul unui echipament special subacvatic, iar un dispozitiv special este folosit pentru a monitoriza bătăile inimii copilului. Anestezia și medicamnetele se pot administra chiar dacă pacienta se află în apă.

Beneficiile unei nașteri în apă:
– Apa oferă un cadru liniștitor pentru travaliu și naștere. Femeile care au născut în mediul acvatic susțin că au suferit mai puțin dureri fizice și s-au simțit mai relaxate, față de femeile ce nasc pe masă de nașteri.
– Gravidele care nasc în apă pot suporta mai ușor durerea fără anestezie.
– Apa ajută mușchii și țesuturile vaginului să devină mai elastici, reducând astfel șansele unui travaliu lung și dificil.
– Nașterile în mediul acvatic sunt considerate mai puțin traumatice și pentru copil, deoarece mediul creat este similar cu cel din uter.
Riscurile nașterilor în mediul acvatic:
– Deși copii poseda un reflex primitiv care le împiedică respirație în exceptia cazului in care sunt expuse la aer, au existat cazuri rare în care copii sub apă nascuti-au înghițit de apă și aproape s-au înecat.
– Dacă un copil nu poate respira sub apă, poate duce la stare cunoscută sub numele de hiponatremie sau nivel de sodiu în sânge scăzut, care pot cauza o serie de complicații și efecte secundare.
– Igiena este întotdeauna un factor îngrijorător atunci când vine vorba de nașterile apă. În timp ce bazinele de naștere din spitale și clinici sunt mai bine întreținute și se respectă regulile stricte atunci când vine vorba de curățarea și purificarea apei, nașterile în mediul acvatic efectuate la domiciliu sau în piscine închiriate poate avea ape contaminate. În cazul în care apa din piscina nu este curată, există un risc mai mare ca bebelușul să contacteze o infecție în timpul venirii pe lume.
În unele cazuri, nașterile în apă sunt interzise, din următoarele motive:
– Mama este predispusă la sângerare excesivă.
– Ne confruntăm cu o naștere prematură.
– Este o sarcină gemelară sau multiplă.
– Copilul este așezat în zona pelviană sau tranversal.
Înainte de a lua decizia de a naște în apă, discutați cu medicul dumneavoastră ginecolog despre argumentele pro și contra ce însoțesc acest proces. Verficați cu atenție în ce spitale, clinici sau alte locuri special amenajate se efectuează astfel de nașteri, pentru a nu fi puse în postura de a naște acasă. De asemenea este important de știut în cazul în care aveți asigurare medicală, dacă polița este acoperită de către compania asiguratoare.

Tot ce trebuie să ştii despre ecografia 4D

Ecografia este una dintre cele mai sigure metode de a obține informații despre starea de sănătate a fătului.  Ecografia de tip 4D este o tehnologie de ultimă generaţie care permite o „vedere” tridimensională şi color, cu detalii extrem de fidele ale bebelusului.

La ce este utilă ecografia pe timpul sarcinii?

Ecografia prenatală foloşeste unde de înaltă frecvenţă, care nu pot fi percepute de urechea umană, transmise în interiorul abdomnenului printr-un dispozitiv numit traductor. Astfel, undele sunt inregistrate si transformate în imagini sau chiar filme care pot fi văzute pe un monitor. Aceasta poate fi utilizată pe parcursul sarcinii pentru a oferi imagini ale sacului amniotic, placentei, ovarelor mamei, informatii despre cantitatea de lichid amniotic din jurul bebelusului, dar şi imagini ale copilului.

Ecografiile, spre deosebire de razele X şi tomografiile, nu utilizează nicio formă de radiaţie. În plus, undele sonore utilizate în ecografii nu au niciun impact negativ asupra ţesuturilor prin care călătoresc în scopul de a obţine imagini.

Ecografia 4D

Ecografia 4D este o tehnologie de ultimă generație, net superioară celorlalte întrucât oferă o claritate şi o precizie cu până la 70% mai mare în comparţie cu celelalte. Imaginea este  color, tridimensională și îţi permite să vezi în timp real mișcarea fătului și detalii importante despre functiile cardiace, cerebrale, digestive, renale, ale feţei şi ale sistemului osos.

Pe lângă impactul emoţional pe care îl generează o astfel de ecografie, aceasta reuşeste să depisteze cu mare exactitate sexul copilului, dar şi eventualele anomalii ale acestuia. Ecografia 4D uşurează vizualizarea unei anumite regiuni de interes, permiţând medicului să  observe modificările feţei sau mişcările trunchiului şi ale membrelor. În acest mod se poate determina dacă fătul s-a dezvoltat normal din punct de vedere somatic sau dacă există  tulburări motorii şi senzitive.

Tehnologia pe care sunt construite ecografele 4D se bazează pe undele de sunet care călătoresc prin intermediul fluidelor în scopul de a produce imagini. Astfel, fluidul existent în jurul copilului face imaginile mai clare.

Ecografia 4D se poate face începând cu a șasea săptămâna de sarcină, dar informațiile  cele mai bune se pot obtine între săptămânile 24 şi 36 de sarcină, atunci cand bebeluşul este destul de dezvoltat.

Durata efectuării unei ecografii 4D este cuprinsă între 25 şi 30 de minute şi,  datorită noilor facilităţi ale ecografului, tinerii părinţi pot păstra aceste imagini şi îl pot înregistra chiar şi  pe DVD.  În cazul în care sarcina este mai avansată, ecografia 4D permite  chiar şi distingerea cu mare precizie a anumitor aspecte ale înfăţişării bebeluşului.

Metoda este disponibilă şi la clinica Fertillia (www.fertilia.ro).

Singurul laser PGD din Romania care poate depista hemofilia si sindromul Down

Hemofilia si sindromul Down sunt boli genetice care constau in mostenirea unor factori de coagulare anormali, respectiv in diviziunea celulara anormala. Cu ajutorul laserului PGD, aceste anomalii genetice pot fi depistate de timpuriu, inaintea fertilizarii in vitro, si astfel viitorii parinti vor fi informati in privinta embrionilor cu probleme genetice. Metoda este disponibila si in Romania, in cadrul clinicii Fertilia.

Ce este hemofilia

Hemofilia este o boala cronica, transmisa genetic ce afecteaza coagularea sangelui. Este o afectiune rara, frecventa ei in populatie se situeaza in jur de 100/ 1 milion de locuitori.  Caracteristic pentru aceasta boala este faptul ca afecteaza de o maniera simptomatica doar pe cei de sex masculin; rareori (sub 30-40% din cazuri) pot aparea sangerari excesive la femeile purtatoare sau conductoare.

Exista doua tipuri majore de hemofilie:

•             hemofilia A – cauzata de un deficit de factorul VIII activat al coagularii. Aproximativ 80% din populatia hemofilica prezinta forma A, iar majoritatea acestor cazuri sunt severe. Aproximativ 1 la 5000 de baieti este nascut cu hemofilia A

•             hemofilia B (boala Christmas) – cauzata de o lipsa a factorului IX al coagularii. Apare mai rar, doar 1 la 30000 de baieti.

Riscul de a se produce o hemoragie la pacientii cu hemofilie si gravitatea acesteia depinde de cantitatea de factor de coagulare prezenta in sange. Dupa cantitatea de factor de coagulare prezenta in sange hemofilia se clasifica in:

•             forma severa– in sange exista sub 1 % din cantitatea normala de factor de coagulare

•             forma medie– in sange este prezenta intre 1-4% din cantitatea de factor normala

•             forma usoara– pacientul are 5-30% din cantitatea normala de factor de coagulare ce caracterizeaza o persoana sanatoasa.

Ce este sindromul Down

Sindromul Down sau mongolismul este o afectiune permanenta in cadrul careia o persoana se naste cu anumite trasaturi fizice distincte.

Sindromul Down este cauzat de diviziunea celulara anormala, cel mai frecvent la nivelul ovocitului, inainte sau in momentul conceptiei. Mai putin frecvent, diviziunea celulara anormala poate afecta spermatozoidul in momentul conceptiei.

Genele sunt grupate sub forma de cromozomi. In mod normal, un copil mosteneste 46 de cromozomi, cate 23 de la fiecare parinte. In urma diviziunii celulare anormale din Sindromul Down rezulta material genetic suplimentar, de obicei un extra cromozom.

Exista mai mult de 50 de trasaturi caracteristice ale Sindromului Down, simptomele fiecarui copil variind ca numar si severitate. Printre cele mai frecvente simptome se numara dificultatile de mers si limitarea miscarilor gatului. Factorii care determina celulele sa se divida anormal nu sunt inca cunoscuti.

In ce consta analiza cu laser PGD (Preimplantation genetic diagnosis)

PGD este o modalitate prin care cuplurile pot afla si preveni o sarcina afectata de o dereglare genetica sau cromozomala. Aceasta testare genetica face parte din procesul de fertilizare in vitro, etapa in care embrionul este analizat in scopul identificarii neregularitatior genetice.

Cand embrionul se afla in a treia zi de dezvoltare, o celula sau doua din cele ce il formeaza poate fi indepartata fara a afecta in niciun fel embrionul , acesta funtionand in continuare ca si cum acea blastula nici n-ar fi fost indepartata. Blastula va fi supusa unor teste si analize genetice pentru a afla compozitia cromozomala a embrionului si daca acesta este sau nu purtator al unei mutatii genetice.

„Analiza cu laserul PGD permite depistarea unei dereglari genetice la fat si evitarea nasterii unui copil bolnav genetic. Acest instrument nu trebuie privit insa ca o modalitate de a manipula trasaturile si caracteristicile fatului, lucru imposibil de controlat de altfel, ci ca o metoda extrem de utila pentru cuplurile care apeleaza la reproducerea umana asistata de a aduce pe lume un copil sanatos.”, a explicat Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar in obstetrica-ginecologie specializat in tratamentul infertilitatii, din cadrul clinicii Fertilia.

Despre Fertilia

Clinica Fertilia foloseste o tehnologie de ultima ora, unica in tara, ce ofera tratamente care includ inseminarea artificiala, laparoscopia, histeroscopia, proceduri de microchirurgie, donarea de ovule si mame surogat, precum si fertilizarea in vitro. Cu o echipa medicala cu experienta de peste 17 ani, clinca Fertilia propune variante eficiente si garantate cuplurilor infertile, avand acelasi scop ca si pacientii: nasterea unui copil sanatos.

Pentru mai multe informatii contactati http://www.fertilia.ro/.

Streptococ de grup B in sarcina

 

In jurul saptamanii 37 de sarcina, trebuie sa faceti un test pentru streptococ de grup B. Streptococul de grup de B este o forma de bacterie care traieste in vagin sau in zonele din jurul vaginului.

zithromax and azithromycin

La un moment sau altul, aproape 35% dintre femeile sanatoase vor avea streptococ de grup B in vagin. De regula, aceasta bacterie nu presupune riscuri pentru sanatate decat daca, evident, sunteti gravida.

Cand aveti streptococ de grup B in timpul sarcinii, exista sansa ca bebelusul sa fie infectat cu bacteria in timpul travaliului si la nastere. De regula, infectiile cu streptococ de grup B la nau-nascuti pot fi severe si include o serie de complicatii precum septicemie. La alti nou nascuti, infectia cu streptococ de grup B poate provoca meningita. Majoritatea bebelusilor infectati vor dezvolta simptome in primele zile de la nastere.
Din fericre, va puteti proteja bebelusul de infectare, de aceea medicul va va face o recoltare pentru a determina daca streptococul de grup B este prezent in vaginul dvs. Daca rezultatul e pozitiv, medicul va va prescrie antibiotice inainte si in timpul travaliului.

0.5mg dostinex

Acest lucru va ajuta la minimalizarea riscului de transmitere la bebelus.

Unele femei sunt mai expuse decat altele la infectia cu streptococ de grup B, inclusiv cele care au nascut anterior avand o infectia cu streptococ, femeile care au o infectie urinare in preajma nasterii sau femeile cu o ruptura a membranelor mai devreme de 37 de saptamani.

Sarcina in cazul insuficientei ovariene

Rezerva ovariana inseamna numarul de ovule cu care se naste o femeie. Este determinata genetic si nu poate fi stimulata cu ajutorul medicatiei sau prin operatie.

La fiecare menstruatie, se pied intre 6-10 ovule, cu doua exceptii. Este vorba despre perioada sarcinii si de cazul in care luati anticonceptionale orale.

In cazul unei insuficiente ovariene genetice, o sarcina poate aparea doar in conditii speciale. E nevoie de un donor  de ovocite. Acestea vor fi fecundate in vitro si apoi inplantate in uter.

cefadroxil 500 mg capsule

Daca observati ca o sarcina intarzie sa apara sau daca menstruatia intarzie 2 luni, medicii va recomanda atat ecografia de abdomen inferior cat si dozarea hormonala.

Acestea trebuie facute si de catre persoanele care au un flux menstrual extrem de scazut.

5 testari GRATUITE pentru HPV

Clinica Fertilia ofera 5 testa

bael 99

ri gratuite pentru HPV, asa numitele genotipare. Scrie ginecologului dr. Ruxandra Dumitrescu (rubrica INTREABA  MEDICUL GINECOLOG) de ce crezi ca ai nevoie de acest test.

Il poti face gratuit in noul sediu FERTILIA, clinica ultraspecializata in infertilitate, medicina materno-fetala si ginecologie complexa.

Fertilia corespunde tuturor standardelor medicale, fiind finantata din fonduri ale Uniunii Europene. Fertilia cuprinde cabinete de consultatie, bloc operator cu ventilatie proprie, laborator de embriologie, crioprezervare si laborator de citogenetica.

buy sumycin

Adresa: St. Gabroveni, nr. 55, sector 3, etaj 3 (cladire noua in zona istorica a Bucurestiului)

Programari: 0742.066.952

Sarcina e posibila daca suferiti de fibrom

Fibromul produce in cele mai multe cazuri sterilitate. Daca insa ati obtinut o sarcina, aceasta nu are indicatie de avort terapeutic, ci de sustinere medicamentoasa. Medicatia e necesara in special in primele saptamani de sarcina si se refera la progesteron.

by tulasi

Principalul risc al unei gravide care are si aceasta tumora benigna este nasterea prematura, cauzata de lipsa spatiului pe masura ce fatul creste.

In timpul nasterii, de obicei se prefera cezariana. Motivul? In prezenta unui fibrom, contractiile uterine nu sunt corecte si nu pot sustine o nastere vaginala.

In timpul operatiei de cezariana nu se inlatura si formatiunea benigna. Aceasta este extrem de bine vascularizata ceea ce ar conduce la hemoragii severe. Medicii ginecologi prefera sa astepte ca femeia sa intrerupa lactatia si apoi se poate apela la operatia pentru inlaturarea tumorii benigne.

In general, aceasta se petrece la un an dupa nastere. Este vorba atat de operatia clasica cat si de cea laparoscopica.

5avodart cialis clomid diflucan dostinex gluco

La cea laparoscopica, se pot inlatura inclusiv formatiuni mari, cu conditia sa fie situate departe de uter.

Ce este cordocenteza (recoltarea percutanata de sange ombilical)?

 Cordocenteza, sau recoltarea percutanata de sange ombilical, este o analiza invaziva care se efectueaza pentru detectarea eventualelor anomalii fetale. Pe scurt, inseamna examinarea sangelui de la fetus. Cordocenteza se face in saptamana 18 de sarcina sau chiar mai tarziu.

Cordocenteza este de regula recomandata atunci cand informatiile necesare unui diagnostic nu pot fi obtinute prin intermediul altor proceduri, precum amniocenteza, biopsia vilozitatilor coriale sau ecografie, ori daca rezultatelor acestor analize nu au fost concludente. Cordocenteza poate identifica anomalii specifice, precum anomalii cromozomiale de genul sindromul Down. De asemenea, poate indentifica malformatii la fetus, infectii fetale, anemie fetala, deficienta de crestere, defecte ale tubului neural sau alte afectiuni.
Cum se face o cordocenteza?
Pentru a initia o cordocenteza, se face o ecografie care sa determine locul exact in care cordonul ombilical se insereaza in placenta. Pe baza imaginilor de la ecograf, medicul specialist trece un ac fin prin abdomen si peretele uterin pana la cordonul ombilical.

10 cheap generic mg nolvadex order

Acul este apoi infipt in cordonul ombilical pentru a extrage o mostra infima de sange fetal. Procedura dureaza aproximativ o ora, dar dupa aceea s-ar putea sa aveti usoare crampe abdominale sau chiar sangerari vaginale.

on roxithromycin

Mostra de sange fetal este apoi trimisa la laborator pentru analize, iar rezultatele ies, de regula, dupa 72 de ore.

Cordocenteza, fiind o metoda invaziva de diagnostic, prezinta riscuri de: avort spontan ( la aproximativ 1-2% din femeile care recurg la aceasta analiza), hemoragie, incetinirea batailor inimii la fat, infectii uterine.